Vauvan unia

Meidän kaikki kolme poikaamme ovat olleet erilaisia nukkujia vauvoina. Esikoinen nukkui alkukuukaudet todella huonosti, missä osasyynä oli varmasti äidinmaidon riittämättömyys. Kun vihdoin annoimme korviketta, yöt paranivat pikkuhiljaa ja unipätkät pitenivät. Lisäksi hänellä oli jonkin verran masuvaivoja, joiden takia usein alkuyöt menivät kanniskeluun ja heijaamiseen.

Toinen lapsemme nukkui heti pikkuvauva-ajasta lähtien suhteellisen hyvin. Kokonaisia öitä nukuttiin varmaan vasta lähempänä vuoden ikää, mutta esikoiseen verrattuna, vauva-aika tuntui öiden suhteen todella helpolta. O myös nukahti lähes aina itsekseen eikä häntä ole juuri tarvinut nukutella myöhemminkään.

O:n helpon vauva-ajan jälkeen tuntui luontevalta ajatukselta yrittää saada haaveilemamme kolmen lapsen perhe kasaan pian O:n täytettyä vuoden. Toki tiedostimme, että kolmas lapsi voisi antaa odottaa itseään ja myös kokemamme keskenmeno kahden ensimmäisen lapsen välissä kummitteli ajatuksissa. R ilmoitteli itsestään kuitenkin melko pian ja kahdelle nuorimmalle lapsellemme tuli ikäeroa lähes tasan kaksi vuotta. Entäs sitten ne kolmannen vauvan yöt? Alkukuukaudet mentiin 1-2 tunnin pätkissä. Noin 3-4 kuukauden iässä aika vakiintunut yö oli kahden tunnin sykleissä. Joskus hyvänä yönä alkuyö saattoi mennä kolme tuntia heräämättä, mutta usein se kostautui katkonaisena aamuyönä. Rupesimme maistelemaan kiinteitä heti neljän kuukauden iässä ja kaurapuuroa annoimme noin viiden kuukauden ikäisenä. Iltapuuro on selvästi vähentänyt tarvetta syödä öisin niin tiheästi ja nyt unta voi hyvänä yönä riittää jo neljäkin tuntia heräämättä. Osa heräämisistä on edelleen selvästi nälkää, osa jotain muuta. Mutta pikkuhiljaa kohti parempia öitä!

Vauvan uni <3

Itse koen, että R:n vauva-aika on ollut suhteellisen rankkaa. Oman lisänsä siihen toki on tuonut kaksi vanhempaa lasta. Riittämättömyyden tunne alkukuukausina oli suuri ja edelleen on päiviä, jolloin tuntuu, että kaikki lapset tarvitsisivat syliä yhtä aikaa. Tiedostan toki, että olemme todella onnekkaita ettei vauvalla ole ollut esimerkiksi koliikkia ja hän on muutenkin terve, täydellinen pieni vauva. Silti se ei poista sitä, että olemme olleet aika väsyneitä. Oman lisänsä toi syksyllä toisen koiramme sairastuminen, öiset ulkoilut, levottomat paikan vaihtamiset ja lopulta hyvästien jättäminen.

Väsyneinä ja sumeina päivinä olen miettinyt paljon, miten voisimme helpottaa koko perheen jaksamista. Vauva on nukkunut paljon alkuyöt isän kanssa ja loppuyöt minun vieressäni eri huoneessa. Ennen joulua aikomukseni oli ostaa Whisbear suhiseva unikaveri ja olin jo menossa sitä ostamaan huonon unijakson aikana, mutta ne olivat tilapäisesti loppuneet niitä myyvästä kivijalkakaupasta. Sitten koitti iltapuuron aloittamisen jälkeen hieman paremmat yöt ja meidän karhu on vielä kaupassa. Kunhan vauva saavuttaa hieman lisää ikää ja voin olla varma, ettei heräily johdu nälästä, kokeilemme varmasti unikoulua. Tuntuu kuitenkin jo nyt paljon helpommalta, kun osa öistä saattaa mennä jopa vain kahdella syötöllä. Nyt kolmannen kohdalla pystyn jo ajattelemaan, että tämä on oikeasti vain vaihe ja tämä helpottaa vielä jossain kohdin. Esikoisen kohdalla en osannut nähdä sumeiden päivien ja unettomien öiden jälkeistä aikaa, mutta nyt jo tiedän, että joskus me vielä nukutaan taas kokonaisia öitä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?