Sisarukset riitelevät! Rakentavan riitelyn harjoitteleminen

Kirja saatu: Kumma-kustannus

"Äiti, toi kiusaa", "Äiti, toi otti mun lelun", "Äitiiii, toi ärsyttää!" - Onko tuttua teidän perheessä? Meillä kahdella nuorimmaisella lapsella on kahden vuoden ikäero. Se tarkoittaa sitä, että he ovat usein kiinnostuneita samoista asioista ja leikkivät paljon yhdessä. Mutta se tarkoittaa myös sitä, että leikeissä tulee välillä riitaa ja oma rakas sisarus onkin hetken aikaa tosi ärsyttävä. Onneksi tunne menee usein nopeasti ohi ja sovinnon jälkeen leikit taas sujuvat.

Kiukku ja viha ovat tärkeitä tunteita, kuten muutkin tunteet. Niiden hallinta on vain paljon vaikeampaa kuin esimerkiksi ilon tai onnellisuuden. 


Fanni-kirjasarja ja tunnelämpömittari

Tunteiden säätely ei ole helppoa ja itsekin harjoittelen sitä koko ajan. Oma oivallukseni on siinä, että niitä nimenomaan täytyy harjoitella. On siis aika epäreilua vaatia lapselta taitoja, joihin hänellä ei välttämättä ole olemassa työkaluja.

Fanni-kirjasarja on loistava väline opetella lapsen kanssa tunnetaitoja. Meillä on luettu useita Fanni-kirjoja ja niitä on luettu myös lasten päiväkodissa. Eräänä päivänä päiväkodista kotiin tulemisena oli itse tehty tunnelämpömittari. Meidän 3-vuotiaskin osaa jo kertoa, jos joku on mennyt punaiselle ja, mitä se tarkoittaa. Ihan loistava työkalu siis.

Lue täältä lisää tunnelämpömittarista ja sen tuomasta avusta meidän perheessä.


Rakentava riitely: Fanni ja kiukkuiset kaksoset

Usein kiukun ja vihan tunteet saavat lapsen (kuten aikuisenkin) toimimaan tavalla, mikä myöhemmin harmittaa. Lapselle voi kuitenkin opettaa työkaluja, joita voisi kiukkuisena käyttää. Sen sijaan, että sanoo toiselle rumasti, voisikin esimerkiksi vetäytyä hetkeksi rauhoittumaan.

"Vihaisena on vaikeaa toimia rakentavasti, sillä kiukun tunne yllyttää lasta hyökkäämään fyysisesti tai ilkeillä sanoilla. Toisen asemaan asettuminen on vaikeaa. Taito vetäytyä tunteiden kuumentuessa on tärkeä, jotta oppii hallitsemaan sitä, mitä tekee ja sanoo riidan aikana." (Lähde: Kumma-kustannus)

Jos lapsi on kiukkuinen, hänen on vaikea ellei jopa mahdotonta ajatella järkevästi. Taitoja kannattaakin harjoitella rauhallisena hetkenä. Toiselle lapselle voi toimia aikuisen läheisyys, toinen tarvitsee oman tilan rauhoittumiseen. Jokaisen pitää löytää itselleen paras tapa.

Fanni ja kiukkuiset kaksoset -kirjassa sisarukset Lilli ja Lenni ovat viime aikoina tapelleet lähes jokaisesta asiasta. Pienet riidat paisuvat suuriksi ja lopulta tarvitaan vanhempien apua riidan selvittämiseen. Myös ystävät ovat tukena sisarusten välien selvittelyssä ja lopulta löytyy ratkaisu, miten ikävä tilanne saadaan sovittua ja, miten jatkossa tilanne ei pääsisi kärjistymään kovin pahaksi.


Kirjassa on kaksi osaa, satu lapsille sekä tietoa tunnetaidoista osuus -aikuiselle. Tunnetaito osuuden lopussa on vielä lisäksi tunnetaitotehtäviä. Selkeät esimerkit antoivat itselleni paljon ajateltavaa. Usein lapsen kiukun takana on jokin tunne ja tarve. Arjessa ei vaan aina muista tai jaksa nähdä jokaisen lapsen tunteen taakse. Tunnetaitojen harjoittelulla nämä tilanteet kuitenkin helpottuvat ja vähenevät.

Kirjan kirjoittajat ovat Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston, jotka ovat lasten kehitykseen ja vanhemmuuden tukemiseen erikoistuneita psykologeja. Kirjassa on myös tuttuun tapaan ihana ja kiehtova kuvitus, minkä on tehnyt taitava Linnea Bellamine.

Täältä löytyvät kaikki Fanni-sarjan ihanat tuotteet.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa