Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Kun kauppoihin ilmestyivät joulukalenterit, mietin pitkään, miten ratkaisemme tänä vuonna joulukalenterin valinnan. Helpointa toki olisi ostaa kaikille omat suklaakalerit, mutta se ei ole meidän perheessä vaihtoehto. Vanhin lapsistamme ei pidä suklaasta, nuorimmalle en sitä vielä halua antaa enkä ihan välttämättä halua, että 4-vuotiaskaan aloittaa jokaisen päivänsä joulukuussa aattoon saakka suklaalla. Määrähän ei tietenkään päivää kohden ole kovin suuri, mutta silti. Ja sitten muutkin haluaisivat jonkun karkkikalenterin.

Meillä on ollut aikaisempina vuosina muun muassa Lego-, kirja-, Oppi&Ilo ja HotWheels kalentereita. Tälläinen erikoisempi joulukalenteri maksaa yleensä noin 20-35 euroa. Jos ostaisin kaikille kolmelle lapsellemme erikoisemmat joulukalenterit, ne voisivat parhaimmillaan maksaa noin 90-100 euroa.

Mietin yhtenä vaihtoehtona pienemmille lapsille kalenteriksi Muumi hedelmäkalenteria, missä on sisällä muun muassa kuivahedelmiä erilaisessa muodossa. Lopulta kuitenkin päädyin toteuttamaan Elf on the shelf tonttuilua. En ole aikaisemmin tehnyt itse joulukalenteria enkä innostu pienen "krääsän" antamisesta lapsille, mutta Elf on the Shelf -tontun temput ovat ilahduttavia ja hauskoja! Kysyin 8-vuotiaalta, että kelpaisiko tänä vuonna äidin tekemä kalenteri ja vastaus oli, että kunhan siitä saa karkkia. No, ehkäpä tonttu voi tuoda myös jotain herkkuja kepposten lisäksi. 2-vuotiaalle en ole vielä antanut karkkia, vaan hänen herkut karkkipäivänä ovat esimerkiksi kuivahedelmäpatukoita tai muita vastaavia.


Mikä on Elf on the Shelf?

Kuten moni muukin asia, myös Elf on the Shelf on kotiutunut Suomeen Yhdysvalloista. Tonttu on joulukalenterin "korvike" ja tekee erilaisia kepposia kotona. Jos googlettaa "Elf on the shelf", löytyy lukuisia kuvia, missä tonttu on joutunut pieneen pulaan tai keksinyt jonkun kepposen.

Elf on the shelf tonttuja myydään monissa kaupoissa, mutta tonttuna voi olla, mikä tahansa tonttu. Itsekin ajattelin ensin, että käytän jo meiltä löytyvää tonttua, mutta kepposten tekemiseen on parasta, että tontulla on pitkät raajat ja vielä parempi, jos niissä on rautalankaa sisällä. Läheisessä kaupassa myytiin tälläisiä Elf on the shelf tonttuja, joiden jalkoja ja käsiä voi väännellä, joten ostimme sellaisen.

Lapset alkoivat marraskuun lopulla kyselemään joulukalentereiden perään. Yritin kertoa, että meille tulee tonttu, mutta se ei ajatuksena, varsinkaan etukäteen, tunnu lasten mielestä joukukalenterilta. Tein sitten tontulle lisäksi "joulukalenterisalkun", mihin tonttu kepposten lisäksi voi jättää lapsille pieniä herkkuja, askartelutarvikkeita yms.

 

Elf on the shelf joulukalenteri ideoita

Postauksen lopusta löytyy linkit toteutuneisiin tontun touhuihin.

Tein etukäteen valmiiksi kalenterihahmotelman koko joulukuulle aattoon saakka. Osa näistä saattaa vielä vaihtua, jos mieleen tuleekin jotain parempaa, mutta tässä yhdenlainen versio meidän Elf on the Shelf tontun seikkailuille. Tontulla on mukana aina pieni kirje lapsille ja lisäksi jokin jekku/tekemistä/herkkuja. Suurin osa ideoista on poimittu netistä lukuisten eri sivujen kätköistä. Kun näitä alkaa etsimään, löytyy tosi paljon hauskoja, eri ikäisille sopivia kepposia.

1. Tonttu esittäytyy ja pelaa Muumi-bingoa. Hän on täyttänyt bingon ruudut rusinoilla. Lapset saavat muumi rusina-askit ja illalla pelataan peliä.
 
2.  Tonttu on wc-paperirullan sisällä ja rulla/rullia on avautunut pitkin lattiaa. Pariin rullaan on piirretty naamat tussilla.
 
3. Tonttu on joutunut huojuva torni -pelin sisälle. Pelataan peliä yhdessä illalla.
 
4. Tonttu kaivaa sohvatyynyjen alta pieniä tavaroita, on pää sohvatyynyjen välissä. On löytynyt muun muassa muutamia kolikoita, mitkä lapset saa omiin possuihin.
 
5. Tonttu on jumissa legolaudassa narujen alla. Lapset pelastavat tontun ja palkintona lauantai karkkipäivän karkit.
 
 
6. Itsenäisyyspäivä. Tonttu askartelee, on jumissa lahjanarussa. Antaa lapsille askartelutarvikkeita Suomen lippujen askartelua varten.
 
7. Tonttu on piirtänyt mandariineihin ja banaaneihin naamat tussilla ja on mennyt jääkaappiin piiloon ja piirtänyt myös maitopurkkiin. Lapset saa valita hedelmän ja muumirusina-askit.
 
8. Tonttu on tehnyt pitkän jonon pikkuautoista lastehuoneesta olkkariin ja itse ajaa rekka-autolla. Rekka-auton kyydissä on leikkipitsapaloja. Illalla on pitsaa ruokana.
 
9. Tonttu on teipattu seinään kiinni ja legoukot ovat piirittäneet tontun. Seinään teipattu lakut/muumi hedelmäpatukat.
 
10. Tonttu on piirtänyt hammastahnalla hymiön lavuaariin ja koristellut hammastahanalla yhden piparin. Näin myös hauskan idean wc:hen liittyen, kun wc-pytyn päälle oli laitettu elmukelmua, tehty siihen pieni reikä ja tonttu oli pilkillä.
 
11. Tonttu on teipannut maalarinteipillä ruutuhyppelyn lattiaan ja ruuduissa on leikkijäätelöä (meillä on leikkikeittiössä setti tuutteja ja erilaisia jäätelöpalloja niihin). Iltaruoan jälkeen jälkkäriksi jäätelöä.
 
12. Tonttu ”paistaa” karkkia paistinpannulla. Jos kaupasta löytyy, niin "kananmunakarkkeja". Lapsille lauantain karkkipäivän karkit.
 
13. Tonttu on tehnyt pöydällä jauhoihin "lumienkeleitä" ja tuo lapsille muutaman uuden piparimuotin. Leivotaan yhdessä pipareita.

14. Tonttu on leikannut lumihiutaleita ja liimannut niitä ikkunaan ja myös itse on ikkunassa kiinni teipillä. Tehdään yhdessä uusia.
 
15. Tonttu on potalla ja potassa on rusinoita/pieniä suklaapaloja. Lapsille pienet rusina-askit.
 
16. Tonttu on lisännyt pahvista perhevalokuvaan hattuja ja viiksiä yms. Lapset saa piirtää perheen kuvan / tehdä jouluaskartelun. Lapsille smoothiet.
 

 
17. Tonttu kalastaa kalapelin ongella murokupista. Lapset saa lakupatukat / muumi hedelmäpatukat, joista on tehty onkia ja pelataan yhdessä kalapeliä.
 
18. Tonttu on sotkenut kaakaojauhetta pöydälle ja on jumissa piparipurkissa. Lapset saavat kaakaota / kuumaa mehua + pipareita.
 
19. Lattialla on muovimukeja paljon väärinpäin. Kolmen alla muumirusina-askit. Lapset saa vuorotellen avata kuppeja.
 
20. On rakennettu kaksi seinämää legoista. Tonttu on ”lumisotaa” jonkun toisen hahmon kanssa muumi xylitol karkeilla. Lapset saa syödä karkit.
 
21. Tonttu on rakentanut lumilinnan vaahtokarkeista tai kylvyn kuppiin vaahtokarkeista. Lapsille lauantain karkkipäivän karkit.
 
22. Tonttu on sitonut lasten ulkovaatteet yhteen ja käärinyt lahjapakettiin pipot ja hanskat. Ulkoillaan yhdessä. Taskuista löytyy Ryhmä Hau kuivahedelmä pussit.
 
23. Tonttu on sotkeutunut joulukoristeisiin. Koristellaan tänään yhdessä kuusi.
 
24. Tonttu on koristellut joulukuusta wc-paperilla tms. Kuusen alla pienet lahjat
 

Lue myös:

Täältä löydät kuvat, mitä tonttu meillä sitten todellisuudessa teki :)
 

Seuraa tontun seikkailuja Instagramissa

Seuraa meidän Elf on shelf -tontun kepposia Instagramissa tilillä Pikkuleijonatblogi storeissa sekä feedissä.
 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa