Samalla tyynyllä yksi taapero ja vieressä 4-vuotias: Perhepeti vai oma sänky?

Heräsin taas tänä aamuna siihen, että samalla tyynyllä on yksi taapero ja vieressä 4-vuotias. Nousin silmät ristissä ennen herätyskellon soimista ja jälleen kerran mietin, miten saisimme lapset nukkumaan koko yön omissa sängyissään. Sopivasti aamun ensimmäinen uutinen, minkä huomasin, liittyi lasten nukkumiseen vanhempien vieressä.

Vuonna 2019 on uutisoitu tutkimuksesta, minkä mukaan vanhempien vieressä nukkuminen tekee lapsista fiksuja ja itsevarmoja aikuisia. Tutkimuksessa oli seurattu taaperoita ja hieman isompia lapsia, jotka tulevat öisin omista sängyistään vanhempien viereen nukkumaan. Vanhempien vieressä nukkuneet lapset saivat verrokkiryhmää parempia arvosanoja ensimmäisinä kouluvuosina. Lisäksi vanhempien vieressä nukkuneilla lapsilla on usein turvallisempi olo aikuisiän parisuhteissaan. (Lähde.) Tutkimus ei ole kovin tieteellinen, joten en itse ainakaan tämän perusteella lähtisi tekemään päätöksiä, vaan lapsen ja koko perheen edun mukaisesti. Toiselle lapselle perhepeti on varmasti parempi ja toiselle omassa sängyssä tulee paremmat unet.


Perhepeti vai oma sänky

Meillä ei ole suunnitellusti nukuttu perhepedissä yhdenkään lapsen kanssa. Jokainen lapsista on kuitenkin aina saanut tulla viereen. Esikoinen ja nuorin nukkuivat myös jonkin verran vauvana vieressä, mutta keskimmäinen nukkui parhaiten pinniksessä ja kaipasi omaa tilaa nukahtamiseen.

Taaperoikäisenä kaksi vanhempaa lastamme ovat nukkuneet suhteellisen hyvin omissa sängyissään, mutta meidän 2-vuotias on nukkunut nyt noin puoli vuotta minun vieressäni. Hän nukahtaa minun viereeni, nostan hänet pinnikseen ja viimeistään aamuyöllä saan hänet unikaveriksi. Olen kamppaillut jo pidemmän aikaa ajatuksen kanssa, että pitäisi aloittaa unikoulu. Vai pitäisikö sittenkään, jos vieressä nukkumisella on näin paljon positiivisia vaikutuksia.

Itse nukun parhaiten, jos saan omaa tilaa, mutta nuorimmaisen lapsemme kanssa olen oppinut myös nukkumaan lapsen kanssa samalla tyynyllä ja vieressä. Meillä oli jo vaihe, kun tämä samainen lapsi nukkui omassa sängyssä ja myös nukahti omaan sänkyyn. Päiväkodin aloittaminen syksyllä sekoitti nukkumisen ja lapsella oli kova tarve päästä viereeni iltaisin ja öisin. Ja toki halusin sitä läheisyyttä tarjota. Aluksi juoksin öisin kahden huoneen väliä, mutta omien unien pelastamiseksi lapsi alkoi nukkumaan vieressäni. Ja sillä tiellä olemme edelleen...

Ehkä oli virhe ottaa lapsi viereeni, mutta toisaalta koin sen myös niin, että lapselle oli tärkeää tankata läheisyyttä, kun arkisin olimme niin paljon erossa toisistamme. Nyt vieressä nukkumisesta on tullut tapa. Todennäköisesti meidän lapsilukumme on täynnä, joten pakko tunnustaa, että itsekin nautin pääsääntöisesti lapsen kanssa nukkumisesta ja läheisyydestä. Pidän kiinni näistä hetkistä, jotka katoavat aivan liian nopeasti. Silmänräpäys ja tämäkin pieni on jo iso koululainen. 4-vuotiaamme ei tule joka yö viereen, vaan nukkuu nykyisin suhteellisen hyvin omassa sängyssään. 

Mitä sitten tulee tähän tutkimukseen ja siihen, että onko vieressä nukkuminen väylä lapsen itsevarmuuteen ja älykkyyteen. Varmasti läheisyys ja turvallisuus kantaa sekä vahvistaa lapsen kasvua aikuisuuteen. Onneksi samaa turvallisuutta voi tarjota myös muuten kuin vieressä nukkumalla.


Unikoulu taaperolle

Oikeasti olen miettinyt, että meidän pitäisi aloittaa taaperolle unikoulu. Uskoisin, että sen kautta meidän jokaisen unet paranisivat pitkällä tähtäimellä. Asiaa vaiheuttaa se, että meillä on menossa 2-vuotiaan kanssa haastava vaihe unien kannalta, kun päiväunet ovat alkaneet vaikuttamaan iltanukahtamiseen ja yöuniin. Viikonloppuisin päiväunille nukahtaminen on vaikeaa, mutta ilman unia alkuilta on yhtä kiukkua. Liian pitkät unet taas vaikuttavat merkittävästi iltanukahtamiseen.


Unikolun aloittaminen tuntuu vaan niin haastavalta. Esimerkiksi, jos yritän laittaa hänet illalla omaan sänkyyn tai isä yrittää nukuttaa viereen, huuto on tosi voimakasta ja hysteeristä. Niinpä olemme nyt menneet saman, jokseenkin toimivan kaavan mukaan. Jos unikoulu aloitetaan, täytyy olla varma, että itse jaksaa olla päättäväinen ja johdonmukainen. Toisaalta uskon, että tällä hetkellä päiväunet vaikuttavat niin paljon iltoihin, että sillä on iso merkitys haastaviin iltoihin ja yöheräämisiin. 

Kommentit

  1. Lapset vaan ovat erilaisia. Toiset nukkuu, toiset ei. Toiset omassa sängyssä, toiset vanhempien vieressä. Poikamme ei nukkunut yksin pienenä. Mikään unikoulu ei koskaan pelastanut tilannetta. Hän ei koskaan suostunut olla pinniksessä varttia pidempään. Moneen vuoteen hän siirtyi yöllä nukkumaan viereemme. Hänelle oli aivan samaa, kumpi vanhemmista oli patjana. Nytkin hän tulee meidän sänkyyn silloin tällöin, kun näkee pahaa unta tai jotain. Hän on 10. On sentään fiksu ja pärjää koulussa hyvin :)
    https://viaperasperaadastra.com/2020/02/10/raivarit-perhepedista/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Rauhoittavaa kuulla, että on lapsia, jotka vaan nukkuvat paremmin vanhemman vieressä. Ja tietysti pääasia on, että kaikki saavat nukuttua mahdollisimman hyvin.

      Poista
  2. Meillä on auttanut se pitämään lapset omissa sängyissä kun on toinen vanhempi nukkunut patjalla lasten huoneessa. Ja se auttaa myös että kaikki lapset samaan huoneeseen niin saavat toisistaan turvaa. Mutta ikähän se auttaa jos mikä. Kyllä ne plus nelivuotiaat yleensä nukkuu jo paremmin ellei ole uneksijoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos viestistä! Joo, olen laskenut sen varaan, että ikä auttaa :) unikoulua,jos aloitan niin varmaan on varattava patja lapsen huoneeseen. Yritimme jo siirtää 2v ja 4v samaan huoneeseen, mutta 2v ei suostunut illalla edes menemään sinne sänkyyn. Olen ajatellut, että kesällä viimeistään yritetään muuttaa tilannetta. Töiden ohella ei itse jaksa kovin valvoa.

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat