Etäkoulu sujuu hyvin - vai sujuuko?

Viikon kuuma aihe on ollut koulujen avaaminen 14.5.2020. Asia koskettaa myös meidän perhettämme, sillä meillä on ekaluokkalainen etäkoululainen. Muutama viikko sitten toivoin, että kouluja ei enää avattaisi tänä keväänä. Päivien kuluessa mielipiteeni on jollakin tavoin muuttunut. En usko, että oppimisen kannalta kahdella viikolla on paljonkaan merkitystä, mutta muiden osa-alueiden osalta ajalla voi olla suurikin merkitys lasten hyvinvoinnille. Siihen en suoranaisesti ota kantaa, että oliko koulujen avaaminen oikea päätös vai ei, mutta onneksi minun ei tarvitsekaan.


Etäopetuksen sujumisen mittari

Monessa paikassa hehkutetaan sitä, että etäopetus ja etäkoulu on sujunut hyvin. Millä perusteella tämä hyvin sujuminen on mitattu ja kenen näkökulmasta? Opettajien? Oppilaiden? Vanhempien? Vastaavanlaista etäopetusjaksoa ei ole koskaan aikaisemmin ollut, joten sen vaikutuksia pidemmällä aikavälillä ei vielä tiedetä. Kuinka monen lapsen ja nuoren kohdalla oppiminen on vaikeutunut ja seuraavan luokka-asteen tehtävät tulevat olemaan sen takia todella haastavia? On myös lapsia, jotka ovat hyötyneet etäopetuksesta ja pystyneet keskittymään kotona paremmin, mutta heillä on myös saattanut olla oma vanhempi käytettävissä päivän aikana aktiivisesti opetuksen tukena.

Monen lapsen kohdalla ulkoilu ja liikunta on saattanut etäkoulun takia vähentyä huomattavasti. Vapaa-aikaa on koulun lisäksi rajattu merkittävästi ja kaikki lapset eivät varmasti esimerkiksi liiku ja ulkoile etäkoulupäivän aikana. Ja entäpä sosiaaliset kontaktit? Tiedetäänkö vielä, että miten lapsiin ja nuoriin vaikuttaa kuukausien eristäytyminen oman ikäisten seurasta. Nämä kaikki osa-alueet tulisi huomioida, kun painotetaan etäkoulun onnistumista ja sujumista. Faktahan on kuitenkin se, että Suomen koulujärjestelmä ei tunne normaalioloissa käsitystä etäkoulu. Koulun tehtävä on paljon muutakin, kuin järjestää opetusta.


On totta, että opettajat ja koulut ovat onnistuneet koulujärjestelmän siirtämisessä etäopetukseen ja tehneet huipputyötä! En missään nimessä arvostele opettajien suoriutumista ja meilläkin on hyviä kokemuksia etäopetuksen järjestämisestä. Siltä osin varmasti etäopetus onkin monessa koulussa sujunut hyvin. Mutta voidaanko kuitenkaan todeta kokonaisvaltaisesti, että etäkoulu on sujunut hyvin ja se olisi jatkuessaankin lasten edun mukaista? Tietysti terveydelliset näkökulmat ovat ensisijaisia ja tuleva kahden viikon lähikoulu ei tule vastaamaan sitä ns normaalia kouluarkea. Haluan kuitenkin uskoa, että Suomessa koulujen avaamisen taustatyö terveysviranomaisten osalta on tehty huolella. Käsittääkseni useissa Euroopan maissa rajoitusten purkaminen on aloitettu kouluista eikä missään vielä ole leimahtanut pahaa epidemiaa. Korona-virus tulee olemaan kiusanamme vielä pitkään emmekä voi pitää lapsiamme eristyksissä loputtomiin.

Itse koen, että koulujen avaaminen helpottaa myös kesäloman sujumista. Lapset ja nuoret ovat saaneet luvan tavata toisiaan ja täydellinen eristäytyminen todennäköisesti voidaan lasten osalta lopettaa? Toivon myös, että esimerkiksi koulujen yhteydessä pidettävät kesäkerhot saavat aloittaa toimintansa, koska sillä on merkittäviä vaikutuksia pienten koululaisten henkiseen hyvinvointiin. Mutta tämä kaikki nähdään vasta, kun koulut ovat olleet auki ja voidaan todeta, mitkä ovat olleet sen seuraukset viruksen leviämisen suhteen.
 

Perheiden jaksaminen

Monissa perheissä ollaan jo tässä vaiheessa kevättä todella kuormittuneita etäarjen tuomiin haasteisiin. On painotettu, että etäkoulu ei tarkoita kotikoulua, mutta todellisuudessa uskoisin, että monessa kodissa vanhemmilta on vaadittu paljon enemmän osallistumista lapsen koulunkäyntiin, kuin normaalissa kouluarjessa.

Tähän liittyen yksi paljon esillä ollut näkökulma on, että "miksi niitä lapsia sitten hankkii, jos ei halua olla heidän kanssaan 24/7 ja osallistua heidän koulunkäyntiinsä?" Tämä näkökulma saa minut näkemään punaista. Monessakaan kodissa tuskin kysymys on viitsimisestä tai halusta (vaikka niitäkin valitettavasti on....)! Sille on ihan syynsä, että normaalisti vanhempien käydessä töissä, lapset ovat koulussa tai varhaiskasvatuksen parissa.

Haluaisin nähdä sen super-vanhemman, joka esimerkiksi vetää 6 tunnin skypekoulutuksen tai osallistuu aktiivisesti suunnittelutyöhön samalla, kun huolehtii ja opastaa koululaista sekä järjestää tekemistä ja huomiota muutamalle päiväkoti-ikäiselle lapselle. Samalla toki tämä super-vanhempi valmistaa ruokaympyrän mukaisen lounaan päivittäin samaan aikaan, vaihtaa vaippoja, opastaa kuvistyössä, askartelee, ulkoilee pari tuntia ja lukee satuja. Olenko jotenkin viitsimätön, kun en ainakaan itse kykene tähän yhdistelmään?

Olisimme varmasti jaksaneet ja selvinneet vielä kahdesta etäopetusviikosta. Kokonaisuutena ajatellen etäarki on sujunut hyvin. Asiassa on myös hyviä puolia ja niistä olenkin kirjoittanut etäarjen alkumetreillä. Olen hyvin perhekeskeinen ja toisesta näkökulmasta katsoen olen nauttinutkin tästä ajasta, kun olemme kaikki yhtä aikaa kotona. Asioilla on kuitenkin aina monta puolta. Jos jotakin olen tästä kaikesta oppinut niin sen, että arvostan ihan suunnattomasti Suomen koulujärjestelmää, kouluruokaa ja varhaiskasvatusta. Siellä tehdään mahtavaa työtä meidän lastemme hyväksi.

Kommentit

 1. Meillä etäkouluilu on sujunut pääpiirteittäin hyvin tarkan päiväjärjestyksen vuoksi. Vanhemman sekä lapsen mukaan:) Toki olen nyt kotiäiti niin ei vaatinut ihme järjestelyitä. Päiväjärjestykseen olemme tehneet muokkauksia sitä mukaan kun joku ei olekkaan toiminut... ruoka-ajat on ja pysyy mutta muu sen ympärillä menee miten parhaalta on tuntunut... trinin koulumotivaation ylläpito on ehkä se haasteellisin ollut mutta siihen kun ollaan kanssa keksitty juttuja niin aina päästy yhteisymmärrykseen:)

  Se olisiko kouluja pitänyt avata on minusta kanssa monta puolta... se mikä on hyväksi... en osaa vastata koska hyväksi mille? Katsantakantoja on monia.

  Mukavaa kevättä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Itsekin varmaan näkisin asian eritavalla, jos olisin vielä kotiäitinä. Mutta meillä tosiaan molemmat vanhemmat ovat tehneet tämän koko ajan etänä töitä kotoa käsin. Tuo lapsen motivaation ylläpito on kyllä se haasteellisin osuus!

   Aurinkoista kevättä! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Korona-ajan kaverisynttärit

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat