Kiire ja kiireen tunne: Meidän perheen yksi viikko

Olen useasti sanonut, että meidän viikot ovat tällä hetkellä kiireisiä ja täynnä ohjelmaa. Olen kotona, mutta silti tuntuu etteivät tunnit vuorokaudessa meinaa aina riittää. Mutta onko minulla oikeasti kiire vai teenkö itselleni kiireen tunteen? Rakentaminen, työt, opiskelu, lasten harrastukset ja kolme pientä lasta vievät kaikki oman osansa arjesta, mutta voinko sanoa, että olen oikeasti kiireinen? Mitä kaikkea meidän viikkoon sitten voi kuulua? Tässä yksi viikko meidän arkea.


Maanantaina raksahommia

Mies aloitti aamulla työt klo 6, että ehtisi lopettamaan ajoissa ja pääsisi raksalle homiiin. Talolle piti vetää keskuspölynimurin putket ennen kuin taloa tullaan taas talofirman puolesta tekemään. Eli mies suuntasi heti töiden jälkeen tontille hommiin.

Minun aamu alkoi aika tavanomaisesti. Eli kaikille lapsille aamupalaa, koululaisen ja päiväkotilaisen tavaroiden tarkastus ja kaikille kolmelle sekä itselleni vaatteet. Saatoimme E:n kouluun ja vein samalla O:n päiväkotiin. Sen jälkeen teimme R:n kanssa aamulenkin ja tulimme kotiin tekemään lounasta. Nämä rauhalliset aamu-uilkoilut on kyllä aika luksusta! Mies teki etäpäivää kotona, joten lähdin nopeasti R:n unien aikaan käymään kaupassa. Miten välillä tuntuukin, että kaupassa käymiseen ei ole mitään sopivaa väliä? Meillä on vain yksi auto eikä kauppaa ole aivan vieressä, joten normaalisti minun on hieman haastavaa hoitaa kauppa-asioita päivällä. Tämä siis helpotti paljon alkavaa viikkoa!

Mies oli raksalla iltaan saakka. Hain O:n kävellen päiväkodista ja tulimme kotiin tekemään eväitä. Kävimme lasten kanssa viemässä työmiehille kahvit raksalle ja ulkoilimme vielä samalla. Kotona teimme yhdessä ruokaa, hoidimme iltasuihkut ja muut iltahommat. Itse kävin pienten kanssa suihkussa, koska en jaksanut odottaa sitä loppuillan omaa hetkeä. Periaatteessa minulla siis ei ollut mitään pakollisia menoja, mutta koko päiväksi riitti ohjelmaa ja aikatauluja lasten puolesta.

Tiistaina hammaslääkäri ja koti kuntoon

Mies lähti aamulla toimistolle töihin ja minulla oli lasten kanssa normaalit aamujutut. E lähti kouluun kaverin kanssa ja me lähdimme pienten kanssa bussilla keskustaan hammaslääkäriin noin klo 10 aikaan. O:lla olisi oikeasti ollut päiväkotipäivä, mutta se menikin ohi, kun meillä meni hammaslääkärireissussa niin kauan. Hammaslääkärin jälkeen haimme kaupasta maitoa ja meiltä meni tietysti paluubussi juuri sillä hetkellä ohi. Seurava olisi tullut puolen tunnin päästä, joten kävelimme kotiin noin 2,5 kilometrin matkan. Onneksi minulla oli mukana tuplarattaat, joten pääsimme reippaasti eteenpäin. Puolet matkasta yritin pitää R:ää hereillä ettei hän nukkuisi miniunia tässä vaiheessa ja menisi koko päiväunet ohi.


Syysloman jäljiltä kotimme oli aika kaaostilassa ja päätin, että siivoamme pitkästä aikaa. Muutimme tähän vuokrakaksioon heinäkuussa, enkä ole vienyt mattoja vielä kertaakaan ulos. Eli R Tulaan selkään, kolme isoa mattoa kainaloon, O mukaan ja hissillä alakertaan. R:n mielestä imuri on kiva lelu ja hän kävelee perässäni ja sammuttaa imurin vähän väliä. Mutta pkko siivota lasten kanssa, jos aikoo siivota ollenkaan :)

E lähti isänsä kanssa noin klo 15.30 treeneihin ja me leikimme pienten kanssa kotona. Mies lähti vielä heti treenien jälkeen raksalle viimeistelemään imuriputkien asennusta ja me teimme lasten kanssa ruokaa. Ilta meni ruokaa ja tiskejä laittaen ja lasten kanssa touhuten. Ehdimme taas suihkuunkin kaikki yhdessä ennen isän tuloa kotiin. Isot lapset eivät saaneet unta ja kukkuivat lastenhuoneen ja olohuoneen väliä melkein klo 22 saakka. O oli aika flunssainen ja heräsi yöllä moooonta kertaa ja väliin vielä muutama R:n itku ja tutin etsintä. Välillä O oli meidän välissä ja välillä omassa sängyssä ja taas sama uudestaan. Tähän vuorokauteen ei siis paljon "omaa aikaa" mahtunut, kun yökin meni aika katkonaisesti.

Keskiviikkona päivä pienten kanssa

O:lla oli vapaapäivä päiväkodista. Aamuhommien ja E:n kouluun lähtemisen jälkeen, lähdimme pienten kanssa ulos. Molemmat pienet olivat hieman flunssaisia, mutta kummallakaan ei ollut kuumetta, joten pystyimme onneksi lähtemään hakemaan happea. Ulkona oli pitkästä aikaa ihana aurinkoinen sää, joten pakkohan se oli hyödyntää! Teimme lenkin metsän kautta tontille ja tulimme kotiin lounaalle.

E tuli koulusta klo 14 jälkeen. Läksyjen teon jälkeen, söimme yhdessä välipalan ja lähdimme kaikki ulos. Menin pienten kanssa leikkipaikalle ja E pyöräili kaverin kanssa. Illalla oli jalkapallon kesäkauden päättäjäiset ja mies lähti sinne töiden jälkeen loppuillaksi E:n kanssa. E:n joukkueella oli tänä vuonna järjestämisvastuu, joten heillä meni siellä käytännössä koko ilta.

Me söimme pienten kanssa iltaruoan, katsoimme Pikku Kakkosta ja leikimme legoilla. Tämä ei kuulosa kovin kiireiseltä :D Olin haaveillut saunasta, mutta isot miehet tulivat kotiin vasta lähempänä klo 20.  R meni nukumaan noin klo 20. O:n sain sänkyyn noin klo 21, kun menin itse hänen kanssaan patjalle lastenhuoneen lattialle.


Torstaina viikon unohdus ja valmis lounas!

Minulla oli aamulla blogiin liittyvä tapaaminen Tampereen keskustassa. Yritin siis ennakoida aamutoimia ja tein puuron valmiiksi ennen kuin menin herättämään isompia poikia. R heräsi normaaliin tapaansa noin klo 7. Miten onkin, että aina kun on oikeasti kiire, niin jollain on varmasti huono aamu. Vein kiireellä O:n kävellen päiväkotiin ja ehdimme lopulta ihan hyvin R:n kanssa bussiin.

Mutta voi ei! O:llä oli tänään päiväkodissa eväsretki ja olin unohtunut koko jutun! Olimme olleet kaksi päivää pois päiväkodista, joten en ollut edes nähnyt ovessa olevaa muistutuslappua. Yleensä minulla on aina laukussa vähintään yksi smoothie, mutta ne olivat kotoakin loppuneet. Onneksi ihana O:n päiväkodin aikuinen haki keittiöstä näkkäriä ja antoi yhden pillimehun! Eväsretket on lapsille tosi tärkeitä ja tästä sain aikaiseksi huono äiti fiiliksen. Onneksi saimme paikattua unohduksen!

Hoidimme R:n kanssa keskustassa muutamia muitakin asioita ja kävimme samalla lounaalle. R:n vauva-aikana olen käynyt tosi vähän Tampereen keskustassa tai lounastreffeillä. Jotenkin vauvavuosi vain lipui ohi, kun olin koko ajan niin väsynyt. E:llä oli alkuillasta salibandytreenit ja kävimme muut sen aikana kaupassa. Ilta menikin ruokaa tehden, muissa kotihommissa ja lasten kanssa. R meni aikaisin nukkumaan ja pääsimme miehen kanssa kahdestaan sanunaan sillä välin, kun isommat pojat katsoivat telkkaa. Tämä oli aika luksusta!

Perjantaina koulua ja laattavalintoja

E:llä oli koulussa kodin ja koulun päivä ja olin siellä R:n kanssa aamupäivän. Minun kotona oleminen mahdollisti, että pystyin viettämään koko koulupäivän koululla. Vanhemmille oli tarjolla myös ruoka. Miehen töiden jälkeen lähdimme koko perhe raksa-asioille eli jälleen kerran miettimään laattavalintoja. Lasten kanssa nämä sisustusjuttujen valintojen tekeminen on aika haastavaa, kun pienet murut eivät ole kovinkaan kiinnostuneita remppakaupoista. Mietimme kylppärin ja wc:n laattoja jo kesällä ja olemme käyneet aika monta kertaa RTV:llä tekemässä valintoja. Nyt poikkesimme aikaisemmasta linjasta ja saattaa olla, että vihdoin löysimme meidän tulevat laatat! Tässä reissussa meni koko loppuilta, joten kotona ehdimme tehdä perus iltajutut kunnes nukkumatti jo kutsui.


Viikonloppuna irtiotto arjesta

Lauantaina meillä oli pitkästä aikaa vapaata koko perheellä yhtä aikaa. Lähdimme käymään Helsingissä OMAKOTI-messuilla. E meni siksi aikaa siskolleni ja kiersimme messut pienten kanssa. Messuilta ei jäänyt paljon käteen, mutta kävimme vielä huonekalukaupoilla liittyen uuteen kotiin ja löysimme meille uuden keittiön pöydän! Vihdoin! Tämän lisäksi ehdimme käydä syömässä ja viettää hetken aikaa siskollani. Teimme siis vain päiväreissun, mutta tämä oli tosi kiva irtiotto kotiarjesta. Sunnuntaina E:llä oli salibandyturnaus, joten me vietimme pienten kanssa kotona aika peruspäivän.

Normaalisti teen opiskeluhommia R:n unien aikana ja viikonloppuisin, mutta tämän kyseisen viikon pidin kouluhommista "syyslomaa", sillä olin edellisellä viikolla huhkinut kokonaisen kurssin (5 op) viikon aikana. Tämä oli mahdollista, koska vanhempani olivat meillä ja pystyin irtautumaan viestinnän johtamisen maailmaan. Normaalisti en tee opintoja ihan tällä tahdilla, mutta olin jotenkin unohtanut tarkastaa tenttipäivät ja huomasin tentti-ilmoittautumisen viikko ennen tenttiä, juuri viimeisenä mahdollisena päivänä. Kirjan saaminen olikin oma operaatio, kun tarvittavaa kirjaa ei ollut saatavilla missään Pirkanmaan alueen kirjastossa eikä myöskään yliopiston kirjastossa. Lopulta sain kirjan lainaksi Turun yliopiston kirjastosta ja minulle jäi tenttiin lukuaikaa kolme päivää. Muut kurssin materiaalit ja tehtävät tein myös sen viikon aikana, joten vietin aika intensiivisen opiskeluviikon! Blogia kirjoittelen välillä R:n unien aikaan ja usein iltaisin lasten nukkumaan menon jälkeen. Teen paljon luonnoksia, joita sitten kirjoittelen loppuun, kun siihen löytyy sopiva aika.


Miehellä on ollut tällä viikolla kyllä ihan oikeasti kiirettä ja menoa töiden, raksahommien ja E:n harrastusten parissa. Hänelle olisi varmasti tarpeen oma aika ja palautuminen työviikon ja kaikkien iltamenojen jäljiltä, mutta uusi viikko koputteli jo ovella. Itse olen ollut paljon pienten kanssa yksin aamusta iltaan. Tämä viikko oli poikkeuksellinen siitä, että minun ei tarvinut miettiä kouluhommia. Periatteessa siis voisi ajatella, ettei minulla ole ollut kovinkaan kiire, mutta aika intensiivinen tämä viikko kuitenkin loppujen lopuksi oli. Haaveilen, että saisin itselleni jonkun liikuntaharrastuksen, mutta en käsitä, mihin väliin ujuttaisin säännöllisen oman menon.

Minun kiireeni siis muodostuu pitkälti perheen kaikkien menojen hallinnasta ja lasten asioiden hoitamisesta. Ehkä kuitenkin voisin ajatella, että en ole kiireinen, mutta elämäämme kuuluu tällä hetkellä aika monta erilaista asiaa, joiden hallinta saa aikaan välillä stressiä ja kiireen tunnetta. Tunne korostuu silloin, kun en ole saanut päivän aikana yhtään omaa hetkeä ajatella ja rauhoittaa omia ajatuksiani, vaan koko ajan joku on vaatimassa minulta jotain. Toisaalta nautin siitä, että minulla on tällä hetkellä mahdollisuus hallita tätä kaikkea ja pystyn osallistumaan niin paljon lasteni elämään ja menoihin.

Lue myös:
Kulta, laitetaanko mekin kotityöt Exceliin?

Rentouttavaa viikonloppua! :)Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku