Mitä tänään syödään? Top 5 arkiruoat lapsiperheessä ja lapsiperheen helpot ruokavinkit

Olen toisinaan niin kyllästynyt miettimään päivän ruokalistaa. Meillä syödään lämmin ruoka kahdesti päivässä eli viikonloppuisin teen usein kaksi eri ruokaa ja arkena meillä on koko perheen yhteinen iltaruoka.

Olen hieman huono tekemään yhtä ruokaa niin paljon, että siitä riittäisi useammalle päivälle ja lapsetkin ovat siihen jo tottuneita. Jos jostain syystä jotain ruokaa riittää vielä kolmanneksi päiväksi, ihan varmasti joku kysyy, että miksi taas tätä samaa? Toisaalta haluan, että meillä syötäisiin suhteellisen monipuolisesti ja myös sitä tukee ajatus siitä, että vähintään joka toinen päivä valmistetaan uutta ruokaa.


Ehkä isoin ongelma on se, että en keksi mitä ruokaa tekisin. Olisi kiva kokeilla uusia reseptejä, mutta en ehdi niitä oikein selaamaan ja kaupassa käyntikin on välillä tosi nopeaa. Eli jääkaapista löytyy useimmiten ne samat tutut raaka-aineet, joista sitten yritän nopeasti varioida hieman erilaista ruokaa. Toinen haaste on se, että haluaisin ruoan maistuvan kaikille. Jokaisella lapsella on omat pienet rajoitteensa ruoan suhteen ja vaikka toivoisin, että aina edes maistetaan, niin meillä ei ketään pakoteta syömään ja pyrin siihen, että ruoka olisi kaikkien mieleen.

Meidän top 5 arkiruoat lapsiperheessä: Perus arkiruokaa

1. Lohi + perunamuussi
Meidän lasten yksi ehdoton suosikki on uunilohi. Se maistuu kaikille ja siitä jää harvoin edes seuraavan päivän lounaaksi. Teen sen tosi simppelisti, eli lohen päälle ripaus suolaa, purkki kaurakermaa ja uuniin. Kalan kanssa parasta on perunamuussi. Muussia teen usein reilusti ja seuraavana päivänä meillä hyvinkin todennäköisesti syödään muussia + nakkeja / pinaattilettuja. Kesällä meidän lohi valmistuu sähkö-savustimessa ulkona.

2. Spagetti ja jauhelihakastike / makaronilaatikko
Näistä jompaa kumpaa on meillä varmaan joka viikko. Makaronilaatikko on niitä harvoja ruokia, joista jää aina myös seuraavaksi päiväksi iltaruokaa kaikille.

3. Kanapinaattikastike + riisi / nuudelit
Broilerisuikaleita löytyy myös melkein aina meidän jääkaapista. Yksi nopea ja suosittu arkiruokamme on kanapinaattikastike. Eli ruskistan kanafileesuikaleet pannulla, maustan, lisään kaurakerman ja pussillisen jäisiä pinaattikuutioita. Joskus lisään kastikkeeseen vielä pakasteherneitä. Helppo twisti ja lapset syövät ihan huomaamatta jotain vihreää.

4. Tortillat
Tortillat ovat yksi meidän perheen suosikki. Ne ovat helppo, nopea ja aina maistuva ruoka. Tämä on myös ruoka, miten lapsille saa ruoan mukana reilusti vihanneksia. Meillä on useimmiten kanatortilloita. Eli kanasuikaleita ja reilusti kaikkia vihanneksia väliin. Toisinaan teen totilloita uunissa esimerkiksi jauhelihatäytteellä ja juustoa päälle.

5. Täytetyt letut / pannari
Kesällä teen lettuja melkein joka viikko ulkona muurinpohjapannulla, mutta meillä on lettuja myös talvisin usein. Letut ovat meillä lähes aina ruokaa eli niiden välissä on jotain suolaista täytettä, useimmiten jauhelihaa tai kinkkusuikaleita. Kinkkusuikaleiden joukkoon pilkon paprikaa ja tomaattia ja lisään tilkan kermaa + yrttimausteita. Jälkkäriksi saa aina myös makeita lettuja. Jos en jaksa paistaa lettuja, sen saattaa korvata pannari. Ja samalla tavalla pannarista tulee suolainen ruoka.

Bonus
Minun ja mieheni yksi viikonlopun suosikeista on kukkoa viinissä. Sitä en ole koskaan tehnyt arkena, mutta usein siitä jää vielä alkuviikoksi. Olen tehnyt sitä mukaillen tätä Yhteishyvän reseptiä: Kukkoa viinissä. 


Miten helpottaa ruokahuoltoa?

Varmaan avainsana lapsiperheen ruoanlaitossa on suunnittelu. Eli pitäisi miettiä noin viikon ruoat etukäteen, tehdä kauppalista ja ostaa kerralla kaikki tarvikkeet. Kaupassa käynti vie yllättävän paljon aikaa, jos sitä ei suunnittele etukäteen. Samalla myös tulee tehtyä heräteostoksia ja ilman suunnittelua siellä pitää käydä lähes päivittäin. Eli aion ottaa taas käyttöön noin viikon ruokalistan. Näin ruoanlaitto nopeutuu ja hävikki vähenee, kun miettii kaiken etukäteen.

Ehkä myös vihdoin ostan oikeasti ison kattilan ja opettelen tekemään reilusti isompia ruoka-annoksia. Kun kävin töissä O:n syntymän jälkeen, tein usein sunnuntaisin ison määrän ruokaa alkuviikoksi valmiiksi. Saatoin tehdä esimerkiksi makaronilaatikon sekä lasagnen ja niistä syötiin noin keskiviikkoon saakka vaihdellen. Samalla niistä jäi eväitä töihin. Loppuviikosta saattoikin sitten olla jotain nopeaa, kuten kalapuikkoja, pinaattilettuja tai nakkeja. Tein ison kattilan muussia ja siitä riitti loppuviikon lisukkeeksi. Meillä ei syödä juurikaan valmisruokaa, mutta arkena voi välillä mennä sieltä, mistä aita on matalampi.


Pari viikkoa sitten kyllästyin ihan täysin siihen, kun en keksinyt seuraavalle viikolle ruokia. Tuntui, että meillä oli syöty sitä samaa pastaa ja jauhelihakastiketta viikosta toiseen. Päätin kokeilla Ruokaboksia (tämä ei ole mainos, vaan kirjoitan tästä ihan kokemukseni kautta). Tällä viikolla meillä on sitten ollut valmiit raaka-aineet ja reseptit. Parasta on se, että kun tilaa Ruokaboksin, pääsee kirjautuneena käyttäjänä näkemään kaikkien boksien reseptit usealta viikolta. Niistä saa tosi kivoja ideoita ja olen oikeastaan tämän viikon Ruokaboksin ansiosta pitkästä aikaa inspiroitunut miettimään vähän uudenlaisia ruokia.

Näitähän on myös muita vastaavia, esimerkiksi Sannan kauppakassi. Minulle tämä oli ensimmäinen kokeilu. Pelkät raaka-aineet eivät varmasti maksa saman verran kuin täysihintainen boksi, mutta boksin etuja ovat valmiiksi mietityt ruoat, kotiin toimitetut raaka-aineet ja pääsy kaikkien boksien reseptiarkistoon. Kun tilasin boksin, sain ystäväkoodin, jolla tuttuni saavat 20 euroa alennusta ensimmäisestä Ruokaboksistaan. Eli, jos kiinnostaa kokeilla, niin kannattaa hyödyntää etukoodi. Tämä on jo ihan hyvä ale!

Tässä kuponkikoodi, jolla saat 20€ alennuksen ensimmäisestä boksistasi. Etukoodi: X1SU 

Postauksen kuvat ovat meidän tämän viikon Ruokaboksin ruokia.

Lue myös meidän yhden viikon ruokalista ja kustannukset. Löydät postauksen täältä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa