Kana nenässä ja kolo päässä: Lasten kanssa päivystyksessä kaksi kertaa viikon sisällä

Meillä sattuu ja tapahtuu. Erityisesti nuorimmainen ei pysy juuri hetkeäkään paikallaan ja usein viikonloppuna askelmittari näyttää reilusti yli 10 000 askelta, vaikka olisi oltu koko päivä vain kotona. Viimeisen viikon aikana olemme käyneet kahdesti lasten kanssa päivystyksessä. Onneksi ei ole sattunut mitään vakavaa, vaikka erityisesti toisesta tapahtuneesta säikähdin aika paljon.


Menikö herne nenään: Vierasesine nenässä

Vierasesine nenässä on ilmeisesti aika yleistä pienten lasten keskuudessa. Meille tämä osui vasta kolmannen lapsen kohdalla. Esine ei myöskään ollut mikään yleisimmistä, vaan kananpala! Söimme kanatortilloita enkä huomannut ruokailun aikana mitään erikoista. Lapsi ei siis leikkinyt ruoalla tai muutenkaan säheltänyt mitään erikoista.

Ruoan jälkeen hän tuli sanomaan, että äiti, mulla on kana nenässä. En ensin uskonut, mutta kun hän pyysi ottamaan kanan pois, katsoin tarkemmin. Ja totta tosiaan, nenässä näkyi pala kanaa. En tiennyt, miten sen voisi ottaa itse pois tai olisiko se edes mahdollista, joten lähdimme päivystykseen.

Kana on siitä mielenkiintoinen pois noukittava, että se hajoaa pihdeissä pieniin paloihin. Lääkärin pihteihin jäi siis vain pehmeää kanaa eikä koko palaa saatu pois. Asiaa ei myöskään helpottanut se, että lapsi ei ollut kovin yhteistyöhaluinen. Kana ei siis jäänyt pihteihin ja lääkäri päätti yrittää vielä nenäimuria. Tämäkään ei auttanut ja lähdimme jatkamaan kesäpäivää kana edelleen nenässä.

Kananpala ei tuntunut haittavan lasta, eikä se estänyt hengittämistä. Saimme ohjeen seurata tilannetta ja viimeistään vuorokauden päästä tulemaan uudestaan, mikäli kananpala olisi edelleen nenässä. Meillä oli myös lähete valmiina lastenpolille Tayssiin. Kana oli kokoajan nähtävissä, joten oli myös hyvin mahdollista, että se tulisi sieltä itsekseen pois. Ja näin onneksi kävikin! Muutaman tunnin päästä lääkärireissusta, kananpala oli kadonnut ja myös lapsi kertoi, että sitä ei enää ole.


Osuma päähän

Tällä viikolla myös toinen lapsistamme kävi päivystyksessä. Tällä kertaa lapsi oli saanut osuman päähänsä takaraivoon ja osumasta tihkui verta. Ei onneksi mitenkään paljon, mutta en osannut itse arvioida haavan syvyyttä. Koska vamma oli päässä, lähdimme näyttämään sitä päivystykseen.

Myös tällä kertaa pääsimme nopeasti näytille ja näistä kahdesta käynnistä on vain hyvää sanottavaa. Meillä on kaikilla lapsilla sairauskuluvakuutukset, mutta käytämme mielellämme myös julkista terveydenhuoltoa. Ja erityisesti tällaisia äkkinäisiä tapahtumia varten arvostan ihan älyttömän paljon oman kuntamme päivystystä.

Onneksi myös tällä kertaa selvisimme vähällä ja haava vain puhdistettiin. Itse taisin säikähtää lopulta enemmän kuin lapsi itse.

Viikko on ollut kaikkinensa aika kuormittava ja tänään alkava loma on enemmän kuin odotettu! Ihanaa ja turvallista kesää myös sinne!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Mikä lapselle nimeksi: Vinkkejä nimen valintaan