8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Joulukuu alkoi ja joulu lähestyy kovaa vauhtia. Viimeistään tässä vaiheessa on siis hyvä suunnitella DIY joululahjojen tekemistä. En ole mikään näpertelijä enkä oikeastaan ole koskaan ajatellut, että olisin erityisen hyvä askartelijakaan. Lasten kanssa olen kuitenkin jonkin verran innostunut kokeilemaan erilaisia juttuja ja viime vuosina olen yrittänyt keksiä käytännöllisiä, pieniä itsetehtyjä joululahjoja. Niiden tekeminen on oikeastaan aika kivaa ja palkitsevaa.


Helppo DIY lahja: Itse tehty joululahja ilahduttaa

Listasin 8 erilaista helppoa DIY joululahjaa, joita olen itse kokeillut. Nämä ovat kaikki helppoja ja edullisia DIY lahjoja läheisille. Ja näiden tekeminen onnistuu suurimmaksi osaksi myös lasten kanssa.

 


1. DIY Sytykeruusut

Sytykeruusut (tai sytykesipsit) ovat yksi klassikko diy-lahjaidea. Niistä saa kivoja ja näyttäviä lahjoja ja lahjansaaja pystyy hyötykäyttämään ne. Näiden valmistaminen ei myöskään maksa juurikaan mitään, jos vaan tarvikkeita löytyy valmiiksi omasta takaa.

Me olemme tehneet näitä lasten kanssa yhdessä. Toki minä olen hoitanut steariinin lämmittämisen ja dippaamisen, mutta ruusuja oli ollut kiva tehdä yhdessä.

Sytykeruusuihin löytyy paljon ohjeita sekä ohjevideoita netistä. Itse lueskelin muutaman eri ohjeen ja niiden pohjalta ryhdyimme hommiin. Teimme ruusut kanamunankennoista. Kennoja on erilaisia ja osasta saa parempia kuppeja kuin toisista. Meillä oli viimeksi sellaisia kennoja, joista on hankala tai lähes mahdotonta saada kunnollista kuppia, koska yksi reuna jää aina vajaaksi. Sainmme kuitenkin tehtyä jonkin verran onnistuneita ruusuja, jotka pysyivät kasassa ja pääsimme testaamaan niitä omassakin takassa.

Eli revi kananmunarasioista kuppeja. Kupit täytetään kananmunankennoista rullatuilla suikaleilla. Suikaleita saa parhaiten kansiosasta. Kuppien tulisi olla niin tiiviitä, että ne pysyvät kasassa, kun ne dipataan steariiniin.


itsetehty lahja

Steariinin voi sulattaa esimerkiksi vanhoista kynttilöistä. Tämä vaihe vaati aluksi itseltäni opettelua, että minkä verran kynttilöitä on hyvä määrä ja miten dippaamisen saa tehtyä mahdollisimman näppärästi. Kokeilemalla oppii ja nyt osaan jo tehdä ruusuja, joissa on enemmän väriä ja ovat tiiviimpiä.

Steariinin saa sulatettua esimerkiksi, niin että laitetaan kattilan pohjalle hieman vettä, kynttilät sinne sulamaan ja ruusut dipataan esimerkiksi grillipihtien avulla nesteessä. En ole hankkinut kynttiläväriä, vaan olen sulattanut esimerkiksi punaista kynttilää, jolloin saa helposti väriä ruusujen pintaan. Dipatut ruusut kannattaa nostaa foliopaperin päälle kuivumaan. Tähän on hyvä varata lähelle varmuuden vuoksi kansi ja vaikkapa sammutuspeite. Steariinia ei saa keittää kiehuvaksi.

 

2. DIY Kuusenkoristeet soodataikinasta

Kokeilin soodataikinan tekemistä ensimmäistä kertaa viime vuonna. Alunperin ajattelin, että kokeilemme lasten kanssa koristeiden tekemistä taikataikinasta, mutta soodataikina toimi tässä paljon paremmin. Soodataikinassa on myös ihana kimalle pinnassa.

kuusenkoriste

Täältä löytyy ohje miten me teimme sydämenmuotoisia kuusenkoristeita soodataikinasta. Painelimme pintaan pitsikuviota kakkupitsimatolla. Tänä vuonna saammekin ripustaa omaan kuuseen itse tekemiä sydänkoristeita.


3. DIY kylpypommit

Kylpypommien tekeminen on hauskaa ja sopii erityisen hyvin lasten kanssa tehtäväksi. Teimme näitä 4-vuotiaan kanssa. 4-vuotias sekoitti taikinan, paineli sen muotteihin ja lopuksi tietysti kokeilimme, miten ne toimivat.

kylpypommit ohje

Täältä löytyy tarkempi ohje, miten me näitä teimme. Lisäksi koristelimme pilttipurkkeja kakkupaperilla. Näissä purkeissa voi säilyttää kylpypommeja tai niissä voi antaa myös jotain muuta lahjaksi.


4. DIY avainnauha helmistä

Olen tehnyt avainnauhoja itselleni töihin työavaimiin sekä myös lahjaksi. Avainnauhan tekeminen vaatii pientä näpräämistä, mutta ei ole loppujen lopuksi kovinkaan vaikeaa. Helmien pujottelua ja solmujen tekemistä - siinä onnistuu siis jokainen!

Näiden tekemiseen löytyy myös paljon ohjeita Googlesta, esimerkiksi hakusanoilla "avainnauha solmimalla" tai "avainnauha helmillä". Narua kuluu noin kaksinkertainen määrä valmismittaan verrattuna, joten mittaa halutun nauhan verran tuplasti kolme samanmittaista nauhaa.

Laitan nauhat päällekäin ja tee keskikohtaan solmu avainrengasta varten. Sen jälkeen pujottele toiseen kolmen nauhan nippuun jokaiseen helmi. Helmet voivat olla erikokoisia ja värisiä. Jätä hieman tyhjää helmien molemmille puolille ja tee solmu. Jatka näin halutun pituuden verran. Tämän jälkeen sama tehdään myös toiselle kolmen nauhan nipulle. Kun molemmat puolet on pujoteltu, solmi narut yhteen.


5. DIY huopa- ja sudenkorentoheijastimet

Viime jouluksi tein erilaisia heijastimia sekä itselleni että lahjaksi läheisille ihmisille. Näitä oli kiva tehdä ja antaa. Heijastimia voi tehdä monenlaisia ja minä päädyin tekemään huopaheijastimia sekä sudenkorentoheijastimia.

Näihin heijastimiin löytyy tarkempi ohje täältä.


6. Helppo DIY lahja: suklaalevyjen ja karkkirasioiden koristelu

Jos kaipaa helppoa, nopeaa ja edullista lahjaa lasten kanssa tehtäväksi, niin se on tässä! Suklaalevy tai muu herkku on aika perinteinen joulumuistaminen, mutta myös siihen voi yhdistää pientä DIY-puuhaa. Teimme viime jouluna 3- ja 7-vuotiaisen lasten kanssa lumiukkoherkkuja lahjaksi. Pyöreässä lumiukossa on salmiakkia ja suorakulmiossa suklaasuukkoja.

Myös esimerkiksi suklaalevyjä voi koristella erilaisiksi hahmoiksi ja hauskoiksi pieniksi lahjoiksi. Vain mielikuvitus on rajana :)


7. Lumiukkosoppa ohje

Toinen helppo, nopea ja herkullinen joulumuistaminen on lumiukkosoppa. Näitä on kiva antaa lahjaksi esimerkiksi ystäville kenelle haluaa antaa jotain pientä kivaa, mutta ei kuitenkaan ole tarkoitus ostaa mitään erityistä.

Meidän lumiukkosoppa tehtiin pilttipurkkeihin. Sisällä oli kaakaojauhetta, tummaa suklaata ja pieniä vaahtokarkkeja. Soppaineet siis kaadetaan mukiin, päälle kaadetaan lämmintä maitoa ja keitto sekoitetaan karkkikepillä.

Täältä löytyy tarkempi ohje meidän tekemään lumiukkosoppaan.


8. Itse tehdyt suklaat lahjaksi

Joulun perinteisen suklaan voi tarjoilla myös muussa muodossa kuin kaupan suklaarasiassa. Itse tein viime vuonna rocky roadeja sekä riisisuklaita. Rocky Roadit taisimme syödä itse, mutta riisisuklaita vein lapsen koulun joulumyyjäisiin. Tänä vuonna joulumyyjäiset ovat vain kaukainen muisto.

Näiden suklaiden ohjeet löytyvät myös blogistani aikaisemmasta postauksesta täältä.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa