Miten helpottaa ajanhallintaa lapsiperheessä ja euron lounas!

Kaupallinen yhteistyö Oot niin ihana kanssa

Kolme lasta, rakentaminen, harrastukset, työt, opiskelu, koulu ja päiväkoti. Näissä kaikissa on jo yksittäinkin paljon muistamista ja kokonaisuuden hallinta on välillä melkein toivotonta. Ja aina se ei edes onnistu, joskus unohtuu hammaslääkäri ja toisella kertaa eväsretki. Viestejä tulee Wilmasta sekä Päikystä tasaiseen tahtiin.

Olen kokeillut sähköistä kalenteria, pöytäkalenteria ja muistilappuja, mutta tuntuu, ettei niistä mikään ole tarpeeksi saatavilla ja näkyvillä. Tähän mennessä parhaiten on toiminut seinälle ripustettava yhteinen perhekalenteri. Se on tarpeeksi iso, että huomaan sen päivittäin ja siihen on helppo lisätä kaikkien menot selkeästi rinnakkain. Meillä on ollut perhekalenteri käytössä jo kaksi vuotta ja olen tykännyt sen helppoudesta tosi paljon. Perhekalenteri roikkuu keittiössä, joten siitä on helppo tarkastaa illalla seuraavan päivän menot ja vielä aamulla kurkata lähtiessä, että muistinko nyt kaiken.

oot niin ihana
Tulevana vuonna nautiskelemme Oot niin ihanan Niin ihanasta perhekalenterista

Menojen hallinta

Meillä on säännöllisiä menoja, kuten esimerkiksi E:n jalkapallo ja salibandy treenit. Sitten on muuttuvia menoja liittyen esimerkiksi päiväkotiin, kouluun, miehen työmatkoihin, E:n turnauksiin ja muihin yksittäisiin menoihin. Perhekalenterissa on omat sarakkeet jokaiselle perheenjäsenelle, joiden avulla näkee helposti kaikkien menot kerralla ja viikon hallinta on sujuvampaa. Oot niin ihanan kalenterissa on jopa kuusi saraketta, joten siihen mahtuu meidän perheen osalta vielä lisäksi koko perheen yhteinen sarake.

Sähköinen kalenteri on siitä kätevä, että se on lähes aina mukana. Itse en ole kuitenkaan oppinut käyttämään sitä niin, että se toimisi sujuvasti arjessa. Pieneltä ruudulta on hankala hahmottaa kokonaisuuksia ja menojen merkitseminen vaatii aina kännykän tai tietsikan käyttöä. Mieheni yritti joskus saada minut oppimaan käyttämään sähköistä kalenteria, mutta en ikinä muistanut tarkastaa sieltä kaikkia menoja ja meille tuli asioiden sopimisessa päällekkäisyyksiä. Palasimme siis takaisin isoon, paperiseen kalenteriin. Osa asioista on toki muistissa myös puhelimessa, mutta yritän siirtää kaikki tärkeimmät ja muistettavat jutut seinäkalenteriin.

Ajanhallinnan palapeli

Ajanhallinta on välillä kuin palapeli. Meillä on tällä hetkellä vain yksi auto ja välillä pitäisi olla kahdessa paikassa yhtä aikaa. Usein jakaudummekin niin, että mies hoitaa E:n harrastukset ja menot ja minä sukkeloin pienten kanssa tarvittaessa bussilla / kävellen. Koen, että rattaiden kanssa bussilla liikkuminen on aika vaivatonta ja helppoa, jos vaan yhteydet toimivat. Välillä tuntuu jopa työläämmältä laittaa pieniä lapsia turvaistuimiin edestakaisin.

Vuorokauteen ei saa mitenkään lisätunteja, mutta organisoimalla usein kaiken saa sujumaan. Mieheni on ratkaissut esimerkiksi klo 16 jalkapallotreenien "ongelman" siten, että menee jo klo 6 töihin ja ehtii hakemaan futaajan harkkoihin. Kaikissa työpaikoissahan tämä ei onnistu, mutta meidän perheessämme liukuva työaika helpottaa paljon arkea. Ja joskus on vaan pakko priorisoida, että valitaan ne "tärkeimmät" menot tai vastavuoroisesti otetaan vapaailta, jos ollaan sen tarpeessa.


Ruoanlaitto vie paljon aikaa! 

Kotityöt vievät arjesta aika ison osan ja varsinkin ruoanlaitto on yksi yksittäisistä arkitöistä, mikä vie paljon aikaa viikossa. Ensin suunnittelu, kaupassa käynti, toteutus ja vielä lopuksi tiskit. Tekisi melkein mieli laskea, että kuinka monta tuntia ruokahuolto viekään viikossa aikaa. Välillä täytyy siis keksiä helpotuksia ja mennä sieltä, mistä aita on vähän matalampi. Kun palaan töihin, ajattelin esimerkiksi alkaa hyödyntämään kauppakassipalvelua ja hakea valmiiksi tilatut ja pakatut ostokset töiden jälkeen kaupan palvelutiskiltä.

Nyt, kun olen kotona, pystyn hoitamaan välillä kauppa-asioita myös päivisin lasten kanssa. Toisaalta kotona ollessa, ruokaa täytyy tehdä lähes tuplasti, koska osa meistä syö lounaan myös kotona. Joskus käyn äititreffeillä lounaalla, mutta sekään ei ole kovin usein mahdollista taloudellisesti. MLL:n perhekerhoissa on välillä keittopäivä, missä lounas maksaa vain 1€.


Olenkin nyt syksyllä hyödyntänyt näitä perhekerhopäiviä, vaikka muuten en ole kovin innokas kerhoilija. Jotenkin se vaan ei tunnu omalta jutulta. Rupesin miettimään, että euron lounas ajatusta voisi hyödyntää myös kotioloissa siten, että keittäisi ison kattilallisen keittoa ja pyytäisi äitikavereita kotiin syömään. Yhden annoksen hinnaksi tuskin jää edes euroa ja keittovuoroa voisi vaihdella. Tämä toimisi ihan ystävienkin kesken. Mikä helpotus, kun voisi jonain iltana mennäkin ystävien luokse syömään tai kutsua kaverit suoraan päiväkodin jälkeen leikkimään ilman huolta iltaruoasta!

Joululahjavinkki

Itse ostin viime jouluna koko perheelle joululahjaksi perhekalenterin ja olemme myös muutamana vuonna ostaneet sellaisen serkkujen perheeseen. Heillä ainakin se on ollut pidetty ja hyödyllinen lahja! Oot niin ihanan perhekalentereita voi tilata Oot niin Ihana verkkokaupasta. Tuote on muuten myös kotimainen!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?