Terveisiä neuvolasta: Käykö 1,5-vuotias potalla ja syökö hän vielä tuttia?

R täytti 1,5 vuotta ja kävimme pitkästä aikaa neuvolassa. Kolmannen lapsen kanssa moni asia menee rennommin kuin esikoisen kohdalla. Viime viikolla huomasin "kauhukseni", että en ole moneen kuukauteen täyttänyt R:n vauvakirjaa! Nyt osa asioista on jo unohtunut enkä esimerkiksi saa täytettyä hammastaulukkoa ollenkaan. En edes muista, milloin hänelle puhkesi ensimmäinen hammas! Esikoisen vauvakirja on täytetty ääriään myöten ja monella sivulla rivit ovat loppuneet kesken. Ymmärrän nyt paremmin äitiäni, kun joskus ihmettelin, miksi isoveljeni vauvakirja on huomattavasti täydempi kuin omani.

Tuntuu, että erilaiset vaiheet ja lapsen kasvuun liittyvät jutut menevät osa ohi kuin itsestään eikä niihin tule paneuduttua sen tarkemmin. Lapset kasvavat ja koko ajan jokaisella on menossa jokin vaihe. Arki menee eteenpäin omalla painollaan ja keskityn siihen, että muistaisin kaikki tärkeät asiat ja lapsilla on kaikki tarvittava. Niinpä lähes hätkähdin, kun neuvolassa tuli puheeksi potalla käynti. Neuvolassa ei mitenkään painostettu potalle, mutta rupesin itse miettimään asiaa enemmän.


Käykö 1,5 vuotias potalla?

Jotenkin pidän R:ää edelleen ihan vauvana. O oli saman ikäisenä ollut jo noin 4 kuukautta päiväkodissa ja olin jo uudestaan raskaana. Nyt en voisi kuvitellakaan, että haaveilisin uudesta vauvasta, koska olemme juuri ja juuri päässeet yli vauvakuplasta ja vauvasumusta. Niinpä en ole edes miettinyt potalla käymistä tai tarkemmin sanottuna, kuivaksi opettelun aloittelua. Saati, että se olisi meidän jokapäiväinen rutiini. Potta on tuttu, koska R istuu monena iltana viikossa potalla, kun leikkii vesileikkiä ennen suihkua, mutta mikään rutiini tai säännöllinen juttu se ei ole. Hän ei siis mitenkään osaa yhdistää sitä sen oikeaan käyttötarkoitukseen, vaikka muutaman kerran se onkin päässyt myös oikeaan käyttöönsä ihan vahingossa.

Muistan, että erityisesti esikoisen, mutta myös vielä O:n kohdalla olin vahvasti perillä vauvan ja pienen lapsen eri vaiheista ja saavutuksista. Stressasin potalla käyntiä ja tutit sekä tuttipullot otettiin ajoissa pois käytöstä. Tein asioista ehkä vähän liiankin vaikeita ja yritin suorittaa niitä lapseni puolesta. Nyt minulle on käynyt päinvastoin. Olen unohtanut kokonaan stressata uusista taidoista ja uusien asioiden opettelusta. Uudet vaiheet ja taidot ovat tulleet luontevasti osaksi arkeamme ja R ottaa tosi paljon mallia isoveljiltä.

Potan kohdalla en osaa enkä oikein jaksakaan olla vielä skarppina. Kahden vanhemman lapsen kohdalla olen oppinut sen, että pienenä aloitettu pottatreeni ei juurikaan ole nopeuttanut kuivaksi opettelua. Siitä ei varmasti ole mitään haittaa, mutta kaiken tämän rakentamisen, opiskeluiden ja väliaikaisen asumisen keskellä potta on ollut ehkä viimeinen asia, mitä olen ajatellut. Isommilla lapsillamme potalla käynti ja kuivaksi opettelu ovat lopulta tapahtuneet nopeasti, kun lapsi on itse ollut siitä kiinnostunut. Tietysti on järkevää pitää pottaa esillä ja tutustua siihen, mutta vanhemman stressi asiasta ei edistä asiaa mitenkään.

MLL:n sivuilta löytyy myös rauhoittava neuvo: "Lapset oppivat kuiviksi eri-ikäisinä, yksi aikaisemmin, toinen myöhemmin. Viisas vanhempi ei ota asiasta paineita eikä vaadi lasta kypsymään liian aikaisin." Jotenkin olen suunnannut ajatukseni potta-asioissa ensi kesään, kun olemme muuttaneet uuteen kotiimme, meillä on oma piha ja R lähestyy 2-vuoden ikää.


Minkä ikäinen lapsi syö vielä tuttia?

Toinen asia, mikä neuvolassa nousi keskustelun aiheeksi, oli tutti. R:llä on tutti käytössä vain nukahtaessaan, mutta siihen liittyy meillä myös tutin isoin ongelma. Kun R herää öisin, hän haluaa tutin suuhunsa, jotta osaa taas nukahtaa uudestaan. En ole huolissani tutin käytöstä liittyen purentaan tai puheeseen, koska sen käyttöaika vuorokaudessa on todella pieni. Mutta tulisiko öistä kokonaisempia ilman tuttia?

Tiedostan, että mitä kauemmin tutti on käytössä, sitä hankalampaa siitä on vieroittua. E ja O ovat jättäneet tutin pois reilusti alle vuoden ikäisinä ihan helposti. Olen ehkä silloin ollut suunnitelmallinen asian kanssa ja ajoittanut tutin pois jättämisen helppoon ikävaiheeseen, eikä siitä ole ehtinyt tulla liian tärkeä. MLL:n sivuilla kerrotaan, että viimeistään 2-3-vuotiaana alkaa olla järkevää auttaa lasta eroon tutista ja tuttipullosta. Siihen meillä on vielä onneksi aikaa ja tuttipulloja meillä ei ole käytetty enää aikoihin.

1,5 v neuvolaan kuuluu osana lääkärineuvola sekä iso pino kyselykaavakkeita. Kaavakkeet tulivat meille etukäteen postissa ja niiden joukossa oli perheen voimavarakaavake, alkoholikysely sekä lomake lapsen ruokailusta. Ymmärrän lomakkeiden tarkoituksen, mutta olen viime vuosien aikana täyttänyt ne aika monta kertaa. Joskus niitä on tullut meille kahdesta suunnasta yhtä aikaa eli äitiysneuvolasta sekä lapsen neuvolasta.

kumma-kustannus
Kirjat saatu Kumma-kustannus

Tällä kertaa olin unohtanut kaavakkeet ihan kokonaan ja onneksi riitti, että kävimme ne suullisesti läpi neuvolassa. Tämä olikin paljon parempi vaihtoehto, koska on tosi tärkeää, että asioista keskustellaan, mutta jotenkin tätä lomakemallia voisi kehittää. Raskaana esimerkiksi on ihan erilaiset haasteet ja tarpeet, jos odottaa esikoista tai kolmatta lasta, mutta täytin R:n raskaudessa samat kaavakkeet kuin esikoista odottavat. Eipä niitä siis juurikaan edes käsitelty, vaan todettiin vain, että ehkä jo tiedätkin, että vauvan tuleminen muuttaa omaa ajankäyttöä sekä parisuhdetta.

Muuten kaikki asiat olivat neuvolassa hyvin ja oli kiva saada taas päivitetyt mitat. Ei ole ihme, että 86 vaatteet sekä osa 92 kokoisistakin on jäänyt jo pieneksi, koska kasvua on tullut kovasti lisää viime kerrasta.



Kommentit

  1. Meillä just kolmevuotisneuvolassa oli sama potta-aihe esillä. Mehän ei pottaa käytetä hänellä ollenkaan, vaan suoraan pöntölle harjoitellaan. Ja vieläkin siis on 3 vee vaipoissa. Niin tunnistin itseni tuosta miten kerroit, että esikoisen kanssa kaikesta otti paineita ja tarkkaili ja merkitsi vihkoihin. Keskimmäisen kautta opin, että kuivaksiopettelu, jos mikä, on asia josta ei kannata ottaa mitään paineita eikä tuhlata liikaa energiaa vanhempana sen opettamiseen. Lapsi oppii, kun on siihen valmis ja sitten se kuivaksioppinen voi tapahtua vaikka yhdessä päivässä! Kuten meillä keskimmäisen kanssa kävi, reilu kolmevuotiaana. Rakonhallinta kypsyy eri lapsilla eri aikaan ja muutenkin valmius. Uskon et on melkein sama miten aktiivisesti vanhempi on siinä ohjaamassa lasta kuivaksiopettelussa, korkeintaan jonkun kuukauden ero saattaa tulla kuivaksioppimisessa mutta sekin sit saattaa kostautua yökasteluna ja päivävahinkoina vielä pitkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, kun muillakin! :) Samaa myös mietin, että turha tästä kai on stressata. Enkä siis ollut miettinyt koko asiaa, mutta neuvolassa havahduin ajatukseen, kun siitä kysyttiin. Että pitäisikö? Kiitos viestistä! <3

      Poista
  2. Nää sun postaukset on aina kivoja, tosi selko kielisiä 😊 Hauskaa viikkoa teidän poppoolle ❤️

    VastaaPoista
  3. Meidän esikoinen luopui tuteista 2v 3kk, vieden ne tuolloin vastasyntyneelle serkulleen. Tutista luopuminen meni helposti, P ymmärsi jonkun muistutettiin että vauvat syö tuttia ja hän on jo iso tyttö. Korvatulehdukset loppui kummasti tutin häviämisen jälkeen, mutta reilun vuoden yhtenäiset yöt lienee kahdella kädellä laskettavissa... Pottailu ei kiinnostanut, kunnes päätin 2v 10kk kohdalla ettei nyt vaan tule enää vaippaa (paitsi yöksi), oppi muutamassa päivässä kuivaksi.

    Viime aikoina olen iloinnut, kun 9kk kuopus oppi lopulta syömään tuttia 😂 Moni jatkuttanut ettei enää kannata opettaa, mutta nyt meillä taas voidaan taas pakkasellakin nukkua ulkopäikkärit - ilman tähän asti rauhoittanutta sormien syömistä. Potalle en ole edes yrittänyt, riitti kun pari kertaa ehti siskonsa pissat käydä kaatamassa 🙈

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Joo, toi tuttijuttu on haastava! Kun lapset ovat niin erilaisia ja toisten kohdalla sitä toivoo, että he söisivät ja toisilta sitä ei meinaa saa pois ollenkaan.

      Mustakin tuntuu, että potan kanssa odottelen kesää ja 2v ikää. Ilman lapsen omaa kiinnostusta tai ymmärrystä se on vähän turhaa. Kivaa kevättalven jatkoa!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat