Tunnetaidot: Opettelen tunnetaitoja yhdessä lapseni kanssa ja se on vaikeaa!

Kaupallinen yhteistyö Kumma-kustannus kanssa

Olen ollut nyt yli 7-vuotta äiti, mutta vasta tämän syksyn aikana olen oikeasti opetellut lasteni kanssa tunnetaitoja. Siis sillä tavalla opetellut, että olen etsinyt ja lukenut tietoa tunnetaidoista sekä erilaisista tavoista rauhoittua. Toki lapset oppivat tunnetaitoja koko ajan arjessa, niin kotona kuin päiväkodissakin, mutta meillä on takana sen verran stressaava vuosi, että se on alkanut näkymään meissä kaikissa. Oli aika pysähtyä miettimään, minkälaiseen käytökseen erilaiset tunteet ovat meitä johdattaneet.
 
tunnetaidot

Mitä ovat tunnetaidot?

Kaikki tunteet ovat tärkeitä, eikä mikään tunne ole väärin. Tunteet ovat viestejä, jotka kertovat tarpeista. Kun lapselle opetetaan tunnesäätelyä, hänelle ei opeteta hallitsemaan tunteitaan, vaan käytöstään. Lapsi saa siis olla vihainen, mutta hän ei saa satuttaa itseään tai muita, eikä rikkoa esineitä. Tunteet heräävät aina automaattisesti, mutta tunnesäätelyn kautta lapsi (ja aikuinenkin) voi säädellä kokemansa tunteen voimakkuutta ja kestoa.

Tunnetaitoihin kuuluu tunteen tunnistaminen, tunnesanojen osaaminen, tunteen ilmaiseminen, tunteen voimakkuuden sääteleminen, tunteen takana olevan tarpeen ymmärtäminen sekä tilanteen ratkaiseminen niin, että tarve tyydyttyy. Tunteiden tunnistamista ja tunnesäätelyä täytyy harjoitella samalla tavalla kuin muitakin taitoja.

Ja hyvä huomio on muuten se, että tunnetaidot eivät ole koskaan valmiita ja niitä pitää harjoitella vielä aikuisenakin. Itse ainakin olen sen huomannut hyvinkin selkeästi nyt ruuhkavuosien aikana kolmen lapsen äitinä. Jokaisella lapsella on koko ajan menossa joku vaihe ja tunteet heittelevät äärilaidoista toiseen nopeasti ja monta kertaa saman päivän aikana. Välillä on tosi vaikea itse pysyä rauhallisena ja kiukku tarttuu. Lasta voi kuitenkin auttaa omien tunteiden kanssa, vain jos itse pysyy tarpeeksi rauhallisena.

Tunnetaidot kirja: Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari

Viime aikoina on julkaistu paljon lapsille sopivia satukirjoja, joissa sadun keinoin opetellaan tunnetaitoja. Yksi tälläinen on Kumma-kustannuksen Fanni-tuotteet. Tutustuin Fanni-tunnetaito tuotteisiin, kun suoritin syksyn aikana FamilyBoostin Tunneboostia. Familyboostin tekijät psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ovat luoneet Fanni tunnetaitosarjan, joka on suunnattu erityisesti 4-7 vuotiaille lapsille.

Me luimme kirjoja 7-vuotiaan ja 3-vuotiaan kanssa. Meidän 3-vuotiaalle tunteiden ymmärtäminen on vielä hieman haastavaa, mutta hän jaksoi kuitenkin jo hyvin kuunnella satua ja katseli kirjojen ihanaa kuvitusta. Uskoisin, että myöhemmin luemme näitä kirjoja hänen kanssaan vielä monta kertaa. 7-vuotias tykkäsi kuunnella satuja ja osasi hyvin yhdistää syy ja seuraus suhteita toisiinsa. Luulen, että hänelle kirjoista ja niiden tarinoista on ihan oikeasti hyötyä.


Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät opettavat lapselle tunteiden voimakkuuksien tunnistamista, mikä luo pohjan tunnesäätelyn oppimiselle. Tämä kirja ei ole vain yksi tarina muiden joukossa, vaan meidän perheellemme se on tuonut aivan uusia työkaluja tunnetaitojen harjoitteluun. Jokaisessa Fanni-kirjassa on tarina liittyen tunnetaitoihin ja lisäksi tunnetaidoista kertova osuus vanhemmille sekä yhdessä tehtäviä harjoituksia. Kirjan tunnetaitoihin liittyvä osio on yllättävän kattava ja siinä on paljon tietoa sekä käytännön vinkkejä siihen, miten voi helpottaa ja auttaa omaa lasta tunteiden kanssa.

Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari kirja tuo tunnelämpömittarin sadun keinoin lähelle lasta ja kirjan tunnetaito-osuuden avulla sen saa käyttöön jokapäiväiseen arkeen. Kirjassa Fanni ja ystävät oppivat säätelemään tunnelämpömittaria erilaisin rauhoittumiskeinoin ja he saavat mahdollisuuden pelastaa kokonaisen suuren kukkatarhan.

Lämpömittari kuvastaa lapsen tunteita. Vihreällä alueella lapsen olo on kevyt ja rauhallinen. Keltaisella tunne on vielä käsiteltävissä ja joustava ajattelu onnistuu. Tunteen lämpötilan noustessa, lapsi kipuaa koko ajan lähemmäs punaista aluetta. Punaisella alueella lapsi ei enää pysty hallitsemaan tai suunnittelemaan omaa käytöstään tai edes ottamaan vastaan aikuisen puhetta. Kuulostaako tutulta? Minä pystyn tunnistamaan itsessäni sekä lapsissani mittarin asteikon tunteiden voimistuessa, mutta en ole osannut sanoittaa asiaa mitenkään. Mittarin havainnointi ja ymmärtäminen on tuonut meille helpotusta arkeen ja näen sen pohjana tunnesäätelyn harjoitteluun lasteni kanssa.

Fanni

Tunnetaidot kirja: Fanni ja rento laiskiainen

Fanni ja rento laiskiainen on kirja stressin säätelyn ja rentoutumisen harjoitteluun. Tiesitkö, että esimerkiksi raivokohtaukset, ärtyneisyys, itkuisuus, levottomuus ja uhmakkuus voivat olla lapsen stressin oireita? Stressaantuneena tunteet syntyvät herkemmin ja tuntuvat voimakkaammilta kuin levänneenä. Jo pieni vauva kokee stressiä ja lapsi kuormittuu erilaisista asioista kuin aikuinen. Lapsen stressiä voi olla vaikea huomata ja tämän kirjan kautta sain ihan uusia oivalluksia.

Kirjan tarina on kertomus siitä, miten Fanni ja hänen ystävänsä kokevat stressiä liiasta tekemisestä ja jännityksestä. Sadussa opitaan, miten omaa stressiä voi helpottaa ja miettimään omaa suosikki tekemistä. Sadun keinoin asia tulee lähelle lasta ja se on helppo ymmärtää käytännön tasolla. Sama tekeminen ei rauhoita kaikkia. Toinen rentoutuu liikkumalla, toiselle paras paikka on oman vanhemman syli. Kirjassa on myös laiskiaisen rentoutumisharjoitus. Laiskiaisesta tuli mun ehdoton suosikki! :)

Kirjoissa on ihan mielettömän hieno kuvitus ja se lisää asioiden omaksumista ja ymmärtämistä. Me uppouduimme 7-vuotiaan E:n kanssa tähän ihmeelliseen satumaailmaan ja katselimme kuvia pitkään. Kirjat on kuvittanut Linnea Bellamine.

Tunnetaidot
Mun oma rento laiskiainen

tunnetaidot

Miten oppia tunnetaitoja: Opettelen tunnetaitoja yhdessä lapseni kanssa

Lapsen voimakkaat tunneilmaisut tulkitaan usein ”huonoksi käytökseksi”, minkä vuoksi tunneilmaisua pyritään toisinaan vähentämään tai jopa tukahduttamaan. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että hyvät tunnetaidot ovat yhteydessä lapsen opilliseen ja sosiaaliseen pärjäämiseen sekä fyysiseen ja psyykkiseen terveyteen. Usein kuulee, kun lapselle sanotaan (ja itsekin siihen sorrun toisinaan): ”älä itke!”, ”ei haittaa!”, ”ei sattunut!”.

Jos aikuinen ei ole saanut mallia, miten omat tunteet kannattaisi kohdata, hän ei osaa ohjeistaa myöskään lapsia. Olen huomannut syksyn aikana, että minulla on itsellänikin opittavaa siitä, miten voisin tukea paremmin lasteni tunnetaitojen kehittymistä ja samalla oppia myös itse omista tunnereaktioistani. Fanni-tunnesarja antaa tähän hyviä apuvälineitä.


Käy kurkkaamassa myös Familyboostin verkkosivuja. Sieltä löytyy paljon lisätietoa tunnetaidoista. Sivustoa on käytetty tämän tekstin lähteenä.

Lähteet:  

Familyboost.fi - Fanni tunnetaitosarja
Familyboost.fi - Tunnetaitotalkoot 
Tunnetaitoja lapselle - kahden viikon haaste
Kumma-kustannus.fi - Tutustu Fanniin ja sen kavereihin
Miksi meillä on tunteita?
Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari
Fanni ja rento laiskiainen





Kommentit

  1. Kiitos tästä jutusta! Tunnetaitojen opettelu kuulosti sellaiselta, mistä olisi apua meidänkin perheessä :)

    Nimim. Kahden vahvaluonteisen lapsen äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistäsi! Suosittelen lämpimästi :) Huomaan, että itsellänikin on opeteltavaa aiheessa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat