10 kuukautta katkonaisia öitä: Miten saada vauva nukkumaan?

R nukkui heti ensimmäisistä öistään lähtien katkonaisesti. Heräilyjä oli 1-2 tunnin välein läpi yön. Meni monta kuukautta, että päästiin yössä edes yhteen kolmen tunnin yhtenäiseen unijaksoon. Sekin oli yleensä se alkuyön ensimmäinen uni, kun vanhemmat eivät vielä olleet ehtineet itse nukkumaan. R ei onneksi valvonut tai itkenyt öisin pitkiä aikoja, vaan heräili vain usein ja vaati uudelleen nukahtaakseen maitoa tai vähintään tuttia.

miten saada vauvan nukkumaan

Kokeilimme valkoista ja vaaleanpunaista kohinaa, perhepetiä, omaa sänkyä, unipesää ja unipussia. Olin monta kertaa jo tilaamassa suhisevan Whisbear-nallen, mutta aina viime hetkillä mietin, että katsotaan nyt vielä. En olisi mitenkään pysynyt järjissäni ellei mieheni olisi ottanut öistä myös niin suurta vastuuta. Esikoisen vauva-aikana kärsin pahasta unettomuudesta, kun myös hän heräili paljon, ja edelleen reakoin stressiin sekä ylimääräiseen valvomiseen siten, että en välttämättä saa nukuttua seuraavina öinä. Koen vauva-ajan suurimpana rakkauden osoituksena mieheltäni sen, kun hän tiedostaa tämän ja halusi hoitaa R:ää öisin.

Miksi vauva heräilee usein, miten siitä selviää?

Lopulta nukuimme noin puoli vuotta eri kerroksissa siten, että vein illalla vauvan mieheni viereen ja menin itse nukkumaan alakertaan 3-4 tunniksi. Hain yöllä vauvan alas viereeni ja me "nukuimme" loppuyön siellä kahdestaan. Tiedostin kyllä, että vauvan siirtely yöllä häiritsee varmasti myös hänen nukkumistaan, mutta tämä tuntui ainoalta keinolta, miten selvisimme siitä ajasta. Meillä on kuitenkin lisäksi kaksi vanhempaa lasta ja päivisin piti jaksaa huomioida heitä, tehdä ruokaa, pestä pyyykkiä ja miehen tietysti käydä myös töissä. Emme nähneet järkevänä, että kaikki valvoisivat, vaan parasta oli meille, että kumpikin sai joka yö yhden pidemmän unijakson ja toisinaan toinen sai kokonaisia öitä.


Vauvan ollessa puolen vuoden ikäinen, harkitsimme unikoulun pitämistä. Lainasin jo kirjastosta kirjan Unihiekkaa etsimässä, mutta emme yksinkertaisesti jaksaneet toteuttaa sitä. Jos tuli päivä, että olisimme jaksaneet, R:llä oli flunssa tai hampaita tulossa ja silloin sitä ei kannattanut yrittää. Arki lipui sumussa eteenpäin ja siinä välissä toinen koirammekin jouduttiin lopettamaan. Koiran viimeisinä viikkoina öihin tuli lisäksi ulkoiluja, kun koira pyysi ulos monta kertaa yössä.

En juurikaan muista viime talvesta mitään selkeää. Tätä blogia aloin alunperin osaksi kirjoittamaan juuri sen takia, että minulle jäisi jotain muistikuvia R:n vauvavuodesta. Esikoisen eskari meni minulta osaksi ohi, mutta hienosti hän siellä pärjäsi. Olen nyt niin onnellinen, että saan olla kotona hänen ensimmäisen kouluvuoden ajan ja olla mukana kouluaamuissa, iltapäivissä ja läksyhetkissä.

Miten saada vauva nukkumaan?

Miten saada vauva nukkumaan? Tätä mietin monta kertaa sumuisten kuukausien aikana. Kun R täytti 10 kuukautta, yöheräämiset alkoivat yhtäkkiä vähentyä ja niitä saattoi olla vain kaksi tai enintään kolme. Tämä tuntui jo todella mahtavalta! Minäkin olin jo muuttanut takaisin makuuhuoneeseen ja päivät tuntuivat huomattavasti selkeämmiltä.

Noin 11 kuukauden ikäisenä R heräsi joinain öinä vain kerran. Muutimme juuri niihin aikoihin väliaikaiseen asuntoomme kaksioon ja R siirrettiin nukkumaan lasten huoneeseen. Vähän jännitti, että alkaako yöheräämiset taas uudestaan, mutta ne loppuikin kokonaan! Meidän kohdalla sängyn siirtäminen toiseen huoneeseen oli siis pelkästään hyvä asia. Nykyään R nukkuu täysiä öitä eikä maitoa ole tarvittu ollenkaan. Joinakin öinä hän saattaa herätä kerran, mutta nukahtaa nopeasti uudestaan tutin voimalla.


Uskoisin, että merkittävin asia unien parantumisessa on ollut yksinkertaisesti ikä. R:llä on ollut kiire oppia uusia taitoja ja ne heijastuivat suoraan uneen. Lisäksi vauvakuukausina hänellä oli muutaman kerran flunssa ja korvatulehdus. Myös hampaita on tehty hitaasti ja hartaasti. Nämä kaikki vaikuttivat nukkumiseen ja olivat myös yksi syy siihen, miksi unikoulun aloittaminen siirtyi ja siirtyi.

Opeta vauva nukahtamaan itsekseen

Yksi avainasia vauvan nukkumisessa on itsekseen nukahtamisen taito. Kun vauva oppii nukahtamaan itse, hän ei tarvitse öisin jokaiseen heräämiseen aikuista avuksi. Meillä R saattaa nykyisin havahtua öisin esimerkiksi, jos käyn vessassa tai toinen isoveljistä pitää jotain ääntä. Hän kuitenkin lähes poikkeuksetta vaihtaa vain asentoa ja jatkaa unia. Olen ihan pikkuvauva-ajasta saakka laittanut hänet esimerkiksi päiväunille vaunuihin ilman sen kummempaa nukuttamista ja iltaisin hän menee sänkyyn useimmiten hereillä ollessaan.

Miksi vauva ei nuku - Miten saada vauva nukkumaan?

Jokainen vauva on erilainen ja aina kokonaisuus vaikuttaa tilanteisiin. Tässä kuitenkin muutama vinkki, mitä ainakin voi kokeilla.
  • Unipussi. Tämä toi meillä pientä helpotusta ja käytämme sitä edelleen.
  • Whisbear suhiseva unikarhu -> https://unikarhu.fi/
  • Unikarhun toiminta perustuu pink noise-suhinaan, mitä karhusta kuuluu. Samaa kohinaa voi soittaa vauvalle myös esimerkiksi YouTubesta.
  • Samoina toistuvat iltarutiinit, kuten iltapesu
  • Vauvan laittaminen nukkumaan vain väsyneenä
  • Säännöllinen päivärytmi, johon kuuluu sopivasti unta ja aktiviteettia
  • Rauhallinen, hämärä ja sopivan lämpötilan huone
  • Unikoulu -> kirjastosta löytyy hyviä kirjoja avuksi

Lisätietoa aiheesta: 



Seuraa Pikku Leijonat -blogia

https://www.facebook.com/Pikkuleijonatblogi/https://www.instagram.com/pikkuleijonatblogi/

Kommentit

  1. Meillä on myös tulossa mieheni kanssa lapsi tässä noin viiden kuukauden päästä ja rupeaa jo jännittämään paljon. Pitäisi ruveta myös hommaamaan kaikkea vauvatavaraa kuten petiä ja unipusseja ja muuta. Kiitos vinkeistä, mitkä mielestäsi vaikuttavat siihen, että vauva ei saa nukuttua.

    VastaaPoista
  2. Kiitos viestistä! Ja ihanaa odotusta teille! :) Se on niin kutkuttavan jännittävää aikaa ja pienen ihmeen syntyminen on jotain niin ainutlaatuista! Onneksi toiset vauvat nukkuvat ihan luonnostaan hyvin. Kurkkasitko postauksen, missä oli meidän vauva-ajan 10 tärkeintä ja 10 turhinta vauvatavaraa? Tämäkin tosin vaihtelee niin paljon eri perheissä, perheiden tarpeiden mukaan, mutta näitä on kiva vertailla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat