Tunnetaidot: Miten rauhoittumisen taitoa voi opettaa lapselle?

Kaupallinen yhteistyö Kumma-kustannus kanssa

Maaliskuun lopussa Fanni-sarjasta ilmestyi kaksi uutta kirjaa: Fanni ja levoton liikeri sekä Fanni ja liian jännittävä yö. Olen kirjoittanut Fanni kirjoista aikaisemmin täällä: Opettelen tunnetaitoja yhdessä lapseni kanssa ja se on vaikeaa!

Erityisesti Fanni ja ihmeellinen tunnelämpömittari muutti meidän arkeamme ja kiukkuun suhtautumista. Meillä on kirjan lukemista lähtien ollut keittiön seinällä tunnelämpömittari, jota käytämme kiukun yllättäessä. Kiukun eri asteet ovat tulleet tutummiksi, kun mietimme rauhoittumisen jälkeen, mihin saakka lämpömittari nousi tällä kertaa ja olisimmeko voineet tehdä jotakin eri tavalla, ettei mittari olisi kivunnut punaiselle saakka?


Fanni-kirjat ovat kirjoja tunnetaitojen harjoitteluun yhdessä lapsen kanssa. Kaikissa sarjan kirjoissa on tarina lapsen kanssa luettavaksi, tunnetaidoista kertova osuus vanhemmalle sekä harjoituksia lapsen kanssa tehtäväksi. Ihastuin tosi paljon kirjojen sisältöön sekä niiden kauniiseen kuvitukseen. Kirjat ovat kirjoittaneet psykologit Julia Pöyhönen ja Heidi Livingston ja ne on kuvittanut Linnea Bellamine. Lähdin siis innolla tutustumaan sarjan uusiin kirjoihin!

Fanni ja levoton liikeri -kirja

Fanni ja levoton liikeri on kirja, jonka avulla voi harjoitella tunteiden rauhoittamista. Omien tunteiden voimakkuuteen voi vaikuttaa sillä, miten toimii ja mitä ajattelee. Taito rauhoittaa oma keho on tärkeä tunnesäätelykeino. Tämä on voi olla vaikeaa aikuisellekin, joten lapsi tarvitsee sen harjoitteluun tukea ja vanhemman apua.

Meillä ainakin on tuttua, että jokin jännittävä asia saa lapset levottomiksi ja jännitys aiheuttaa erilaisia käytöspulmia. Eli keskittyminen on haastavaa, paikallaan pysyminen on vaikeaa ja yhtäkkiä voi alkaa hallitsematon riehumisleikki. Jännitys on erityinen tunne ja itsekin tunnen sen vahvasti kehossani.

Kirjassa Ralf-liikeri odottaa malttamattomana tulevaa leijonalauman kokoontumista. Päivän mittaan jännitys ja odottaminen käy kuitenkin lähes hallitsemattomaksi eikä leikeistä tule mitään. Ralf saa neuvoja vilkkaalta kengurunpoikaselta siihen, miten omaa kehoa ja jännityksen tunnetta voi säädellä.


Fanni ja liian jännittävä yö -kirja

Fanni ja liian jännittävä yö kertoo pelkojen voittamisesta. Omat ajatukset rauhoittavat tai lietsovat tunteita voimakkaammiksi. Kirjassa on konkreettisia keinoja, joita lapsi ja aikuinen voivat käyttää pelkojen voittamisen harjoittelussa. Kirjan tarina ja siihen liittyvät tehtävät opettavat lapselle, miten ajatuksia voi hyödyntää rakentavana tunnesäätelykeinona.

Jokaiselle lapselle tulee varmasti vaihe, kun jokin asia pelottaa. Usein sen saattaa aiheuttaa esimerkiksi pimeys tai jokin yllättävä ääni. Tässä kirjassa jännityksen aiheuttaa odotettu yö majassa. Onnistuvatko ystävykset löytämään rohkeuden?

Itse yritän omien lasteni kanssa kohdata heidän pelkojaan. Mietimme yhdessä löytyykö jokin asia tai ajatus, minkä avulla pelko ei tuntuisi enää niin suurelta. Kirjassa on hyviä neuvoja ja paljon uusia ajatuksia siihen, miten pelkoja voi kohdata yhdessä lapsen kanssa.

Lähteet:

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kosinta ja 10 vuotta kihloista: Onko kolmen lapsen vanhempien parisuhteessa vielä kipinää?

4 kuukautta curly girl suorille hiuksille: Tuliko hiuksistani kiharat?

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

Curly girl suorille hiuksille: Miten hiukseni reagoivat?