Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Lapset ovat erilaisia ja ei ole mitään oikeaa vastausta siihen, minkä ikäisenä pitäisi aloittaa luistelun tai hiihtämisen opettelu. Esimerkiksi pienelle jo pelkästään seisominen luistimilla tai sukset jalassa liikkuminen on usein haastavaa. Harjoittelun etenemisen tulisi edetä täysin lapsen ehdoilla.


Minkä ikäisenä luistelemaan: 2-vuotias luistimilla

Kaikki lapsistamme ovat kokeilleet luistimia ensimmäisen kerran reilu 2-vuotiaana, 25 koon luistimilla. Ostimme nämä pienet luistimet esikoisellemme muistaakseni viidellä eurolla Facebook-kirpparilta. Ne olivat ihan uudenveroiset ja nyt ne ovat käytössä meidän kolmannella lapsellamme. Karkeasti arvioiden, kolmas lapsemme on käyttänyt niitä varmaan tähän mennessä jo useammin kuin kaksi vanhempaa lastamme yhteensä.

Nuorin lapsistamme on nyt 2,5-vuotias ja pysyy jo kohtalaisen hyvin pystyssä. Ihan pienellä tuella menoa voi jo sanoa melkein luisteluksi. Vanhemmilla lapsillamme meno ei ollut samanlaista vielä tämän ikäisenä. Osaksi syynä on varmasti lastemme luonne-erot, mutta ihan varmasti myös isompien sisarusten antama malli ja aktiivisempi käyminen luistelukentällä.

Näin pieni ei jaksa olla luistimilla kovinkaan kauan ja yhden kerran luistelu on aika nopeasti taputeltu. Kehitys on kuitenkin ollut huimaa ja lapsi on joka kerta ollut innoissaan lähdössä mukaan.


Minkä ikäisenä hiihtämään: Kannattaako 2-vuotiaalle ostaa sukset?

Kun keskimmäinen lapsemme oli 2,5-vuotias, olimme lähdössä talvilomareissulle Vuokattiin. Esikoisella oli ollut remmisukset, mutta olimme todenneet ne aika turhakkeiksi. Niitäkin on varmaan erilaisia, mutta meidän kokemus meillä olevista suksista oli huono. Sukset irtoilivat helposti ja lapsen oli tosi vaikea liikkua niillä mitenkään. En halunnut ottaa niitä enää käyttöön, vaan etsimme 2-vuotiaalle Facebook-kirpparilta monollisia suksia. Tuntui nimittäin myös turhalta ostaa hänelle uusia välineitä kaupasta, koska niiden käyttökerrat tulisi todennäköisesti olemaan kuitenkin aika vähäisiä.

Löysimme laadukkaat ja hyväkuntoiset 25 koon monot ja niihin sopivat sukset ja sauvat. 2-vuotiaamme kokeili suksia talvilomalla ja sen jälkeen kotona varmaan muutamaan kertaan. Seuraavana talvena ne olivatkin jo pienet. Perheemme seuraava hiihtäjä oli jo kasvamassa ja nyt 2-vuotiaamme sai nämä välineet tänä talvena.Ensimmäisen kerran 2-vuotiaamme kokeili suksia omassa pihassa isän tekemillä laduilla. Totesimme aika nopeasti, että hiihtämisen harjoittelu olisi todennäköisesti helpompaa oikeilla laduilla. Viime viikonloppuna kävimme urheilukentällä kokeilemassa ja 2-vuotias "hiihteli" koko kentän ympäri. 

Lapsesta riippuen siis rohkeasti kokeilemaan. Ja, jos asia ei vielä tunnu ajankohtaiselta, niin hyvin ehtii vielä tulevinakin talvina (jos vaan lunta riittää).

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa