Leikkiminen lapsen kanssa turhauttaa: Yhdessä leikkimisestä on kuitenkin apua lapsen keskittymiseen ja rauhoittumiseen

Tuntuuko lapsen kanssa leikkiminen välillä turhauttavalta? Tunnustan, että aina en jaksaisi istua lastenhuoneen lattialla ja ajaa pikkuautoilla ympyrää. Mielessä pyörivät muut asiat, pyykkien lajittelukin tuntuu kiinnostavammalta ja turhauttaa. Tuntuu, että en osaa eläytyä ja heittäytyä leikkiin lapsen toivomalla tavalla.

Tästä huolimatta olen kuluttanut Noshin legginssit polvista rikki autoleikeissä ja yritän osallistua edes hetkeksi. Lopulta aika, jolloin lapsi haluaa leikkiä oman aikuisen kanssa, on lyhyt. Huomaan sen nyt esikoiseni kohdalla, kun yritän houkutella hänet kanssani rakentamaan legoja tai rakentamaan Hot Wheels rataa. Yhä usemmin hän valitsee Aku Ankan lukemisen tai haluaisi mielummin pelata padilla (sitä rajataan tiukasti). Sen sijaan 3-vuotias O elää vahvasti leikin maailmassa ja yritän osallistua parhaani, vaikka ihan aina ei huvittaisikaan.


Lapsen kanssa leikkiminen kannattaa

Yhdessä lapsen kanssa leikkimisestä on apua vilkkaiden lasten keskittymisessä ja rauhoittumisessa. Leikitään ja Keskitytään-hankkeen kautta on tuettu 4-5-vuotiaiden lasten toiminnanohjauksen kehittymistä vanhempien ja lapsen yhteisen leikintoiminnan avulla. Hankkeen kohderyhmänä ovat lapset, joiden vanhemmat ovat huolissaan lasten toiminnanohjauksen vaikeuksista, kuten ylivilkkaudesta, impulsiivisuudesta ja/tai tarkkaamattomuudesta.

Hankkeessa tutkitaan menetelmää, jossa vanhempia ohjataan arjen tilanteissa tukemaan lapsen keskittymistä leikin avulla. Menetelmä on kehitetty Uudessa-Seelannissa ja hankkeen tavoitteena on kehittää ja arvioida menetelmää ja tutkia sen vaikuttavuutta Suomessa.

Hankejohtaja, neuropsykologi Liisa Klenberg kertoo, että ryhmissä on neuvottu vanhempia leikkimään lapsen kanssa puoli tuntia päivittäin. Hankkeessa leikit on ohjeistettu ja niihin kuuluu monenlaista yhdessä tekemistä. Esimerkiksi tutut leikit ja pelit soveltuvat hyvin kärsivällisyyden opetteluun ja vuoron odotusta ja sääntöjen noudattamista voi oppia helposti muistipeliä pelaten. Mukana on tavallisia perinteisiä leikkejä, kuten seuraa johtajaa, naruhyppelyä, muisti- , pala- ja pallopelejä sekä rentoutumisleikkejä.

Itselleni kaikenlainen pelaaminen, yhdessä askartelu ja liikuntaleikit ovat luontaisempia kuin leluilla leikittävät mielikuvitusleikit. Niitä teen mielelläni ja meillä pelataankin paljon. Tällä hetkellä pelaamiseen tuo haastetta 1,5-vuotias R, joka haluaisi tietysti osallistua kaikkeen, mutta ei vielä osaa pelata tai jaksa olla paikallaan. 7-vuotias E osaa jo pelata vaikeitakin pelejä, mutta 3-vuotias O vasta harjoittelee pelaamista. Suurin haaste on siis löytää aikaa pelaamiselle yhden lapsen kanssa kerrallaan.


Keskittyminen paranee ja on helpompi rauhoittua

Tutkimuksen tuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta alustavien tulosten mukaan yhteisestä leikistä näyttäisi olevan apua. Esille on noussut esimerkiksi, että lapsen keskittyminen on parantunut, pitkäjänteisyys esimerkiksi piirtämisessä on parantunut, lapsi jaksaa kuunnella ja odottaa vuoroaan paremmin, malttaa leikkiä rauhallisemmin ja tunne-elämä on rauhoittunut. Kuulostaa siis mahtavalta!

Leikkimisellä näyttäisi olevan paljon myönteisiä vaikutuksia lapsen käytökseen, mutta tietysti yhdessä tekeminen parantaa ja vahvistaa myös lapsen ja vanhemman vuorovaikutusta. Itse miellän leikkimisen herkästi juuri siihen lattialla istumiseen ja pikkuautoilla ajelemiseen, mutta myös lapsen kanssa pelaaminen ja kaikenlainen muu yhdessä tekeminen on yhdessä leikkimistä. Jokaiselle vanhemmalle löytyy varmasti sellainen leikki, johon itse taipuu.

Tutkimushankkeessa vanhempien piti sitoutua leikkimään lapsen kanssa puoli tuntia päivässä seitsemän viikon ajan. Eli jo pieni hetki päivässä intensiivistä läsnäoloa lapsen kanssa kantaa pitkälle. Koen usein arjessa huonoa omaatuntoa ja riittämättömyyttä siitä, etten ehdi olla tarpeeksi läsnä jokaiselle lapselleni. Tässäkin kohtaa kannattaa muistaa armollisuus itseään kohtaan. Hankkeen tutkijan mukaan leikin ei aina tarvitse olla pitkäkestoista, vaan se voi kestää vaikka 15 minuuttia, eikä leikkiä tarvitse välttämättä olla joka päivä.

Kivaa ja leikkisää viikonloppua! Me lähdetään nyt ulkojäille luistelemaan ja leikkimään :)

Lähteet:


Lue myös tästä blogista: 

Seuraa Pikku Leijonia myös Facebookissa ja Instagramissa!



Kommentit

  1. Tuttuja nuo tunteet, et joskus pyykitkin kiinnostaa enemmän kuin leikkiminen. Mua turhauttaa eniten huomata, etten osaa leikkiä, se lasten ihana taito on iäksi kadonnut. Sanonkin aina lapsille et leikkikää, leikkikää, mahdollisimman paljon ja vanhaksi, sitten joskus ette enää osaa... Tytön kanssa sujuu paremmin, kun on omat barbi leikit muistissa. Autoilla leikkimisessä olen ihan surkea! Mut onneksi lapsille kelpaa huonompikin leikkijä, ovat innoissaan aina kun äiti yrittää leikkiä. Lautapelit ja lukeminen taas on tekemistä, johon en hevin kyllästy ja niitä tehdäänkin usein. Ja onhan lautapelitkin leikkimistä tietysti.
    Anna / Mustikkapasta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, leikkiminen ei ole aikuisena mitenkään helppoa! Kaikki pelaaminen ja ns "oikea" tekeminen on minulle tosi paljon luontevampaa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa