Pian vuosi uudessa kodissa: Mitä tekisimme toisin, jos rakentaisimme nyt?

Muutimme viime vuoden maaliskuussa uuteen kotiimme. Tämä on meille ensimmäinen omakotitalo ja ensimmäinen, missä olemme rakennuttajina. Olen kuullut sanonnan, että kolmas talo on vasta toiveiden mukainen, kun "virheet" on osattu korjata kahden ensimmäisen osalta. "Virheillä" voidaan tarkoittaa talon rakentamiseen liittyviä valintoja sekä sen toimivuutta. Tähän varmaan liittyy myös sanonta: Kolmas talo maksaa itsensä takaisin.

Olemme kokonaisuutena tyytyväisiä kotiimme, mutta on hauskaa välillä leikitellä ajatuksella siitä, millainen seuraava talomme olisi tai, mitä tekisimme nyt toisin?


Oman talon rakentaminen

Kun olimme tehneet päätöksen, että rakennamme, ajatuksissa oli se unelmien talo. Nyt saisimme juuri sellaisen, kun haluaisimme. Aika nopeasti tulin kuitenkin alas näistä kuvitelmista ja aloimme hahmottelemaan asioita, joita oikeasti haluamme uudelta kodiltamme ja asioita, jotka olisivat kivoja, mutta joissa voisimme joustaa. Todellisuudessa harva rakentaja (tai rakennuttaja) pystyy tekemään sitä unelmien taloa, vaan lopputulos on kompromissien summa.

Suurin vaikuttava tekijä on tietysti raha. Rahalla saa melkein mitä vain, mutta kaikki maksaa. Todellisuudessa siis määritimme kokonaisbudjetin ja sen jälkeen katsoimme, mitä siihen saadaan mahtumaan.

Meidän isoimmat raamit uudelle kodillemme olivat budjetin lisäksi:
  • Neljä makuuhuonetta, joiden koko olisi vähintään 10m2
  • Vaatehuone tai kaksi
  • Sisäänkäynti talon edestä (tontin muoto vaikutti tähän)
  • Olohuone talon eteläpuolelle
Alunperin haaveilin keittiöön saarekkeesta, mutta siitä jouduimme luopumaan ja loppujen lopuksi en ole jäänyt sitä suuremmin kaipaamaan. Saarekkeellinen keittiö vaatisi isomman keittiön kuin meillä on tällä hetkellä. Saarakkeen kompromissina meille tuli pitkä yhtenäinen taso keittiön ikkunan eteen.

Jos lähtisin tekemään unelmien keittiötä, siihen kuuluisi mahdollisesti aamiaiskaappi ja ehkäpä ruokakomero. Asuntomessuilla oli yhdessä talossa aivan ihana ruokakomero, joka oli sijoitettu rappusten alle. Nykyisessä keittiössä on kuitenkin kaikki tarvittavat toiminnot. Säilytystilaa toki voisi aina olla enemmän.

Havainnekuva keittiöstämme


Kävimme läpi useiden talofirmojen malleja ja kävimme tarkemmin keskusteluja kolmen eri toimittajan kanssa. Ensimmäisen talon kohdalla emme halunneet lähteä piirtämään koko pohjaa itse, vaan etsimme valmiista malleista sopivimmat ja pyörittelimme niistä meille sopivia ratkaisuja. Teimme kaikki valinnat ja päätökset aika nopealla aikataululla, kun projekti lähti yllättäen vauhdilla käyntiin. Samalla viikolla, kun saimme varmistuksen tontista, saimme vanhan kotimme myytyä.



Talon rakentaminen: Mitä tekisimme toisin, jos rakentaisimme nyt?

Miehelläni olisi varmaan pidempi lista rakentamisen aikaisiin työvaiheisiin, sen seurantaan ja valintoihin, mutta itselläni jäi päällimmäisenä mieleen maatöiden seuranta. Maanrakentajalta tuli töiden päätyttyä lasku ja sen mukana iso nippu erilaisia kuitteja maa-aineksista ja työtunneista. Toki tiesimme suunnilleen, milloin tontilla oltiin hommissa, mutta olisi kannattanut sopia, että kuittauksia tehdään töiden eri vaiheissa. Meillä oli sovittuna maanrakennustöiden kokonaissumma, joten siitä oli jo ennen töiden aloitusta mustaa valkoisella ja se tietysti antoi jonkinlaista turvaa kokonaisuudelle.

Rakentamisen aikana meille tuli mieleen jotakin ideoita esimerkiksi kylpyhuoneen hyllysyvennykselle ja eteisen vaatehuoneen ovelle, mutta niitä ei voitu enää siinä vaiheessa toteuttaa. Laitoimme väliseinien rakentamisen aikana eri puolelle taloa levyä seiniin, jotta voisimme kiinnittää turvallisesti esimerkiksi telkkarin, puolupuut ja kaapistoja seiniin. Vaikka näitäkin yritimme miettiä kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin, niin esimerkiksi kodinhoitohuoneessa on yksi kohta, mihin haluaisin seinälle kuivatustelineen, mutta sen kiinnittäminen onkin nyt haastavaa.

Lisäksi pyykinkuivausteline oli aluksi aina tiellä eikä sille ollut mitään järkevää paikkaa. Siihen löysimme ratkaisuksi Ikean pystymallisen telineen, joka mahtui juuri ja juuri oven viereen nurkkaan.


Jos minulla olisi mahdollista muuttaa koko pohjaa, haluaisin isomman kodinhoitohuoneen tai ainakin paremmin paikat pyykin kuivatukselle sekä märille ulkovaatteille. Myös lapsen harrastustavarat kaipaisivat paremman paikan. Nyt siis suunnittelisin huolellisemmin kodinhoitohuoneen toimivuutta ja käytännön ratkaisuja.

Lisäksi välillä kaipaan lisää neliöitä isoon yhteiseen tilaan tai erityisesti olohuoneeseen. Myös eteisen suunnittelisin eri tavalla tai tekisin eteisen vaatehuoneesta arkieteisen tyylisen laatoitetun tilan. Näillä neliöillä kuitenkin kokonaisuus on ihan toimiva ja nämä muutokset vaatisivat lisää kokonaisneliöitä ja toisi tietysti lisää kustannuksia. Yhteenvetona siis, olen kaikkineen tyytyväinen pohjaan. 

Mikä on onnistunut hyvin uudessa kodissamme?

Makuuhuoneista meillä kaksi on kooltaan 10m2, kolmas noin 11 neliötä ja meidän makuuhuone reilu 12 neliötä. Erityisesti tykkään makuuhuoneiden sijoittelusta eli ne eivät ole kaikki vierekkäin, vaan ripoteltu eri puolelle taloa. Ihan parasta on pienten lasten makuuhuoneet, jotka ovat talon toisessa päässä vastakkain pariovien takana. Heillä on paljon samoja leikkejä ja leluja, joten touhut ovat keskittyneet näiden kahden huoneen välille eikä kaikki kulkeudu olohuoneeseen. Koululaisen huone on talon toisessa päässä ja tämä toimii hyvin, kun kaikki on yhdessä tasossa.

Voin siis sanoa hyvillä mielin, että näillä neliöillä ja budjetilla, pohjan valinta onnistui hyvin. Meillä ei ole juurikaan hukkaneliöitä ja kaikki tarpeellinen mahtuu.


Lastenhuoneiden tapettivalinnat onnistui heti kerrasta. Nämä ovatkin ainoat huoneet, minne laitoimme tässä vaiheessa tapetit.


Meillä on asuinneliöitä 121, mutta silti tähän mahtuu kaksi vaatehuonetta. Monissa samankokoisissa pohjissa ei ole välttämättä yhtään vaatehuonetta. Itse koen, että vaatehuone on tärkeä. Vaikka se on sellainen, minne helposti kerääntyy kaikkea tavaraa, niin se on paikka, mihin saa helposti esimerkiksi vieraspatjat ja muut hieman isommat jutut katseilta piiloon. Sieltä niitä on kuitenkin helppo ottaa käyttöön, kun eivät ole sullottuna esimerkiksi ulkona olevaan varastoon.

Olohuone-keittiöön voisin tehdä muutoksia, mutta siinä on paljon hyvääkin. Tykkään, että se on yhtenäistä tilaa, mutta kuitenkin se rajautuu selkeästi keittiöksi ja olohuoneeksi. Kompromissina siis toimiva ja hyvä ratkaisu.

Kommentit

  1. Mielenkiintoista lukea tällaisia postauksia. Meillä nimittäin on tyttärellä talonrakennus meneillään, joten kaikki kohdat olisi hyvä ottaa huomioon. Mielummin toki ennemmin kuin myöhemmin. Nyt heillä on ikkunat sekä palo-ovet asennettuna. Asuinneliöitä heilläkin on suurinpiirtein 120.

    VastaaPoista
  2. Teillä on kaunis koti. Tuttava alkaa myös rakentamaan myöhemmin. Millä perusteella te valitsitte tiedän työmaapalvelut? Hän on jonkin verran asiaa tutkinut, mutta ei ole asian suhteen vielä käytännön järjestelyitä hoitanut. Tuo olohuone ja keittiö teillä on laitettu hyvin, mukava kun on avaraa.
    https://www.tankkauspartio.fi/

    VastaaPoista
  3. Ilmeisesti moni asia jota tahtoisitte muuttaa, on juurikin käytännön asioita jotka näkyvät. Hyviä huomioonotettavia asioita. Meillä on putkistosuunnittelija tulossa lähiaikoina, joten tässä kohtaa menemme. Voi olla, että mitä yleiseen suunnitelmaan tulee, niin ne vielä varmasti vaihtuvat ennen lopullisia päätöksiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat