Lapsemme saivat paljon lahjoja: Valitseeko lapsi silti lelun vai ruutuajan?

Joulun alla mietin, minkä verran lapsemme "tarvitsevat" lahjoja? Kolmen lapsen taloudessa leluja on paljon ja tavaraa on muutenkin joka nurkassa. Tämä jotenkin vielä korostuu asuessamme tällä hetkellä kaksiossa.

Meidän 3-vuotias O osasi tänä vuonna ensimmäistä kertaa eritellä toiveitaan joululahjoiksi ja ne kaikki olivat tietysti leluja. Lopulta toivelistoja kertyi kaksi A4-kokoista paperia, joihin oli liimattu lelujen kuvia lelulehdistä. Listojen tekeminen toimi muuten loistavana hienomotoriikkaharjoitteluna, kun lapsi itse leikkasi ja liimasi kuvia listoihin. Listat teipattiin sängyn viereen seinälle ja niitä katseltiin monena iltana. Yritin korostaa, että kaikkea voi toivoa, mutta kaikkea ei voi saada.


Jos lapsi ei enää leiki?

7-vuotias E ei enää ollut kovin kiinnostunut lelukirjoista, vaikka selasikin ne läpi. Kyselin joululahjatoiveita moneen kertaan ja lopulta hän osasi nimetä muutaman konkreettisen asian: legoja, Hot Wheels radan osia ja kauko-ohjattavan auton. Kaikki toiveet olivat leluja.

Leikki on lapsen ensisijainen keino oppia. Leikki-iän katsotaan loppuvan kouluikään, mutta 7-vuotiaallakin on vielä tarve leikkiä. Koululaisella leikki saattaa kuitenkin helposti jäädä ilman rohkaisua. Leikkiminen on monella tavalla tärkeää lapsen kehitykselle. Leikin vaikutusta lapsen myöhempään elämään selvittäneissä tutkimuksissa on huomattu, että paljon leikkineet lapset pärjäävät opinnoissaan ja työelämässä paremmin kuin vähemmän leikkineet. (Lähde.)

Haluan siis tukea lapseni leikkimistä mahdollisimman pitkään. Olen jutellut usean E:n kaverin äidin kanssa siitä, että ekaluokkaisella on jo leikkiminen vähentynyt ja varsinkin kotona omatoiminen leikkiminen on toisinaan haastavaa. Telkka, padi, pelaaminen ja puhelin vievät helposti aikaa eikä mielikuvitus pääse valloilleen. Meillä pelaamista on rajattu ja esimerkiksi ulkoilulla voi "tienata" ruutuaikaa. E:llä on useampi liikuntaharrastus, joten pelaaminen ei ole vähentänyt liikkumista, mutta olen huomannut sen vaikuttavan lapsen mielialaan ja mielikuvitukseen.

Loppusyksystä laitoimme älylaitteet koululaiselta hetkeksi tauolle, kun kaikki ajatukset tuntuivat suuntautuvan siihen, milloin saa taas pelata? Muutaman päivän päästä olohuoneeseen alkoi ilmestyä autoratoja ja -kisoja. Samalla myös kiukun määrä väheni, kun energiaa ei kulunut neuvotteluihin siitä, milloin on peliaika. Digilaitteista on paljon hyötyä ja lasten on tärkeää oppia niiden käyttöä, mutta kultaisen keskitien löytäminen on vaikeaa.


Lapset viettävät enemmän aikaa lelujen ja kirjojen kuin älylaitteiden parissa?

Helsingin yliopistossa on tehty kyselytutkimus lasten vapaa-ajan vietosta. Kyselyyn osallistui noin 6500 vanhempaa, joiden lapset olivat iältään 0–10-vuotiaita. Huoltajat ilmoittivat, että lapsi käyttää kotona itsenäisesti eniten leluja, lasten kuva- tai tarinakirjoja, palapelejä, liikuntavälineitä ja askartelu- ja kädentaitovälineitä. Alustavien tulosten mukaan älypuhelimet olivat vasta sijalla yhdeksän ja tablettitietokoneet sijalla kymmenen.

Tutkimuksen mukaan älylaitteiden käyttö oli hyvin vähäistä alle 6-vuotiailla lapsilla ja iän myötä niiden käyttö kasvoi. Tämä on helppo uskoa. Meillä 3-vuotias valitsee usein mielummin leikin kuin padin, vaikka saisi valitakin. O:lla ei siis ole mitään päivittäistä ruutuaikaa eikä hän käytä padia päivittäin. E on alkanut kiinnostumaan pelaamisesta enemmän nyt 7-vuotiaana. Ennen sitä hän pelasi lähinnä Ekapeli Alkua ja Pikku Kakkossovelluksen pelejä. (Lähde.)

Itse koen, että merkittävää on juurikin tämä leikki-iän ja koululaisen murrosvaihe. Monet saavat koululaisena ensimmäisen oman puhelimen ja osa viettää jo yksin aikaa kotona aamuisin ja iltapäivisin. E oppi lukemaan 5-vuotiaana ja sujuva lukutaito on ollut meillä yksi pelaamiselta "suojaava" taito. E lukee kotona päivittäin Aku Ankkoja ja kokee lukemisen mieluisana tekemisenä. Luulen kuitenkin, että jos vapauttaisimme ruutuajan, se valtaisi pikkuhiljaa kaiken vapaa-ajan.


Lapsemme saivat "paljon" leluja joululahjaksi

E sai kaikki toivomansa lelut eli pari legoa, Hot Wheels radan osia ja kauko-ohjattavan auton. Lisäksi paketeista paljastui muun muassa muutama Oppi&Ilo tuote, kuten One-Two-Three ja koodaus puuhakirja, Aku Ankka lehden tilaus, vaatteita, pussilakanat, rannekello ja uimalelu. E muuten oppi lukemaan kelloa, kun oli pitänyt omaa rannekelloaan hetken ranteessa! Todellinen hyötylahja :)

O sai aikalailla saman verran lahjoja kuin E, mutta määrällisesti enemmän leluja. Lisäksi paketeista paljastui muun muassa kyniä, palapeli, vesivärit ja pari puuhakirjaa. 1-vuotias R sai muutaman lelun ja lisäksi pari "hyötylahjaa". Kokonaisuudessaan lahjoja tuntui olevan paljon, kun lisäksi niiden joukossa oli vielä muutama yhteinen lahja, esimerkiksi kuvakirja kuluneesta vuodesta. Näistä moni asia oli sellainen, jonka olisin voinut antaa ja hankkia "muuten vain", mutta teimme valinnan antaa ne kaikki joululahjojen muodossa.


Leikki on yksi tärkeimmistä asioista lapsen kehitykselle. Leikin kautta lapsi harjoittelee kasvamista maailmaan: tapoja olla, viestiä, tehdä erilaisia asioita ja osallistua yhteiskuntaan. Yhdessä muiden kanssa leikkiessään lapsi oppii myös yhdessäoloa ja sosiaalisia taitoja. (Lähde.) Jos 7-vuotiaamme toivoo leluja, jotka tukevat hänen leikkimistään, hankimme ne mielellään, jos mahdollista. Toki en ole valmis ostamaan mitään järjettömän kallista tai isoa, mutta E:n kaikki toiveet olivat kohtuullisia ja suhteellisen järkeviä.

Nyt joulun jälkeen uudet lelut kiinnostavat, ainakin toistaiseksi, ja ruutuaika on jäänyt kakkoseksi. Lisäksi on ollut aikaa pelailla koko perheen kesken ja tehdä muutakin yhdessä. Kun arki taas alkaa, leikkimiselle pitäisi yrittää löytää aikaa ja järjestää päiviä, jolloin ehtisi tulla tylsää, jotta mielikuvitukselle olisi tilaa.

Lue myös:


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?