Miten rajoittaa ja rajata lapsen ruutuaikaa: Qustodio ja kokemuksia ruutuajan hallinta sovelluksista

Koululaisen vanhempana käyn yhä useammin keskustelun: "Saanko pelata?" tai "Miksi en saa pelata?" Meillä ei ole siis käytössä vapaata ruutuaika, koska en usko, että se toimisi. Lisäksi olen huomannut selkeästi pelaamisen vaikutuksen lapsen kaikkeen tekemiseen. Välillä mietin, että onko pelaaminen vieläkin koukuttavampaa siksi, että sitä rajataan niin tiukasti, mutta en ole valmis kokeilemaan, mitä tapahtuisi ilman valvontaa. Olenkin siis paljon miettinyt, miten rajoittaa lapsen ruutuaikaa.

ruutuaika

Pelit aiheuttavat riippuvuutta

Meillä ei ole (vielä) pleikkaa tai muutakaan pelikonsolia, vaan lapsi pelaa lähinnä puhelimella tai padilla. Suosituin (ja samalla koukuttavin) peli on tällä hetkellä Brawl Stars. Brawl Starsin ikäraja on PEGI-luokituksen mukaan PEGI7. Google Play -kaupassa pelin ikäraja on 7, mutta käsittääkseni Apple Storessa se on 9+. Lapseni koulu- sekä harrastuskavereista peliä pelaa varmaan noin 85-95%. Ainakin peli tuntuu olevan puheenaiheena lähes aina, kun kuulen lasten keskusteluita.

Koen, että peli aiheuttaa helposti riippuvuutta ja liiallinen pelaaminen vaikuttaa lapsen käyttäytymiseen. Omasta puolestani voisin kieltää pelin pelaamisen kokonaan, mutta rajaisiko se samalla lapseni sosiaalisia kontakteja ja kaverisuhteita? Meillä on päädytty siihen, että peliä saa pelata rajatusti ja samalla se on ensimmäinen asia, mikä menee jäähylle huonosta käytöksestä.

Lapsen omaan puhelimeen emme ole antaneet ladata kyseistä peliä vaan sitä voi pelata vain kotona padilla. Lapsen omassa puhelimessa on käytössä Family Link -sovellus, mutta en täysin luota siihen ja lapsella on puhelin turvallisuussyistä aina mukana esimerkiksi koulussa ja kavereilla.

Miten rajoittaa ja rajata lapsen ruutuaikaa?

Miten meillä sitten rajoitetaan lapsen ruutuaikaa? Puhelimen käytön rajaaminen on onnistunut suhteellisen hyvin Family Link -sovelluksella. Joitakin sudenkuoppia siinäkin on, mutta ehkä tärkeimmät, kuten puhelimen käytön valvonta, sovellusten hallinta ja sijainnin näyttäminen toimivat ihan hyvin. Padin suhteen olin kuitenkin pidemmmän aikaa hieman neuvoton. Lapsi saattoi napata padin huomaamattani ja pelailla sillä omassa huoneessaan. Padin piilottaminen näkyviltä auttoi, mutta toinen ehkä vielä isompi ongelma oli pelaamisen lopettaminen sovittuna aikana.

Yritin asentaa Family Linkin myös padiin, mutta en onnistunut siinä ja jotenkin se tuntui hankalalta, koska sitä varten olisi pitänyt luoda uusi google-tili ja esimerkiksi lapsen oma tili oli jo käytössä hänen puhelimessaan. Tarjolla olisi toki useita maksullisia sovelluksia, mutta päätin testata ennen sellaisen hankkimista vielä joitakin ilmaisia versioita.

Ensimmäiseksi kokeilin Screen Timen ilmaisversiota. Se tuntui heti alusta alkaen kankealta ja en saanut sitä toimimaan meidän tarpeiden mukaisesti. Lapsi onnistui myös itse säätämään siihen lisäaikaa, kun varsinainen peliaika päättyi. Olen kuullut monesta eri suunnasta, että maksullisena versiona Screen Time olisi toimiva ja hyvä sovellus.

ruutuaika


Ruutuaika sovellus: Kokemuksia Qustodio-sovelluksesta

Seuraavaksi kokeilin Qustodio -sovellusta. Myös tästä on saatavilla ilmainen sekä maksullinen versio. Sovelluksen käyttöönotto oli suhteellisen helppoa ja selkeää. Latasin omaan puhelimeen vanhemman valvontasovelluksen ja padiin käyttösovelluksen. Valvontasovelluksen avulla voi asettaa päivän ruutuajan ja valvoa, mitä sovelluksia lapsi käyttää / on käyttänyt. Sen avulla myös näkee käytetäänkö padia sillä hetkellä vai ei. Lisäksi saan sähköpostiini koosteen edellisen päivän ruutuajasta. Aluksi puhelimeeni tuli myös ilmoitus, jos joku aloitti käyttämään padia, mutta sitä ei ole enää tullut. En ole varma olenko onnistunut poistamaan ilmoituksen vai oliko sovelluksesta aluksi ns parempi (maksullinen) versio käytössä.

Qustodion valvontasovelluksen kautta voi asettaa päivän ruutuajan ja padi on käytettävissä sen aikaa. Kun aika päättyy, padi sulkeutuu ja sen voi avata vain salasanalla. Salasanan avauksella padia voi käyttää ilman ruutuajan lisäämistä. Pieni miinus on se, että Qustodio ei ilmoita, että aika on päättymässä, vaan kun aika loppuu, se vain loppuu. Tämä taas aiheuttaa usein pelaajalle kiukkua ja olenkin yrittänyt hieman katsoa kellosta ajan päättymistä ja varoittaa noin 10 minuuttia aikaisemmin. Koen kuitenkin, että padin sulkeutuminen on helpottanut meillä pelaamisen lopettamista. Aikaisemmin oli vaikea saada padi pois sovittuna aikana, koska peli vain jatkui. Nyt peliajan päätyttyä padia ei enää voi käyttää ja pelaaminen on pakko lopettaa, vaikka kuinka ärsyttäisi.

Miksi rajoittaa lapsen ruutuaikaa?

Kesällä meillä on ollut pelit "jäähyllä" välillä useamman päivän peräkkäin. Syynä on voinut olla pelijäähy, lomareissu tai vain "loma peleistä". Useamman päivän pelaamattomuus näkyy jo selkeästi lapsessa. Mielikuvitus alkaa heräilemään ja löydän hänet yhä useammin leikkimästä, kokoamasta legoja tai viettämässä aikaa pikkuveljien kanssa. Kun lapsi tietää, että tänään ei pelata, sitä ei tarvitse kysyä koko ajan, peliajan alkamista ei tarvitse odottaa ja ajatukset vapautuvat muuhunkin tekemiseen.

Välillä olisi niin helppoa vain lykätä ruutu käteen ja antaa pelata ilman rajoituksia. Tiedän kuitenkin, että lopulta siitä olisi vain haittaa ihan kaikkeen olemiseen. Jos joskus peliaika on päässyt lipsahtamaan esimerkiksi oman etätyöpalaverin takia, vastassa on todennäköisesti ärtynyt ja levoton lapsi. Sopivan kestoisen peliajan löytäminen on haasteellista ja siinä pysyminen ehkä vieläkin haastavampaa. Meillä noin tunnin peliaika ei vielä tuo lapsessa esiin merkittävää levottomuutta, mutta kaksi tuntia kerralla on jo liikaa.

ruutuajan hallinta

Lisää haastetta peliajan rajoittamiseen ja pelisäännöissä pysymiseen tuo se, että kavereilla saattaa olla hyvinkin erilaiset säännöt. Jos kaverin luona on vapaa peliaika, toki siellä myös pelataan. En koe, että pelaaminen itsessään on pelkästään huonoa, mutta siihen liittyy paljon ongelmallisia asioita. Erilaiset pelit myös vaikuttavat lapseen eri tavoin. En esimerkiksi koe kovin pahana, jos pojat pelailevat kaverin luona pleikalla jääkiekko tai jalkapallo peliä, kunhan sitäkään ei pelata useaa tuntia kerrallaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi