Siirry pääsisältöön

Mikä lapselle nimeksi: Vinkkejä nimen valintaan

Siivosin sähköpostia ja löysin nimilistan, johon olen kerännyt nimivaihtoehtoja odottaessani nuorinta poikaamme. Listalla on muun muassa seuraavia nimiä: Lenni, Anton, Veeti, Linus, Eelis ja Veikka. Lista on yllättävän pitkä siihen nähden, että meidän oli vaikea keksiä ja päättää kolmannelle pojallemme nimi. En myöskään osaa tällä hetkellä kuvitella, että yksikään näistä nimistä olisi lapsemme nimi, koska hänen nykyinen nimensä on niin iso osa hänen persoonaansa.

Löysin myös samoihin aikoihin sattumalta Ilta-Sanomien artikkelin vuodelta 2015: Haluatko ainutlaatuisen nimen lapsellesi? Artikkeli perustuu Liisa-Maria Patjaksen ja Katleena Kortesuon kirjaan "Uusi etunimikirja Aadasta Äijöön.


Kuinka luoda lapselle uniikki nimi?

Tässä muutamia kirjan vinkkejä. "Tee yhdysnimi kahdesta nimestä. Esimerksi Teeasta ja Leenasta syntyy Teealeena, Jiristä ja Juhanasta Jiri-Juhana". Tämä ei sinänsä ole vielä mikään kovin erikoinen vinkki. Yhdysnimiä on varmasti luotu paljonkin juuri sillä periaatteella, että on haluttu yhdistää kaksi kivaa nimeä. Myös Ylen nimiä käsittelevässä artikkelissa kerrotaan, että Suomessa voidaan luoda koko ajan uusia nimiä yhdistelemällä vanhoja nimiä uudella tavalla esimerkiksi Lisi-Fauna, Kiia-Kesäkukka, Ninja-Tarleena, Janne-Elvis, Neo-Elmeri ja Nuuk-Oliver.

Kirjan vinkki: "Valitse tuttu yleisnimi, joka ei ole vielä käytössä nimenä, esimerkiksi Haltia- tai Karamelli" on jo erikoisempi. Jos keksii jonkun sopivan yleisnimen, niin miksipä ei, mutta tässä kannattaa olla aika varovainen. Toisaalta käyttöön on vakiintunut aika montakin kivaa ja kaunista nimeä, jotka ovat myös yleisnimiä. Itselleni tulee mieleen ainakin Lumi, Taika ja Lilja. Luonnosta on vakiintunut käyttöön paljon nimiä. Ylen artikkelissa on annettu esimerkkeinä luontoon liittyviä erikoisempia nimiä: Aamuhelmi, Aurinko, Merihelmi, Solina ja Rosmariini sekä Jyly, Kumu, Roihu ja Vimma.

Vinkki "yhdistä äidin ja isän nimi" on kirjan vinkeistä oma suosikkini: "Jukkaleena ei kuulosta fiksulta, mutta Marliisa (Markus ja Liisa) jo toimii." Ehkä löytyy sopivia nimiä, joista syntyisi kiva pari, mutta ainakaan minun ja puolisoni nimistä ei saisi mitenkään väännettyä järkevää nimeä. Myöskään vinkki "Käytä heittomerkkiä, esimerkiksi Liin'Evelia tai Heid'Eila" ei ole ehkä käytännössä kovinkaan toimiva. Suomenkieleen ei vaan istu heittomerkit kovinkaan sulavasti.


Suosituimmat nimet

Vuoden 2019 suosituimmat tyttöjen nimet etuniminä olivat Aino, Aada, Sofia, Eevi ja Olivia. Poikien vastaava top5 oli Leo, Elias, Oliver, Eino ja Väinö. Kuulostaa tutulta ja hyvinkin uskottavalta. Näitä nimiä löytyy pienempien lastemme päiväkotikavereista ja tuttujen lapsilta. 2010-luvulla poikien suosituimpia ensimmäisiä etunimiä ovat olleet Elias, Onni ja Leo ja tyttöjen suosituimpia etunimiä Sofia, Emma ja Aino (Yle Uutiset).

Helsingin yliopiston almanakkatoimiston johtajan mukaan Euroopassa nimet ovat yhtenäistyneet ja esimerkiksi Sofia on yleinen nimi monessa paikassa Euroopassa. Kuitenkin Suomessa on myös 2010-luvulla yleistynyt, että lapselle halutaan antaa uniikkeja nimiä, joita ei ole vielä muilla. Noin viisi prosenttia lapsista saa kokonaan uuden nimen. (Lähteet: Yle Uutiset ja Yle Uutiset)


Uusi nimilaki ja vanhat nimet

Nykyinen nimilaki mahdollistaa sen, että lapselle voi antaa neljä etunimeä. Sukunimen osalta peruslähtökohta on, että puolisot säilyttävät oman nimensä ellei muuta sovita. "Vuoden 1929 avioliittolaissa miehen nimi tai yhdysnimi määrättiin vaimoille pakolliseksi. Pakko päättyi vuonna 1986." Nykyään myös molemmat puolisot voivat ottaa yhdysnimet ja ne voivat olla erimuotoisia eli toinen voisi olla esimerkiksi Virtanen-Korhonen ja toinen Korhonen-Virtanen. (Lähde) Olisi aika hurjaa, jos edelleen olisi voimassa pakko ottaa miehen sukunimi, vaikka itse olenkin niin tehnyt ihan vapaaehtoisesti.

Etunimet kiertävät säännöllisesti noin 80–100 vuoden välein: "Vahva ennustus on se, että 1940-luvulla syntyneiden suurten ikäluokkien nimet, kuten Reino ja Marja, alkavat nousta 2020-luvulla" (lähde). Omat vanhempani ovat syntyneet 1950-luvulla. Heidän ikäistensä nimisiä lapsia en kovinkaan monia tiedä enkä jotenkin osaa kuvitella, että olisi pieniä lapsia, joiden nimenä olisi esimerkiksi Ritva tai Kalevi. Mutta todennäköisesti nämä palaavat jossain vaiheessa ja ne ovatkin sitten ihan "normaaleja".

Oma äitini on samalla tavoin ihastellut / ihmetellyt jossain vaiheessa, kun pienillä lapsilla alkoi olla nimiä, joita hän itse on mieltänyt "vanhojen ihmisten nimiksi", kuten Väinö ja Helmi. Nämä nimet siis ovat olleet hänen omassa perhepiirissä edellisellä sukupolvella ja nyt ne ovat suosituimpien nimien joukossa.

Kommentit

  1. Tosi kiva koonti nimistä. Itseä nimet on aina kiinnostanut, ja joka viikko tutkin tarkkaan lehdestä minkä nimisiä vauvoja on kastettu. Meille on syntymässä kaksospojat, ja heidän nimien päättäminen tuntuu erittäin vaikealta. Ehkä nimet löytyvät, kun pojat ovat syntyneet ja näemme miltä he näyttävät. Esikoistytön etunimi oli hyvin helppo valinta, ja muutenkin tytöille olisi helpompi keksiä nimiä. /Iida

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Joo, meillä on ollut ihan sama. Tytölle olisi ollut helpompi keksiä nimi, mutta olemme saaneet keksiä kolme ihanaa pojan nimeä. Olemme joka kerran tehneet alustavaa listaa kivoista nimistä ja vauvan syntymän jälkeen on löytynyt aina se sopiva :) onnea odotukseen! ♥️

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat