Kesäloman ilmaiset kotimaan lomakohteet

Meillä oli tänä kesänä vain reilu viikko yhteistä koko perheen lomaa. Alunperin meidän piti tehdä road trip Itä-Suomeen sukulaisille, mutta lapsiperheessä suunnitelmilla on tapana muuttua. Lähdimme sitten lopulta hieman ex tempore -reissulle Hämeenlinnaan ja Turkuun.

Me olemme vannoutuneita kotimaan matkailijoita ja olemme viettäneet lukuisia kesä- ja talvilomia eri puolilla Suomea. Koronakevään tuoma kotimaan matkailuinnostus ei ole meille siis mitään uutta ja olen jo pitkään tiedostanut, että Suomessa on aivan ihania paikkoja! Ja mikä parasta, parhaat elämykset ja maisemat eivät yleensä edes maksa mitään.

Näkötorni ja huikeat maisemat Aulangolla

Hämeenlinnassa suuntasimme Aulangolle. Harmiksemme näköalatorni oli huoltotöiden takia suljettu emmekä päässeet kiipeämään ylös torniin. Olemme käyneet siellä mieheni kanssa viimeksi kesällä 2018 ja sieltä on aivan huikeat maisemat! Lapsille torni olisi ollut elämys ja varmasti hieman jännittäväkin.


Onneksi alueella on myös näköalatasanne, mistä ihailimme maisemia. Näköalatasanteen alapuolella on "karhun luola", mihin johtaa monta sataa rappusta (lapsemme laski ne, mutta en enää muista lopullista lukumäärää). Myös siellä kannattaa ehdottomasti käydä.


Näkötornin alueella toimii kahvila, mutta me olimme ottaneet kotoa mukaan lounas-eväät ja ajatuksena oli pitää piknikki. Aulangon alueella on useita kivoja eväspaikkoja, mutta meidän retkipäivänä satoi välillä ja tietysti juuri silloin satoi, kun etsimme ruokapaikkaa. Löysimme kuitenkin ihan mahtavan piknik-paikan, mikä suojasi myös sateelta :) Harvoin tulee syötyä näin hulppeassa rakennuksessa ja vieläpä järvinäköalalla. Nämä ovat ihania kesämuistoja ja voittaa pikaruokapaikat mennen tullen!


Lisää ilmaisia elämyksiä lapsille

Lounaan jälkeen suuntasimme keskustaan ja Hämeen linnan alueelle. Emme käyneet linnassa sisällä, mutta alue on jo itsessään näkemisen arvoinen. Ihmettelimme isoa linnaa, vallihautaa ja lampaita. Valleilla työskentelee lampaita kesätöissä ja näimme myös paimenkoiran työssään. Linnapuistossa on myös ihan kiva leikkipuisto ja alueella kului koko iltapäivä. Ainoa miinus reissussa oli, että onnistuimme hukkaamaan yhden lasten takin emmekä löytäneet sitä enää.


Illalla kävimme vielä Hämeensaaren uudessa leikkipuistossa. Uudet leikkipuistot ovat yleensä tosi kivoja ja aina hieman erilaisia. Tämäkään ei pettänyt ja lapset eivät olisi malttaneet lähteä sieltä pois. Muutenkin alue on tosi viihtyisä ja hienolla paikalla. Harrastamme muutenkin "leikkipuistomatkailua" ja käymme testaamassa mahdollisuuksien mukaan erilaisia leikkipaikkoja.


Föri ja Funikulaari

Hämeenlinnasta suuntasimme Turun seuduille mummolareissulle. Meille Turun seutu ei ole mikään ainutkertainen matkakohde vaan käymme siellä epäsäännöllisen säännöllisesti. Harvemmin tulee kuitenkaan lähdettyä Turkuun turistina. Tällä kertaa loman kunniaksi päätimme kuitenkin jättää nuorimmaisen lapsen hyvään hoitoon ja suuntasimme isojen poikien kanssa keräämään "Turku bingoon" merkkejä.

Ensimmäiseksi vierailimme Turun linnassa, mikä ei tosin lukeudu näihin kesäloman ilmaisiin kohteisiin. Paikka on kuitenkin näkemisen arvoinen, mutta en suosittele sitä ihan pienille lapsille. Linnareissun jälkeen kävimme testaamassa Turun yhden kohutuimman kohteen eli Funikulaarin. Funikulaari on Suomen ensimmäinen kaupunkivinohissi, mikä tarjoaa esteettömän kulkureitin Kakolanmäelle. Kakolanmäen vanhalle vankila-alueelle on rakennettu asuinalue, mikä tarjoaa myös turisteille koettavaa. Alueella on muun muassa vankilamuseo, kahvila ja panimo, mistä saa ostettua tuotteita mukaan.


Ihan Funikulaarin lähellä Aura-joella kulkee myös Föri. Aurajoki jakaa Turun kahteen puoleen eli "täl puol jokke" ja "tois puol jokke". Förillä pääsee ilmaiseksi puolelta toiselle. Meillä ei ollut mitään kummempaa asiaa joen toiselle puolelle, mutta kävimme kuitenkin Föri ajelulla ihan kokemuksen takia.


Tällä reissulla emme ehtineet kiertämään Turun leikkipuistoja, mutta aikaisemmilla reissuilla olemme usein vierailleet Seikkailupuistossa eli "Seikkiksessä". Sinne kannattaa ehdottomasti suunnata, jos liikkuu lähialueella. Sen sijaan ehdimme pariin kertaa liikennepuistoon, missä viihtyi myös 2-vuotiaamme :)


Reissuja kannattaa tehdä avoimin mielin ja käydä tutustumassa alueen nähtävyyksiin ja paikallisiin erikoisuuksiin. Usein parhaat elämykset ovat ihan ilmaisia :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa