Lasten sopiva ikäero vai voiko sitä suunnitella?

Kaksi lasta ei mene siinä kuin yksi, eikä varsinkaan kolme siinä kuin kaksi. Olen saanut todeta tämän useaan kertaan menneen puolen vuoden aikana. Viime vuonna useissa lehdissä (mm Helsingin Sanomat) uutisoitiin, että lasten pieni ikäero voi olla haitallista vanhempien terveydelle ja, että se lisää lasten aiheuttamaa kuormitusta perheessä. Tieto perustuu Väestöliiton julkaisemiin tutkimuksiin, joissa suositellaan, että lapsilla olisi hyvä olla ikäeroa vähintään kaksi vuotta. Meidän lapsilla on ikäeroa 4 vuotta ja 2 vuotta.

Veljekset

Kun esikoisemme syntyi, tiesimme, että haluaisimme vielä lisää lapsia. Vauva-aika oli kuitenkin suhteellisen rankka ja tein lisäksi gradun äitiyslomalla, joten työelämään paluu tuntui siinä kohtaa hyvältä ajatukselta. Kun aika tuntui sopivalta toiselle lapselle, saimme muistutuksen siitä, että lapsia ei tehdä vaan niitä saadaan. Lopulta esikoiselle ja keskimmäiselle lapsellemme tuli ikäeroa hieman yli neljä vuotta. O:n raskausaika oli minulle todella stressaavaa henkisesti, koska takana oli jo pitkä odotus toisesta lapsesta. Tiedän, että monissa perheissä odotus voi olla vieläkin pidempi ja haastavampi, mutta kirjoitan nyt omista kokemuksistani ja tuntemuksistani.

Taaksepäin ajatellen olen toki todella onnellinen, että meillä on juuri nämä lapset. Myös neljän vuoden ikäero kahdella ensimmäisellä lapsella oli vauva-arjen sujumisen kannalta aika sopiva, vaikka en sitä itse ollut ensisijaisesti toivonutkaan. 4-vuotias on jo itsenäinen ja osaa esimerkiksi pukea, käydä vessassa yms. Hän myös osaa kertoa asioista ja ymmärtää jo aika paljon. Toisaalta 4-vuotias on vielä pieni eikä osaa esimerkiksi sanoittaa tunteitaan. Koen kuitenkin, että neljän vuoden ikäero oli vauvan sekä oman jaksamiseni kannalta aika sopiva. Ja nyt isommat lapset leikkivät jo jonkin verran yhdessä ja koko ajan enemmän ja enemmän.

Pidän sinusta huolta

O:n syntymän jälkeen tuntui, että lapsilukumme ei ole vielä täynnä. En uskaltanut liikaa toivoa, että saisimme vielä yhden lapsen. Haave oli kuitenkin niin suuri, että annoimme sille mahdollisuuden aika pian. R ilmoittikin itsestään aika pian ja kahdelle nuorimmalle lapsellemme tuli ikäeroa lähes tasan kaksi vuotta. 2-vuotiaamme "kasvoi yhdessä päivässä" isoksi pojaksi ja hämmennys oli varmasti yhtä suuri meille vanhemmille sekä hänelle itselleen. Vauva-aika on ollut todella erilaista, kun kotona on kaksi vaippaikäistä. Ymmärrän täysin, miksi lasten ikäeroksi suositellaan vähintään kahta vuotta. R on aika kiinni minussa ja varsinkin ihan pikkuvauva-aikana O joutui välillä odottamaan sylivuoroaan. Jossain vaiheessa hänelle kelpasikin vain isi, jos olimme molemmat kotona. Nyt, kun minulla ei ole enää vauva koko ajan sylissä, olemme saaneet O:n kanssa otettua takaisin syksyltä "rästiin jääneitä" sylityksiä ja leikkejä.

Mennyt syksy on ollut oman jaksamiseni kannalta suhteellisen rankka. Siihen on toki vaikuttanut eniten huonosti nukkuminen. Katkonaiset ja lyhyet yöunet veisivät voimia, vaikka perheessä olisi vain yksi lapsi. Koen kuitenkin, että henkisesti kaksi pientä lasta vie voimia paljon, koska koko ajan on riittämättömyyden tunne siitä, että ei ehdi olemaan tarpeeksi läsnä. Tietysti myös isommat lapset tarvitsevat huomiota ja vanhempien aikaa, mutta se on erilaista. Eskarilainen osaa jo esimerkiksi käydä itse iltasuihkussa, pukea vaatteet ja leikkiä itsekseen.

Esikoisellamme ja vauvallamme on ikäeroa kuusi vuotta. E on todella huolehtivainen vauvaa kohtaan ja hän oli ensimmäinen, joka sai vauvalta hymyjä. On mahtavaa seurata heidän suhdettaan. Tällä viikolla saimme vahvistuksen E:n koulupaikasta ja jotenkin se konkretisoitui, että hän on todellakin ihan pian koululainen. Äitinä tuntuu tässä kohtaa helpottavalta, että kotona on vielä "kaksi vauvaa". Kaikenlaisissa ikäeroissa on lopulta puolensa. Itse olen todella onnellinen kolmesta lapsestani. En osaa tietenkään ajatella heille muunlaisia ikäeroja, mutta ei me näitä ikäeroja etukäteen suunniteltu.

Seuraa blogia: Follow

Seuraa Pikku Leijonat -blogia Instagramissa.

https://www.instagram.com/pikkuleijonatblogi/

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku