Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Tampereelta ja lähikunnista löytyy paljon ihania paikkoja, joissa lasten kanssa voi ulkoilla ja samalla nähdä ja kokea paljon uutta. Kaiken ei aina tarvitse maksaa, tässä yli 40 ilmaista tekemistä Tampereen seudulla lapsiperheille!

Ilmaista tekemistä Tampereen seudulla

Pumptrack-radat ja skeittipaikat

Meillä ei kukaan skeittaa, mutta olemme käyneet skeittipaikoilla potkulautailemassa ja potkupyöräilemässä. Tampereelta löytyy ainakin Härmälästä Pumptrack-rata, jossa voi temppuilla esimerkiksi pyörällä ja potkulaudalla. Myös esimerkiksi Pirkkalasta löytyy skeittipaikka ja pump track pyöräilyrata. Kangasalla Pitkäjärven koulun piha-alueen yhteydessä on lähes 400 neliön skeittipuisto, joka sopii skeittaajille, scoottaajille sekä bmx-pyöräilijöillekin.

Tampereella on iso ja hieno Iso-Vilusen skeitti-, BMX- ja trial-pyöräilypuisto, mistä löytyy skeitti-, BMX-polkupyörä- ja trial-polkupyöräradat. Kannattaa käydä!


Urheilukentät, pelikentät ja Kauppi

Me käydään lasten kanssa toisinaan urheilukentällä. Jo pelkästään juoksurata innostaa ottamaan kisaa. E innostui tänä kesänä kovasti pituushypystä ja pienemmille hyppypaikka menee hiekkalaatikosta ;) Harmi, kun nykyään korkeushyppypatjat taitavat olla aina lukkojen takana. Muistan omasta lapsuudesta, että isoilla patjoilla hyppiminen oli ihan parasta! Tampereelta ja lähikunnista löytyy lukuisia urheilukenttiä.

Meillä on jalkapallo on kovassa suosiossa ja käymmekin toisinaan pelailemassa isoilla kentillä. On aivan erilaista pelata isolla pelikentällä tai monitoimipuiston kentällä, kuin omassa pihassa. Kaupista taas löytyy ihania ulkoilureittejä ja sieltä käsin voi tehtä retken vaikkapa vinttikoiraradalle katsomaan koirien juoksutreenejä tai kahville Niihaman ulkoilumajalle.

Yltä ja alta - teletappimaa

Pinsiössä, Nokian kupeessa, on Yltä ja Alta maataideteos, joka tunnetaan myös nimellä Teletappimaa. Alueella on kiva leikkiä ja ihmetellä lasten kanssa ja siellä on myös laavu. Me olemme käyneet alueella talvella ja kumpareilta oli kiva laskea myös mäkeä.


Liikennepuistot

Tampereella Kalevassa on ilmainen lasten liikennepuisto. Puistossa on ennen ensimmäistä ajokertaa pieni liikenneopetus ja siellä voi suorittaa lasten ajokortin. Autot ovat aika vanhoja, mutta puisto itsessään on kiva ja opettavainen. Meidän pojat ainakin tykkäävät liikennepuistoista paljon!

Lempäälässä on myös ilmainen lasten liikennepuisto. Siellä emme ole itse käyneet, mutta ehkä ensi kesänä.

Puistot ja piknikit

Tampereelta ja lähikunnista löytyy paljon ihania puistoalueita. Meidän ehdoton suosikki on Hatanpään arboretum. Tampereen keskustasta löytyy Koskipuisto, jonka vieressä on myös ikisuosikki Pikku Kakkosen leikkipuisto. Muita kivoja puistoja ovat ainakin Pyynikin näkötornin alue ja Näsinpuisto. Näsinpuistosta löytyy lisäksi Tiitiäisen satupuisto. Sorsapuistossa voi katsella lintuja ja siellä on myös kiva leikkipuisto.

Särkänniemen alueelle on ilmainen sisäänpääsy (on ainakin ollut, korona-aika on voinut tehdä muutoksia) ja siellä olevaan Angry Birds puistoon on vapaa pääsy. Varsinkin pienemmille lapsille tämä saattaa riittää päivän huvitteluksi :)


Kesällä teemme usein myös vähintään kerran retken Tammelan torille. Tammelan torin vieressä on Emil Aaltosen leikkipuisto ja torilta saa hyvät piknikeväät puistoreissulle. Uittotunnelin alue on myös käymisen arvoinen retkipaikka.

Lapsille riittää seikkailuksi uudet leikkipuistot ja niitä löytyy lähikunnista vaikka kuinka paljon! Pirkkalassa on esimerkiksi kiva Ransupuisto ja Nokialta löytyy kolme puistoa, joissa on köysiliuku: Menkalan jalkapallokenttien viereisessä Menkalan puistossa, Harjuniityn uudessa dinopuistossa sekä uusitussa Villenpuistossa. Kannattaa myös muistaa, että iltaisin ja viikonloppuisin koulujen ja päiväkotien pihat ovat usein vapaassa käytössä. Varsinkin uusien koulujen ja päiväkotien pihat ovat usein tosi kivoja! Me käytetään näitä paljon, esimerkiksi Tesoman uuden koulun pihassa on paljon kaikkea!

Harjuniityn dinopuisto

Kannattaa myös ehdottomasti käydä Santalahden tapahtumapuistossa sekä Sorsapuiston kentällä on kesäaktiviteetteja ja talvella tekojäärata.

Metsä ja laavuretket

Pirkanmaa on ulkoilijan toivepaikka. Lapsille metsäretki tai laavureissu voi olla syksyn kohokohta! Ja samalla itse olen päässyt yhdestä keittiövuorosta, kun olemme syöneet lounaan metsän siimeksessä. Meidän suosikki laavuja ovat tällä hetkellä Pirkkalan Pappilan laavu, sen helpon sijainnin takia sekä Kirskaanniemen ihana laavu. Kirskaanniemeen ei tosin pääse yhtä helpolla ihan pienten lasten kanssa. Pappilan laavulle pääsee vaunuillakin ja ympäristöstä löytyy myös lintutorni sekä frisbeegolfrata.


Nokialla olemme käyneet Nuijalammen laavulla ja sinne on myös helppo mennä pienten lasten kanssa. Koko päivän retkeä varten kannattaa suunnata vaikkapa Seitsemisen kansallispuistoon, Haverin kultakaivokselle, Birgitan polun lukemattomille reiteille tai Teiskon Kintulammin alueelle.

Kurkkaa myös postaus Pikku-ahveniston luontopolusta ja nuotiopaikasta. Siellä on ihana retkeillä kesällä sekä talvella. Talvella siellä voi myös laskea mäkeä.

Nokian Kivikesku on myös ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. Täältä löytyy postaus siihen liittyen.

Lisää laavuja löytyy esimerkiksi täältä: laavu.org.

Eläimiä katsomaan

Tampereella Ahlmanin kartanon alue tarjoaa kivan paikan päiväretkelle. Alueelta löytyy perinnepiha, mikä on ollut avoin kaikille sekä ihana tilapuoti. Ahlmanin lehmien kesälaitumelle pääsy on lapsille elämys! Siitä tiedotetaan aina kesän alkaessa, joten kannattaa seurata asiaan liittyvää tiedotusta. Piha-alueella eläimiä saa katsella vapaasti, mutta navettaan ei ole mahdollista päästä.

Reipin tilan kotieläinpiha on ollut kesä- ja tapahtuma-aikaan pääsymaksuton. Alueelle ei voi viedä omia eväitä, koska ilmainen toiminta mahdollistetaan kahvilan tuotoilla. Pälkäneellä on Niitty-Seppälän kotieläintarha. Kotieläinpihaan, leikkipaikalle ja polkuautoradalle on vapaa pääsy. Niitty-Seppälän tilalta löytyy lisäksi peikkoluola, missä asustaa Pälkäneen peikot.

Pientä maksua vastaan eläimiä pääsee näkemään myös muun muassa ihanassa Kiviniityn kotieläinpuistossa, Särkänniemen koiramäessä tai Ponimaassa.

Museot

Poliisimuseossa Hervannassa on oma lasten poliisikamari Pokela. Museoon on ainakin ollut ilmainen sisäänpääsy ja siellä lapsi voi vaikkapa pukeutua poliisin työasuun!

Muumimuseoon on pääsymaksu, mutta aikaisemmin joka kuukauden viimeisenä perjantaina klo 15-19 sinne pääsi ilmaiseksi (korona on voinut muuttaa käytäntöjä). Samoin Vapriikkiin on ollut perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 15-18 ja alle 7-vuotiaat lapsille aina. Itselleni uusin ahaa-elämys tuli työväenmuseo Werstaasta. Myös sinne on ollut ilmainen sisäänpääsy ja museolla on kivoja juttuja lapsille.

Kangasalan Vehoniemen automuseo on myös ilmainen (ainakin ollut). Alueella on myös näkötorni.

Tallipiha ja keskusta

Olemme joskus tehneet retken Tampereen keskustaan, ihan vain katselemaan paikkoja. Kannattaa käydä Tallipihalla ja siellä on usein kivoja tapahtumia lapsille. Myös Finlaysonin alue tarjoaa katseltavaa ja ihmeteltävää.

Matkalla Vapriikkiin ritti nähtävää

Kohti korkeuksia

Useimmat lapset tykkäävät korkeista paikoista. Tampereella pääsee ilmaiseksi katselemaan maisemia ainakin Moro Sky Bar:ssa, Tornihotellin yläkerrassa. Me olemme käyneet lasten kanssa myös Hervannan vesitornissa, Näsinneulassa sekä Pyynikin näkötornissa, mutta niihin on pieni pääsymaksu. Hervannan vesitornissa ei käsittääkseni ole tällä hetkellä kahvilatoimintaa, joten myös näköalatasenne taitaa olla tällä hetkellä suljettu.

Tämän lisäksi lapsille voi korkeaksi paikaksi riittää myös jokin näköalatasanne tai lintutorni, joita löytyy ympäri Pirkanmaata. Esimerkiksi Lempäälästä löytyy Mattilan näkötorni ja Kangasalta useampi kiva torni.

Muuta kivaa

Varsinkin hieman isompien lasten kanssa kannattaa käydä kokeilemassa frisbee-golfia. Tampereella on useampia kenttiä ja lähikunnista niitä löytyy lisää. Nokialla muun muassa on järjestetty useita European Open frisbeegolf-kisoja. Ylöjärven Julkujärveltä löytyy kaksi erilaista rataa, omat ammattisille ja amatööreille.

Sateisella säällä ja miksei paremmallakin, kannattaa käydä Rullassa. Rulla on lasten oma kulttuurikeskus ja sinne pääsee ilmaiseksi. Rullassa on nähtävää ja tekemistä pidemmäksikin aikaa.

Lasten kulttuurikeskus Rulla

Kannattaa muistaa, että kirjastoista voi nykyään lainata paljon muutakin kuin kirjoja. Varmista eri kuntien kirjastojen tarjonta erikseen. Esimerkiksi ainakin Nokian kirjastosta on saatavilla kattavasti erilaisia liikuntavälineitä, kuten BMX-pyöriä lapsille, lasten rullaluistimia, lasten potkulautoja, lasten retkiluistimet, SUP-lautoja ja paljon muuta!

Kesäisin parasta tekemistä on tietysti lukuisat uimarannat ja talvisin talvilajit. Hyvien mäenlaskupaikkojen perässä kannattaa lähteä hieman pidemmällekin ja ottaa vaikka termariin lämmintä mehua mukaan. Tampereen seudulla on paljon ilmaista tekemistä lapsiperheille!

Muuta tekemistä lapsiperheille Tampereella:

Noin 40 paikkaa viettää synttäreitä
Näihin voi toki mennä muutenkin lasten kanssa :)

TOP 8 Tekemistä Tampereella lapsiperheelle ilmaiseksi ulkona

Ja ilmaisia kohteita Suomessa löytyy täältä: Ilmaista kesätekemistä lapsille

Huskoja hetkiä lasten kanssa! :)Kommentit

 1. Siis vitsi miten kivoja paikkoja ja juttuja oot tähän listannut! pitää muistaa tämä, kun seuraavaksi lähdetään Tampereelle. Aina tulee käytyä vain niissä tutuissa paikoissa.

  Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) ja kannattaa käydä! Kivaa viikonloppua myös sinne!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?