Näetkö lapsessa itsesi?

Meidän kolme poikaamme ovat karkeasti jaettuna kahden luonteisia. Esikoinen ja kuopus ovat temperamenttisia ja sinnikkäitä, keskimmäinen harkitseva ja rauhallisempi.

R on toki vasta vajaa 8 kuukauden ikäinen, joten hänen luonteensa alkaa vasta pikkuhiljaa tulemaan esille. Perus temperamentti mielestäni näkyy kuitenkin jo ihan pienessä vauvassa. R on syntymästään saakka ollut hieman kärsimätön ja vahva persoona. Hän on todella iloinen ja seurallinen, mutta näyttää myös kiukun ja esimerkiksi nälän tunteet selkeästi. Nyt varsinkin tuntuu, että hän on alkanut komentamaan ja vaatimaan asioita heti ja mieluiten jo hieman aikaisemmin. En tiedä vaikuttaako siihen myös se, että hän on nuorimmainen ja joutuu osaltaan kamppailemaan vanhempien ajasta ja huomiosta isompien sisarusten kanssa.


Temperamenttinen esikoinen ja rauhallinen kakkonen

Toinen lapsemme O on ollut taas vauvasta saakka perustyytyväinen kaikkeen. Hän ei vauvanakaan juuri itkeskellyt ja makoili tyytyväisenä itsekseen. Minun teki koko ajan mieli silitellä ja paijata tätä pientä ihmettä ja välillä tuntui, että heräisipä vauva pian, että voisin ottaa hänet taas syliin. Ensimmäisiä hymyjä saimme odottaa hieman kauemmin ja O ei näytä tunteita niin vahvasti kuin veljensä. Tosin nyt meillä on aivan ihana ja aurinkoinen 2,5-vuotias, joka on oppinut myös uhmaamaan ja nauramaan avoimesti.

Esikoisemme E on luonteeltaan vahvan temperamentin omaava. Hän näyttää tunteet todella vahvasti niin hyvässä kuin pahassa. Hän myös erittäin määrätietoinen ja kilpailuhenkinen. Olen monta kertaa hämmästynyt O:n uhman aikana, miten erilailla he ovat ottaneet asiat ja, miten eritavalla niihin on itse voinut suhtautua. E:llä on sama ominaisuus kuin R:llä, tunteet vaihtelevat nopeasti tunnetilasta toiseen. Hän on sosiaalinen, avoin ja hymyilevä eskarilainen.


Tunnistan lapsissa itsesi

Tunnistan lapsissamme itseni. E ja R ovat selvästi saaneet minulta temperamenttia ja vahvaa tunteiden ilmaisua. On toki E:ssä myös isänsä piirteitä, esimerkiksi aivan ilmiömäinen looginen päättelykyky ja avoin suhtautuminen asioihin. E:n kanssa kuitenkin tuntuu toisinaan kuin katsoisin peiliin. Tunnistan esimerkiksi kiukkutilanteissa tuttuja asioita itsestäni ja ärsyynnyn niistä helposti, koska toivoisin niin paljon, että lapseni osaisi välttää samat sudenkuopat, joissa olen itse kompuroinut.

R on jo todellinen sisupussi. Hän kiipeää meidän rappuset itse alhaalta ylös saakka (toki jonkun pitää olla varmistamassa), konttaa vauhdilla kiinnostavien asioiden luokse ja osaa mennä sotkemaan isoveljien leikkejä. Tällä viikolla vauvamuskarissa oli kiinnostavaa nähdä, miten avoimesti hän meni toisten vauvojen luokse ja tosin ehkä hieman liian kovasti teki tuttavuutta (yritti tarttua hiuksiin ja kasvoihin).

Toinen lapsemme O on eniten isän luonteinen. Mieheni sisko näkee O:ssa pikkuveljensä pienenä, niin luonteeltaan kuin ulkonäöltään.O:ssa on tietysti myös jotain samaa kuin minussa, mutta hänen perusluonteensa poikkeaa omastani niin paljon, että olen saanut hänen kanssaaan oppia paljon uutta ja koko ajan etsin uusia tapoja suhtautua asioihin. Reaktiot tietyissä tilanteissa eivät ole minulle tuttuja ennestään, vaan joudun eritavalla hakemaan ratkaisuja kuin E:n kanssa.


Kaikki lapsemme ovat omanlaisia, mutta on kiinnostavaa huomata omia piirteitä heisssä. En vertaile lapsiani tai koe toista luonteenpiirrettä parempana kuin toista, vaan on mieletön rikkaus, että saamme kasvattaa erilaisia ja luonteisia lapsia. Ihania ja rakkaita ovat jokainen!

Ihanaa ja aurinkoista viikonloppua!

Lue myös:Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku