Karkkipäivä: Minkä ikäiselle karkkia?

Meillä karkkipäivä sai alkunsa, kun E itse pyysi sitä ehkä noin reilu vuosi sitten eli noin 5-6 vuotiaana. Sitä ennen E sai karkkia satunnaisesti ja pieniä määriä ja ensimmäiset karkit hän sai ehkä noin 3-4 vuotiaana. 3-vuotias O on saanut ensimmäiset "oikeat" karkit sen jälkeen, kun täytti 3-vuotta. Mielestäni karkkien syömistä olisi voinut siirtää vieläkin myöhäisemmäksi, mutta isoveljen syödessä karkkia, ei enää rusinat tai muut naksut pelkästään kelvanneet. O saa useimmiten karkkipäivänä xylitol muumikarkkeja, pienen pätkiksen tai jonkun muun pienen makeisen. Ja lisäksi sitten niitä rusinoita ja hedelmiä yms.


Karkkipäivä vai ei karkkipäivää? 

Karkkipäivä jakaa mielipiteitä. Meillä on karkkipäivä, mutta en itse siitä muistuttele vaan lauantaisin voi saada karkkia, jos lapset sen itse muistavat. Varsinkin, jos ollaan reissussa tai viikonloppuna on jotain erikoista ohjelmaa, lapset eivät välttämättä edes muista koko päivää.

Uskon siihen, että jos karkista tehdään liian erikoisherkku, sen vetovoima kasvaa vieläkin suuremmaksi. Toisaalta, meillä ei toimi mikään vapaa karkkijakelu, koska pojat ovat tässä tulleet vanhempiinsa ja herkut maistuvat, jos niitä on saatavilla. Eli meillä toimii karkkipäivä. Lapset tietävät, että arkena ei saa karkkia eikä energiaa kulu sen kinuamiseen. Karkkipäivänä karkit saa ruoan jälkeen ja usein samalla saa katsoa telkkaa. Hampaiden kannalta on myös parasta, että karkit syödään kerralla eikä ripotellen pitkin päivää. Kun karkit ovat loppuneet, tähän mennessä kumpikaan ei ole pyytänyt lisää, vaan saadut karkit ovat riittäneet ja sen jälkeen he usein jo oma-aloitteisesti hakevat purkkaa.


Minkä ikäiselle karkkia?

Kun E meni 2-vuotiaana päiväkotiin, hän ei vielä ollut syönyt karkkia eikä varmaan edes tiennyt, mitä se on. E oli ryhmässä, missä oli 1-5 vuotiaita lapsia ja päiväkotiin sai viedä herkkuja esimerkiksi syntymäpäivänä. Vein E:lle oman muumikeksipaketin, mistä hänelle annettiin muiden saadessa karkkia. Osaksi syynä oli se, että en halunnut E:n vielä oppivan syömään karkkia, mutta toiseksi hän ei silloin syönyt mitään maitoa sisältävää ja usein päiväkotikarkit olivat suklaata. Silloin muumikeksi oli hänelle iso herkku eikä siitä tullut mitään harmitusta. Nykyisin päiväkodissa ei saa tarjota mitään sokerista, joten pienempien lasten kohdalla minun ei tarvitse enää olla tiukkapipoäiti ;)

Kävimme juuri R:n kanssa 1-vuotiaan hammastarkastuksessa ja myös siellä painotetttiin ettei pienille kannata antaa mitään sokerista, kuten karkkia tai mehuja. Pillimehujen suhteen olen hieman rennompi, vaikka niistäkin O juo edelleen Raikastamon mehuja ja R ei ole saanut vielä mehua ollenkaan. (Lukuun ottamatta kesällä, kun olimme jumissa kuumassa jumassa yli 3 tuntia!) Muuten meillä kotona saa mehua joskus välipalalla, mutta isommillekaan se ei ole mitään jokapäiväistä juomaa. Limsaa meillä ei juo kukaan kotona.

Sallittuja herkkuja myös pienille

Mielestäni pieniä ei tarvitse opettaa syömään sokeria, koska he oppivat sen varmasti joka tapauksessa. Kaksi vanhempaa lasta ovat saaneet karkkia, kun ovat itse osanneet sitä pyytää. Aluksi pitkän aikaan E:llekin riitti karkkipäivänä esimerkiksi 10-15 irtokarkkia, mitkä hän sai itse valita. Ja edelleen määrät ovat vähintäänkin kohtuullisia.

Luulen, että R:n kohdalla joudun joustamaan tästäkin periaatteesta vielä aikaisemmin kuin O:n kohdalla, koska isoveljiltä en sitä kuitenkaan voi enää kieltää. Mutta niin kauan kuin hänelle kelpaa kahvipöydässä jogurtti ja leipä, kun muut syövät pullaa, niin sillä mennään. Jäätelön ja muiden herkkujen suhteen olen kuitenkin sallivampi kuin karkkien, vaikka ei isotkaan niitä usein arkisin saa. Tähän mennessä jätskipäivänä, R on saanut smoothieta ja on siitä ihan tyytyväinen.

Minkä ikäisenä teidän perheen lapset ovat saaneet karkkia?Follow my blog with Bloglovin

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Korona-ajan kaverisynttärit

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat