Koulussa aiheutetaan pahaa mieltä ja eriarvoisuuden tunteita: Miksi kortteja jaetaan luokassa?

Nyt, kun meillä on koululainen, olen päässyt näkemään nykyaikaista koulumaailmaa. Paljon on muuttunut omista kouluvuosista 1990-luvulta. Useassa asiassa painotetaan tasapuolisuutta ja esimerkiksi moni kulttuuriimme kuuluvista asioista on kokonaan kielletty, etteivät ne loukkaa ketään. Moni asia on mennyt eteenpäin, vaikka en ymmärrä esimerkiksi, miten Suvivirren laulaminen on niin iso ongelma.


Ekaluokkalaisten kasvava vastuu

Koulukiusaamista tuskin voidaan ikinä poistaa kokonaan, mutta onneksi siinäkin on menty eteenpäin. Kiusaamista valitettavasti tapahtuu eikä nykyisillä resursseilla koulun aikuisilla ole mahdollisuuksia olla tarpeeksi läsnä. Välitunneilla yksi tai kaksi valvovaa opettajaa ei pysty näkemään läheskään kaikkea ja koulussa on monta hetkeä, kun paikalla ei ole yhtäkään aikuista. Olen kuullut esimerkiksi, että lapseni koulussa ekaluokkaisten eteisessä on heitelty toisten vaatteita ja tönitty.

Ekaluokkaiset vasta harjoittelevat vastuun ottamista ja kaverin tönimisellä ei välttämättä tarkoiteta kiusaamista, vaan takana on omien tunnetaitojen harjoittelemista ja epävarmuutta. Onhan ero päiväkodin valvottuun toimintaan aivan valtavan iso. Päiväkodissa ulos lähdetään pienissä erissä ja paikalla on aina aikuinen auttamassa ja selvittämässä erimielisyyksiä. Koulussa lapsella on yhtäkkiä vastuu itsestään meluisassa eteisessä, missä lapsia on samaan aikaan reilusti yli 20.

En missään nimessä tarkoita, että minkäänlaista kiusaamista pitäisi hyväksyä. Osa tapahtumista ehkä olisi estettävissä paremmilla resursseilla. Opettajat ja koulun henkilökunta varmasti tekevät parhaansa niissä rajoissa, missä se on mahdollista.

Viime viikolla todistin koulumatkalla, kun kaksi koululaista olivat heittäneet lumipalloja toisen lapsen kasvoihin. Olin sattumalta paikalla, kun vein O:ta päiväkotiin ja menin juttelemaan poikien kanssa. Sanoin myös, että jos tämä vielä jatkuu, otan yhteyttä heidän opettajaansa ja vanhempiinsa. Nämä lapset vain tokaisivat, että ei opettajaa kiinnosta, kun ei olla koulun alueella. Koulumatkoja ei kukaan pysty valvoman ja siellä varmasti tapahtuu kaikenlaista.

Hyvää ystävänpäivää

Paha mieli luokassa

Mutta sitten on asioita, joita en voi ymmärtää. Miksi koulussa tehdään asioita, joilla saadaan lapselle paha mieli? Monessa koulussa tehtiin ystävänpäivänä kortteja, jotka sitten jaettiin luokassa.

Lapseni luokassa kortit piti tehdä nimettömänä, mikä on ihan kiva idea. Jokainen sai kortin vähintään opettajalta, mutta toisille tuli kortteja iso pino ja toisille vähemmän. En tiedä jäikö kukaan ilman kaverilta saamaa korttia, mutta näistäkin tapauksista olen kuullut ja lukenut. Lapsi on itse saattanut tehdä monta korttia, mutta ei välttämättä ole saanut yhtäkään takaisin.

Minkälainen olo lapsella on tälläisessä tilanteessa? Varmasti tosi paha ja se voi vaikuttaa itsetuntoon ja kaverisuhteisiin. Lapset vertailevat korttien määrää ja joku voi jäädä kokonaan ilman. Eikö asiaa voisi järjestää vaikkapa niin, että arvottaisiin kenelle kukakin tekee kortin ja jokainen saisi yhtä monta korttia. Korteista tulisi aidosti hyvä mieli, eivätkä ne aiheuttaisi pahaa mieltä kenellekään.

Lapset eivät varmaankaan ajattele kortteja tehdessään, että haluaisivat jättää ketään ilman korttia. Mutta korttien tekemiseen käytetty aika on rajallinen ja ne saattavat kasautua tietyille lapsille. On kiva, että koulussa vietetään ystävänpäivää, mutta toivottavaa olisi, että siitä ei jäisi kenellekään paha mieli.

Lue myös:

Kommentit

 1. On tosiaan vähän huono tapa tuo ystäväpäiväkorttien jako luokassa...Meidän koululaisella oli ystävänpäivähalauspäivä perjantaina, eli halattiin mahdollisimman monta ja kirjoitettiin nimi kaulassa roikkuvaan pahvisydämeen. Siinäkin kieltämättä mahdollisuus vertailuun, että miten moni on sinua halannut... Koulumaailma on meillekin tullut tutuksi esikoisen kautta, kiusaamisjuttuja olen kuullut ja voi miten se särkee sydämen. Sitä niin toivoisi, ettei kukaan joutuisi kokemaan syrjintää ja kiusaamista koulussa!
  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, on minustakin tosi huono tapa! Opettajilla varmasti olisi paljon hyviä ideoita, miten eriarvoisuuden tunne voitaisiin välttää. Esim kortit, mihin jokaisesta kirjoitetaan jotain positiivista tai joku ystävyyden puun tapainen juttu.

   Poista
 2. Meilläkin oli ala-asteella 2000-luvun alussa tuo ystävänpäiväkorttitapa, ja myöhemmin halipäivä, jossa kerättiin paperilapulle halaajien nimiä. Meidän aikaan ei vain ollut perinnettä, että opettaja osallistuisi korttien jakamiseen, vaan kaikki saivat juuri sen verran kortteja kuin mitä ystävät antoivat. Jotkut, vaikkakin harvat, jäivät täysin ilman kortteja. Mä en ollut ikinä suosittu; mulla oli ala-asteella vain pari läheistä ystävää eikä kiusaamistapauksiltakaan vältytty, mutta en kokenut itseäni millään lailla eriarvoiseksi.

  Mä usein mietin, että jos lapsi ei opi kouluiässä käsittelemään epäreiluuden tai stressin tunnetta, on kyseisellä lapsella tulossa todella hankala aikuisuus. Aikuisten maailma ei missään nimessä ole reilu kaikille. Pahimmillaan lasten liiallinen suojelu saattaa johtaa vakavaan ahdistuneisuushäiriöön ja masennukseen.

  Tästä aiheesta (ja sosiaalisen median vaikutuksesta) puhutaan hyvin yhdysvaltalaisen lääkärin Mike Varshavskin videossa, kannattaa tutustua siihen:
  https://www.youtube.com/watch?v=qUSMbMzm1Ko&t=633s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen siitä samaa mieltä, että lapsen tulee kohdata kaikenlaisia tunteita eikä epäreiluutta voi tai pidäkään täysin poistaa, koska elämä ei mitenkään ole koskaan tasapuolista. Mutta silti kouluissa pitäisi tukea arvostuksen tunnetta, yhteenkuuluvuutta ja tasapuolisuutta. Musta on eri asia, jos lapset antavat välitunnilla toisilleen kortteja kuin se, että niitä jaetaan luokassa kaikkien kesken epäreilusti ja jopa niin, että joku jäisi kokonaan ilman.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Vauhdilla maailmaan - ambulanssisynnytys

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Mitä päiväkodin ja koulun opettajille joululahjaksi: Kysyin opettajilta!

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla ja vinkkejä lastenjuhliin!

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Maidoton ja gluteeniton: Suklaa Marianne Crush kakku

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?