Tarina muuttuu seikkailuksi

Kaupallinen yhteistyö Puuhaboxin kanssa

Pääsimme kokeilemaan E:n ja O:n kanssa uutta Puuhaboxin tarinaseikkailua. Puuhaboxi on valmis seikkailu noin 3-6 vuotiaille lapsille, minkä saa tilattua postitse kotiin. Laatikossa on mukana 9 valmista kirjekuorta, joissa jokaisessa on sisällä tarinan osa ja jokin tehtävä lapsille.

Seikkailun toteuttamiseen tarvitsee kotoa muutamia tavaroita, kuten kirjoja, huivin ja pallon. Seikkailun etukäteisvalmisteluun menee aikaa noin 10 minuuttia. Meidän testiryhmä koostui 7- ja 3-vuotiaista lapsista. Ensin E ja O tekivät seikkailun meillä kotona ja seuraavalla viikolla tarinaan heittäytyivät uudestaan O ja hänen samanikäinen ystävänsä.


Ohjeiden mukaan tarinan voi toteuttaa kotona, muussa sisätilassa tai ulkona. Osa vihjeistä kuitenkin ohjeistaa katsomaan esimerkiksi television taakse tai tiskialtaan lähelle, joten ulkototeutuksessa pitäisi itse hieman soveltaa. Muuten tälläinen seikkailu olisi kiva tehdä ulkona ja esimerkiksi rastien välimatkoja voisi pidentää.

Me suoritimme seikkailun kotona. Asumme tällä hetkellä kaksiossa, joten vihjeiden piilopaikkoja ei ollut liikaa, mutta sain ne kuitenkin hyvin kätkettyä pieneenkin kotiin. Ohjeissa lukee, että tarinan kertojana toimii aikuinen, mutta koska E osaa lukea, hän sai johdattaa meidät tarinan pyörteisiin.


Lapset olivat jo ennen tarinan alkua innoissaan, sillä kaikenlainen aarteenmetsästys ja karttasuunnistukset ovat tosi mieleistä tekemistä. Seikkailu alkoi tarinalla, joka johdatti lapset etsijäntehtäviin. Ensimmäisessä kuoressa oli tarinan alku ja sieltä löytyi vihje, miten lapset pääsevät aloittamaan seikkailun.

Kakkosluoresta löytyi kartta, missä on rastien sisällöt piirrettynä, mutta sen avulla ei pysty etenemään loogisesti, ellei ole itse katsonut karttaa etukäteen ja pystynyt tekemään rastirataa kartan mukaiseksi. Itse en heti keksinyt, miten johdattaisin lapset seuraaalle rastille, mutta onneksi meidän 7-vuotias oli hyvä opas. Annoin vain vinkin, että katsokaa kartasta, mitä seuraavaksi on edessä ja etsikää kirjekuori, missä on numero 3. Pieniä etsijöitä hieman autoimme ja kun lapset kulkivat rastin lähelle, käytimme sanoja lämpenee ja kylmenee, kuten ohjeissa ohjeistettiin. Jokaisessa kuoressa on osa tarinaa sekä jokin tehtävärasti, jonka suorittamalla pääsee etenemään seikkailussa.


Ohjeissa oli lueteltu tarvittaviksi tavaroiksi pulloja tai vastaavia. Meillä ei ollut tyhjiä pulloja tai tölkkejä, mutta mölkkypalikat toimivat tosi hyvin! Taikakeilarasti taisi olla meidän lasten mielestä yksi kivoimmista.


Tarinakortit ovat kauniita ja tarina etenee loogisesti. Meidän 3-vuotias tarvitsi hieman apua, että pääsi tarinaan mukaan ja 7-vuotiaalle vihjeet olivat suhteellisen helppoja. Osaa tehtäväpisteistä pystyy kuitenkin hieman soveltamaan lapsen ikätasoon nähden. Se kuitenkin vaatii, että itse kurkkisi ennen seikkailun toteuttamista kirjekuoriin. Me teimme tarinan niin, että se oli minullekin yllätys, mitä seuraavaksi tapahtuu. Tarinan toteutus toimi hyvin meidän lapsille, mutta arvioisin, että noin 4-6 vuotiaat ovat kaikista paras kohderyhmä. 7-vuotias innostui paljon tekemisestä, mutta saisi vielä enemmän irti, jos vihjeet pystyisi piilottamaan paremmin ja toimintapisteitä voisi vaikeuttaa vielä lisää. 3-vuotias pystyi hyvin osallistumaan, mutta tarvitsi aika paljon aikuisen apua ja esimerkiksi palapeli oli hänelle liian vaikea.

O olisi halunnut seikkailun jälkeen tehdä sen heti uudestaan eli hän tykkäsi siitä paljon. Meille oli tulossa O:n samanikäinen (3-vuotias) ystävä kylään samalla viikolla, joten tein tarinaseikkailun heille uudestaan. 3-vuotiaat kaverukset innostuivat seikkailuun ja aikuisten avulla he saivat sen hienosti suoritettua. Luulen, että O ei muistanut kaikkia rasteja edelliseltä kerralta ja hänelle se toimi hyvin uudestaankin. Ohjeissa ei pyydetä jättämään viimeiselle rastille pelastettavaa nallea, mutta 3-vuotiaille jätin viimeiselle rastile pehmonallen, jonka he pelastivat pulasta ja asia konkretisoitui vielä paremmin. Seikkailun jälkeen etsiväsankarit saivat palkinnoksi vielä jäätelöä.


Tarinan viimeistä vihjettä / tehtävää ei voi kokonaan toteuttaa, kuin vain yhden kerran, mutta sitäkin pystyy hieman soveltamaan ja tarina toimii vielä hyvin uudestaan. Tämä olisi kiva ohjelmanumero esimerkiksi lapsen kaverisynttäreille tai viikonloppuvieraille ja on kivaa yhteistä tekemistä koko perheelle.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?