Päivä minun ja lasten kanssa: haljennut huuli, riitoja roskista ja onnellisuuden tunteita

Päivä minun ja lasten kanssa keskiviikkona 8.5.2019

Heräsin aamulla katkonaisen yön jäljiltä. Nukahdin illalla sohvalle ja heräsin siitä noin klo 23.20. R heräsi sen jälkeen ensimmäisen kerran noin puolilta öin ja sen jälkeen koko loppuyön 1-2 tunnin välein. Myös O huuteli yön aikana ainakin kahdesti isiä, joten meillä oli aika levoton yö. Onneksi tämä ei ollut ihan tavanomainen yö, vaan enemmänkin ihan pikkuvauva-aikojen tapainen. Luulen, että R tekee nyt hampaita ja levottomuus johtuu siitä.


Yleensä isä vie E:n eskariin, mutta tänään hän lähti työreissulle jo kuuden aikoihin (hyvin nukutun yön jälkeen...) ja ihana ystäväni ja E:n parhaan kaverin äiti vei molemmat pojat eskariin. Tein E:lle mikropuuron ja laitoin samalla ensimmäisen pyykkikoneellinen päälle, minkä jälkeen menin tekemään R:n kanssa aamuhommia. O heräili samoihin aikoihin ja kiirehdin häntä aamupissalle potalle ja pesin omia hampaita. R leikki sillä välin pinnasängyssä, sillä se on nykyään ainoa paikka, mihin uskallan hänet jättää hetkeksi ilman kokoaikaista vahtimista. Tämän jälkeen huolehdin E:lle ulkovaatteet päälle ja tulimme pienten kanssa aamupalalle.


Oli kiva sää pitkästä aikaa ja päätin, että kotipiha-ulkoilun sijasta lähdemme leikkipuistoon. Aamupuurojen jälkeen laitoin R:n unille vaunuihin. Kotona hoidin vielä aamutiskit koneeseen, koiralle ruokaa, O:lle ulkovaatteet, pyykkikoneen tyhjentämisen ja uuden kierroksen käynnistyksen. Lähimpään puistoon on noin kilometrin matka ja otin riskin, että O lähtee sinne potkupyörällä. Tässä vaihtoehdossa on mahdollisuus kiukkuväsyyn, mutta reissu sujui hyvin. Lukuun ottamatta yhtä kaatumista puistossa, jonka seurauksena O:n hammas osui huuleen ja huulesta vuoti aika paljon verta. Onneksi taskusta löytyi yksi ruttuinen nenäliina. R heräsi jo puistossa, joten yritin tasapainoilla molempien lasten huomioimisella. R ei osaa vielä kävellä ja maassa ollessaan hän laittaa lähes kaiken suuhunsa. O tykkää kiipeillä, pyöriä karusellissa ja laskea isosta liukumäestä, mutta tarvitsee näihin toki aikuisen läsnäoloa.


Meillä ei ollut mitään ruokaa valmiina ja O toivoi perunamuussia ja nakkeja. Kaapista löytyi tarvikkeet, joten kotiin tullessamme laitoin äkkiä ruokaa tulemaan. Yleensä yritän, että päiväruoka olisi valmiina, mutta tällä kertaa piti aloittaa perunoiden kuorimisella. R meni toisille päiväunilleen jo ennen klo 13 huonon yön ja lyhyiden aamu-unien takia. O leikki ruoan jälkeen omia leikkejä ja pötköttelimme vielä hetken sohvalla Ryhmä Haun ja Salkkareiden parissa ennen kuin lähdimme hakemaan E.tä eskarista noin klo 14.30.


Kotimatkalla oli muutama konfliktitilanne isompien poikien välillä, kun O potkupyöräili ja E "joutui" kävelemään. Meillä oli lisäksi koira mukana, koska en olisi pystynyt lenkittämään sitä enää myöhemmin. Jäimme pihalle leikkimään, kun pojilla tuntui olevan intoa ja siellä aikaa kului noin kaksi tuntia. Isän työreissu kesti iltaan saakka, joten kukaan ei ollut laittamassa ruokaa ja aloitin ruoan tekemisen nälkäisten lasten kanssa vasta noin klo 17 E:n kanssa kävimme pientä taistelua ennen ruokaa roskien siivoamista lattialta. Usein hoen itselleni, että "valitse taistelusi" eli en puutu ihan jokaiseen asiaan vaan annan osan mennä sormien läpi. Sitten on joitakin periaatteita, joista en jousta, vaikka tiesin jo etukäteen, että asiaan puuttuminen aiheuttaisi tässä tilanteessa myrskyn, kun olimme nälkäisiä ja hieman väsyneitä. Syötin samalla R:lle ruokaa, houkuttelin O:ta syömään, "neuvottelin" E:n kanssa ja yritin syödä omaa ruokaani. Lopulta saimme E:n kanssa asiat sovittua ja hänkin pääsi syömään.


E oli käynyt suihkussa jo ennen ruokaa. Kun lopulta olimme kaikki syöneet ja olin laittanut iltatiskit koneeseen, lähdimme pienten kanssa suihkuun. Yleensä hoidamme puolisoni kanssa lasten iltatoimet yhdessä, mutta tälläisinä päivinä, kun olen ainoa aikuinen kotona, menen usein lasten kanssa itsekin suihkuun. Lasten nukahtaminen saattaa venyä ja en jaksa itse odottaa omaa suihkuvuoroani sinne saakka. R ei pysy paikallaan oikein missään, joten tämän hetkinen keinoni on laittaa hänet rattaisiin pesuhuoneeseen minun ja O:n suihkun ajaksi. Sitteristä luovuimme jo aikaa sitten, kun R pääsi sieltä itse pois vöistä huolimatta.Iltaruoka venyi niin pitkälle, että suihkun jälkeen aika pian sain jo aloittaa iltapalan laittamisen. Lapset syövät iltapalan noin klo 19, minkä jälkeen lähdemme yläkertaan hampaiden pesulle ja iltasaduille. Usein O ja E saavat omat sadut, koska heidän kirjat ovat vielä niin erilaisia. E:lle luetaan esimerkiksi Risto Räppääjiä, Lassemaijan etsivätoimistoja ja muita salapoliisikirjoja. Usein E jatkaa itse lukemista ja seuraavana iltana kirjanmerkki on siirtynyt monta lukua eteenpäin siitä, mihin olen sen edellisenä iltana laittanut. Nyt, kun olin yksin lasten kanssa, hampaiden pesun jälkeen laitoin O:lle pienen autoleikin sänkyyn lastenhuoneeseen ja menin E:n ja R:n kanssa meidän makuuhuoneeseen lukemaan ja nukuttamaan R:ää. R nukahti nopeasti ja E jäi lukemaan meidän sänkyyn, kun menin lukemaan vielä O:lle. Satujen jälkeen isommat lapset saavat vielä tehdä jotain rauhallista omissa sängyissään.Tämän jälkeen oli edessä päivän pieni oma hetki. Laitoin iltapalaa ja huomasin samalla, että olin unohtanut laittaa tiskikoneen päälle. Iltapalatiskinen siivoaminen sai siis jäädä seuraavalle aamulle. Syksyllä päivä yksin kolmen lapsen kanssa tuntui haastavalta, mutta nyt se sujuu jo rutiinilla. Toki sylivauvan + kahden muun kanssa oli ihan erilaista kuin nyt 9 kuukauden ikäisen + kahden muun kanssa. Välillä tuntuu, että elämä on pientä sirkusta ja yritän tasapainoilla tirehtöörinä sen keskellä. Olen kuitenkin todella onnellinen, että saan tällä hetkellä viettää niin paljon aikaa lasteni kanssa.
 

Seuraa Pikku Leijonat -blogia

https://www.facebook.com/Pikkuleijonatblogi/https://www.instagram.com/pikkuleijonatblogi/

Kommentit

  1. Hyvä taktiikka tuo "valitse taistelusi"! =) Pakko kehua muuten, että tyylisi kirjoittaa on tosi kiva, se on periaatteessa todella simppeliä tekstiä mutta siinä juuri piilee sen kiinnostavuus; kuvaat yksinkertaista arkea niin todentuntuisesti ja rytmikkäillä, hiotuilla ja kieliopillisesti täydellisillä lauseilla, että teksti on luettava loppuun vaikkei siinä periaatteessa "tapahdu" paljonkaan, muuta kuin sitä tavallista mutta toki sinänsä kiinnostavaa arkea. =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihanasta kommentista! :) Lapsiperheen arki on juurikin sitä, että siinä ei juurikaan tapahdu mitään, vaikka koko ajan tapahtuukin :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?