Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Kun aloimme odottaa kolmatta lastamme, minulla oli vauvakuume ja miehelleni tuli olosuhteiden pakosta autokuume. Me emme mahtuisi kolmen lapsen kanssa autoomme ja uuden auton hankinta oli väistämättä edessä. Itse en halunnut isoa, sivuovellista tila-autoa ja yllättävän vähän löytyi lopulta malleja, joihin oikeasti mahtuisi kolme kunnollista istuinta. Vielä harvemmassa on kolmet isofixit. En ollut edes tajunnut vauvahaaveissani, että edessä olisi auton vaihto.


Lopulta pitkän tutkimisen jälkeen meille jäivät vaihtoehdoiksi Volkkarin Touran ja uutena tulokkaana Peugeotin 5008 uusi suv-malli. Päädyimme ostamaan Peugeot 5008 suv:n. Meillä ei ollut ensisijaisesti ajatuksena ostaa uutta autoa (vaan käytettykin olisi käynyt), mutta halusimme kuitenkin uudehkon ja turvallisen. Peugeot 5008 suv oli siinä vaiheessa vielä niin uusi malli, että niitä ei saanut käytettynä. Ylitimme siis hieman budjetin, mutta olemme olleet todella tyytyväisiä.

Tässä autossa toteutuivat lähes kaikki meidän toiveet ja tarpeet, mitä meillä sillä hetkellä oli autolle. Auto on tilava, mutta ei ollenkaan perinteisen tila-auton näköinen, takapenkillä on hyvin tilaa, tavaratilaan mahtuu kerralla esimerkiksi vaunut, koiranhäkki sekä matkatavarat ja siinä on jo vakiona hyvät ominaisuudet ja varusteet.

Auton valinnan jälkeen piti ratkaista turvaistuinvalinnat. Meillä on hyvänä puolena se, että meidän autoon mahtuu nyt periaatteessa minkälaiset istuimet tahansa. Takapenkillä on kolme normaalin kokoista penkkiä, joissa jokaisessa on oma isofix kiinnitys. Monen auton kohdalla takapenkki sanelee istuimien valintaa, sillä kolmen istuimen mahtuminen ei ole todellakaan itsestään selvää.

Mikä turvaistuin lapselle? Mikä turvaistuin, kun autossa on kolme istuinta?

Turvaistuimista keskustelu on tietyissä tilanteissa ampiaispesään sohaisemista. Malleja ja mielipiteitä on paljon ja eri perheet päätyvät erilaisiin ratkaisuihin omien tarpeiden perusteella. Tärkeintä tietysti on, että lapsella on ehjä ja tietyt kriteerit täyttävä istuin. Erilaisia istuimia on paljon, joten niiden valintaan kannattaa käyttää aikaa.

"Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa ja plus-testin läpäissyttä turvaistuinta. Kun lapselle hankitaan turvaistuin, joka on hyväksytty 25 kiloon saakka, lapsi voi matkustaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään." (Liikenneturva - Turvaistuimet)

Kokemuksia Cybex Aton5 ja Concord Reverso Plus

Ihan ensimmäinen istuin, minkä olemme ostaneet, oli vuonna 2012 E:lle Brion turvakaukalo. Tätä käyttivät E sekä O, minkä jälkeen myimme sen pois. Kun kolmas lapsemme ilmoitteli tulostaan, edessä oli uuden kaukalon hankinta. Päädyimme ostamaan Cybex Aton5 + telakan. Meidän sisarusrattaissa oli adapterit valmiina, mihin sopivat muun muassa Cybexin istuimet ja tämä oli yksi ratkaiseva tekijä kaukalon merkin valinnassa. Muutenkin tämä kaukalo vaikutti ihan toimivalta ja sopivalta, ja sitä se myös oli.

R täytti elokuussa vuoden ja kesällä hän alkoi olla jo liian pitkä kaukaloon. Turvaistuimien valinta on vaikeaa ellei heti tiedä, minkä istuimen haluaa. Kun etsin O:lle sopivaa selkämenosuuntaan istuinta kaukalon jälkeen, en oikein edes tiennyt mistä aloittaisin. Siitä olin täysin varma, että hänelle tulee selkämenosuuntaan istuin, mutta kaikki muu oli vielä selvityksen alla. Lopulta päädyimme Concord Reverso Plus -istuimeen ja olemme olleet siihen tyytyväisiä.

Kun eteen tuli R:n siirtäminen pois kaukalosta, kipuilin pitkään, että mitä teemme istuimien kanssa. O täytti heinäkuussa 3-vuotta, joten haluaisin hänen istuvan vielä selkämenosuuntaan, mutta hän ei tule todennäköisesti mahtumaan niin enää montaa vuotta. Eli, jos siirrämme R:n Concord Reverso Plus-istuimeen, minkälaisen ostamme 3-vuotiaalle O:lle, että emme olisi taas vuoden päästä tilanteessa, että tarvitsemme uuden istuimen.

Klippan Triofix Recline

Kokemuksia Klippan Triofix Recline

Lopulta päädyimme hankkimaan O:lle Klippan Triofix Recline -istuimen. Se on käännettävä yhdistelmämalli. Istuimen voi kääntää kasvot menosuuntaan ja sitä käytetään silloin auton omilla vöillä eli istuimen 5-pistevyöt saa "piilotettua". Istuinta suositellaan kuitenkin käytettävän silloinkin iso-fixeillä sen painon takia. Eli O tulee tästä istuimesta siirtymään vielä kevyempään turvavyöistuimeen, kun hänellä on ikää ja painoa tarpeeksi. Nyt kuitenkin hän matkustaa selkämenosuuntaan ja toivon, että hän mahtuisi niin vielä pidemmän aikaa. Klippan Triofox istuimen saa pystympään asentoon kuin esimerkiksi Concord Reverso Plussan ja siinä O:lla on enemmän jalkatilaa kuin Concordissa. Tällä hetkellä hän mahtuu siihen vielä kivasti.

Kuvituskuva. Ajaessa vyöt kiristetään tiukemmalle.

7-vuotiaalla E:llä on turvavyöistuimena Cybexin Pallas eli hän on käyttänyt nuorempana palkki-istuinta. Kun olemme ostaneet sen, palkki-istuimet olivat suosiossa, eikä niistä puhuttu kovin yleisesti huonoa vaan niitä mainostettiin testivoittajina. Nyt E on 7-vuotias, joten hän käyttää istuinta turvavyöistuimena, ilman palkkia. Siinä se mielestäni toimii hyvin. Nykyään palkki-istuimien maine ei ole hyvä ja omakin tietoni turvaistuimista on kasvanut vuosien varrella. En missään nimessä halunnut O:lle kaukalon jälkeen palkkia. Myöskään R ei tule käyttämään palkkia missään vaiheessa, vaan kaksi nuorempaa lastamme tulevat istumaan selkämenosuuntaan niin kauan kuin se vaan mitenkään on mahdollista.

Kolme lasta ja kolme turvaistuinta autoon

Suomen lain mukaan istuinta tulee käyttää siihen saakka, kun lapsi on 135 cm pitkä. Istuinta toki voi ja kannattaa käyttää tämänkin jälkeen istuimen omat paino- ja pituusrajat huomioiden.

Meillä on siis käytössä tällä hetkellä Concord Reverso Plus 1-vuotiaalla, Klippan Triofox Recline selkämenosuuntaan 3-vuotiaalla sekä Cybex Pallas turvavyöistuimena 7-vuotiaalla. Istuimet ovat isoja, mutta ne kaikki mahtuvat hyvin takapenkille. Kesällä olin lasten kanssa reissussa ilman omaa autoamme ja oli hieman ongelmallista saada kaikki lapset mahtumaan autoon. R:llä oli mukana oma kaukalo ilman telakkaa, O:lla oli lainaistuin ja E:lle oli varattuna istuinkoroke, mutta näitä ei saatu mahtumaan esimerkiksi Skoda Octaviaan tai Opel Astraan kerralla. Kolmen lapsen kohdalla olen alkanut oikeasti huomaamaan, että kolme ei mene siinä kuin kaksikin ;)

Lue vielä:
Kolmen lapsen äitinä: Vauva, taapero ja eskari
59m2 koti ja viisi henkilöä: Mikä on vaikeinta? 
Kommentit

 1. Tätä oli mielenkiintoista lukea. Täällä ollaan juuri lähipäivinä lähdössä autokaupoille tila-autoja tsekkaamaan kun oho ja hups ei istuimet mahdukaan autoon, kun kolmas tuli. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja kiitos viestistä! :) Ja joo, ei ne vaan taida mahtua useimpiin ns perusautoihin! En ollut ajatellut asiaa ennen kuin osui omalle kohdalle :)

   Poista
 2. Me olemme myös joutuneet ratkaisemaan kolmen turvaistuimen ongelman kaksosten synnyttyä. Ford S-Maxiin istuimet mahtuvat hyvin, mutta keskipaikalla ei ole isofixia. Plussaa tilavasta takaluukusta, johon mahtui hyvin tuplarattaat tai josta nousee tarvittaessa kaksi lisäpenkkiä. Peugeot 308 SW mahtuu myös kolme turvaistuinta ja joka penkillä on isofix-kiinnikkeet. Pökötti on kuitenkin ahtaampi kuin Ford. Autojen myynti-ilmoituksissa saisi olla paremmin tietoa takapenkin leveydestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä ja vinkeistä! Joo, tästä olen erittäin samaa mieltä, että paremmin voisi olla tiedot takapenkkien leveydestä. Helpottaisi paljon, kun etsii autoa, johon mahtuisi kolme lasta :)

   Poista
  2. Meil on kans Fordin s-max ja siin on kyll isofix-kiinnitys kaikissa kolmessa takaistuimessa. Ollaan oltu kyl tosi tyytyväisiä tähän autoon!

   Poista
  3. Olisiko eri vuosimalleissa eroja. Joo, tästä mallista oon kuullut paljon hyvää lapsiperheiltä :)

   Poista
 3. Mitä vikaa palkki-istuimessa on? Meillä on kahdella lapsella ollut se. Kumpikaan näistä ei olisi suostunut matkustamaan selkä menosuuntaan isompana vaan huusi tauotta. Selkä menosuuntaan asento voi aiheuttaa osalla pahoinvointia tai ainakin pahaa oloa (myöskään itse en pysty istumaan bussissa sekä menosuuntaan). Jos lähdetään miettimään tällöin vaihtoehtoja niin tuo palkki-istuin voittaa 10-0 istuimet, joissa ei ole palkkia. Palkin tarkoitus on kuitenkin estää turvavyön liiallinen puristus onnettomuudessa. Meidän nuorin istuu selkä menosuuntaan, mutta hän ei ole koskaan ongelmoinut asennon suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Jokainen tekee omat valinnat ja varmasti omalle perheelle sopivimmat. Meilläkin tosiaan on ollut palkki-istuin esikoisella, mutta nykytiedon valossa en enää laittaisi ihan pientä lasta palkkiin. Eli turvakaulosta suoraan. Esim täällä:

   https://yle.fi/uutiset/3-6547607

   http://turvaistuimet.blogspot.com/2018/01/palkki-istuimet.html?m=1

   Poista
 4. Moi,

  Minkälaisia kokemuksia autosta näin pidempään käytettynä? Oletteko olleet tyytyväisiä? Meilläkin kolmas lapsi tulossa ja mahdollisesti autokaupoille suuntaamassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Ollaan oltu tyytyväisiä. Tilava ja hyvin mahdutaan kolmen lapsen kanssa + reissutavarat. Takapenkki on tilava ja hyvin mahtuu erilaiset kolme istuinta. Autossa ei ole ollut vikoja kolmen vuoden aikana. Lukuunottamatta yksi moottorivika, mikä meni takuuseen.

   Poista
  2. Jos haluat tietää jotain erityistä, niin kysy vaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa