Tarvitseeko 2-vuotias päiväunia?

Meidän reilu 2,5-vuotias on ollut vauvasta saakka hyvä nukkuja. Pitkään unille laitto oli todella helppoa. Iltatouhut, halit, lapsi sänkyyn ja hyvää yötä. Sama toimi päiväunilla eikä unien pituus tuntunut vaikuttavan yöuniin. 

Kunnes viime kesänä siirsimme hänet nukkumaan isoveljen kanssa samaan huoneeseen ja samalla isoon sänkyyn. Siitä saakka iltaisin piti nukuttaa ja unen tulemista odoteltiin välillä pitkän aikaa. Tietysti olin varautunut siihen, että uusi vaihe vaikuttaisi jonkin verran nukkumiseen, mutta olin ihmeissäni, kun päiväunet alkoivat samaan aikaan vaikuttamaan yöunien pituuteen.

Kokeilimme kesällä päiväunien lyhentämistä ja toisinaan jopa kokonaan väliin jättämistä. O täytti viime kesänä 2 vuotta, joten tuntui hurjalta ettei 2-vuotias nukkuisi ollenkaan päiväunia.


Voiko päiväunia rajoittaa 2-vuotiaalla

Lopulta useiden iltojen taisteluiden jälkeen siirsimme hänelle pinnasängyn lastenhuoneeseen. Pinnasänky ja päiväunien rajoittaminen helpotti jonkin verran O:n iltanukahtamista ja rauha palasi iltoihimme.

O palasi viime elokuussa päiväkotiin osa-aikaisena ja nukkui siellä taas pitkät päiväunet. Päiväkotipäivinä nukahtaminen iltaisin alkoi venymään ja venymään. Päätimme jättää kotipäivinä päiväunet kokonaan pois ja O jaksoi olla iltaan saakka hyvin ilman kiukkua. Hän meni nukkumaan klo 19.30-20 aikaan, nukahti lähes saman tien ja nukkui yössä noin 11-12 tuntia. Kun taas päiväkotipäivinä teimme iltahommat samalla tavalla, mutta unen tuleminen saattoi kestää tunnin tai jopa kaksikin tuntia.


Tarvitseeko 2-vuotias päiväunia?

Päiväkotipäivät ovat lapselle raskaampia kuin kotipäivät, joten koen, että niinä päivinä päiväunet ovat tärkeät. Myös aamu alkaa aikaisemmin ja touhua on enemmän. Vuorokautinen unen määrä saattoi olla kuitenkin vähemmän, vaikka O nukkui päiväkodissa päiväunet, koska yöunet jäivät huomattavasti lyhyemmiksi. Rajasimme päiväkodissa päiväunien määrää maksimissaan tuntiin ja se auttoi asiaa jonkin verran. Silti ero illoissa kotipäivinä ja päiväkotipäivinä oli edelleen huomattava.


Nyt O jäi kokonaan päiväkodista "kesälomalle" ja useimpina päivinä hän ei nuku päiväunia. Viime viikolla hän oli flunssainen ja päiväunet olivat tarpeelliset eivätkä juuri vaikuttaneet iltoihin. Eli päiväunia nukutaan, jos O vaikuttaa siltä, että hän on niiden tarpeessa, mutta useimmiten ei.

Myös E lopetti päiväunien nukkumisen kotona aikaisin ja 3-vuotiaana hän ei enää nukkunut kotona ollenkaan viikonloppuisin tai lomilla päiväunia. Päiväunet olivat suoraan pois yöunista ja toisinaan päiväunille nukuttaminen kesti suhteettoman kauan, joten siinä vaiheessa ne oli parempi jättää pois. Tiedän, että monissa perheissä 4-5 vuotiaat lapset nukkuvat vielä päiväunia, mutta meillä ei enää 2,5-vuotias nuku juurikaan päivisin. Koen kuitenkin, että hyvät ja pitkät yöunet ovat tärkeämmät. Unien sijasta pidämme päivisin lepotauon kirjojen tai muun rauhoittumisen parissa.



Minkä ikäisenä teillä on lopetettu päiväunien nukkuminen?


Kommentit

  1. Meillä nyt 2,5v (kotihoidossa oleva) jonka kohdalla olen joutunut rajaamaan päiväunia 1-1,5 tuntiin. Joka kerta harmittaa herättää uninen tyttö, mutta pidemmät päiväunet vaikuttavat selkeästi iltanukahtamiseen. Rajauksen myötä nukahtaa usein klo 20, mutta on joinakin iltoina venynyt jopa 21.30 asti. Yöllä herää poikkeuksetta kerran tai kaksi (nukahtaa onneksi helposti kun pääsee viereen), aamuisin lähes poikkeuksetta 07. Itse toivoisin myöhäisempiä aamuja, mutta se tarkoittaisi "vähienkin" päiväunien rajaamista pois...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmeisesti tämä 2-3v on usein se ikä, kun monella päiväunet alkavat vaikuttamaan yöuniin. Tosin meillä päiväkotipäivinä lapset ovat nukkuneet vielä vanhempina kuin kotona. Uninen pikkuinen on kyllä kurjaa herätellä unilta, mutta myös pitkäksi venyneet illat ovat kaikille tylsiä. Ihanaa kesän odotusta ja pidempiä aamu-unia teille! :)

      Poista
  2. Samansuuntaisia ajatuksia mulla päiväunista, eli pistän hyvät ja pitkät yöunet tärkeämmälle sijalle kuin päiväunet. Toki tässä vaikuttaa hirveästi millainen lapsi on kyseessä ja pärjääkö ilman päiväunia. Monesti on aika säätämistä se vaihe, kun päiväunet alkavat pikku hiljaa käydä tarpeettomiksi, mutta ihan vielä ei kuitenkaan. Ja sitten vaikuttaa paljon, että onko lapsi päiväkodissa vai ei. Päiväkodissa taitaa olla melkeinpä pakko nukkua. Ja kotihoidetuiden lasten vanhemmille monesti päiväunet olisi toivottu hengähdystauko päivän keskellä.

    Meillä kaksi vanhinta ovat jättäneet päiväunet vähän päälle 2-vuotiaana, kun alkoi käydä niin että päiväunille nukuttaminen kesti kauemmin kuin itse unet... Ja sitten pärjäsivät hyvin ilman, kun yöunille pääsi jo 19 aikaan. Siinä oli sitten äidilläkin "omaa aikaa" ilta täynnä!

    Nyt 2v 3kk kuopus tarvitsee vielä selkeästi päiväunet, ei ole vielä mitään merkkejä että alkaisi ilman niitä pärjätä. Mutta hän onkin poikkeuksellisen hyväuninen tapaus, eli niin päiväunille kuin yöunille nukahtaa ilman itkuja muutamassa minuutissa riippumatta siitä, mihin kohtaan päivästä päiväunet sijoittuvat. Hän on nukahtanut päiväunille mm. seisaalleen ikkunalautaa vasten sekä monta kertaa lattialle kesken autoleikin. =) Ja illalla juoksee itse innoissaan sänkyyn yhdeksän aikaan, joka on hänelle se totuttu unillemenoaika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän noin hyvin nukahtavia lapsia voi olla :D mutta ihanaa! Toisilla vaan riittää unta enemmän kuin toisilla. Nykyään monissa päiväkodeissa ei enää ns pakko nukuteta, mutta kyllä eskareillakin vielä esim meidän päiväkodissa huilaamo niminen lepohetki. Kenenkään ei toki ole pakko nukkua eikä lapsemme nukkunut tässä päiväkodissa enää esim 4v kun siellä aloitti.

      Poista
    2. Ja totta kyllä tuo, että kotihoidossa olevien lasten päiväunet olisivat äideille vähintään yhtä tärkeät, että saisi hetken ajatella rauhassa päivän aikana :) mutta ei ne kuitenkaan ole sen arvoiset, että yöunet jäävät lyhyiksi.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat