Matkasynnytys oli helpoin synnytyskokemukseni, mutta en haluaisi kokea sitä uudestaan

Muutama viikko sitten olin hiihtämässä ja hiihtelin tien vieressä kulkevaa latua. Tien laidassa oli parkissa ambulanssi ja yksi henkilöauto. Mietin hetken, että mitäköhän on tapahtunut ja jatkoin matkaani. Kun pääsin kotiin, mieheni kertoi, että hänen tuttunsa vauva oli syntynyt tänään vauhdilla matkalla sairaalaan. Selvisi, että vauva oli syntynyt juuri tässä ambulanssissa sillä hetkellä, kun olin hiihtänyt siitä ohi.

Tieto sai kylmät väreet iholleni ja uppouduin syvälle noin 2,5 vuoden takaiseen elokuiseen aamuun. Sinä aamuna minä olin matkalla sairaalaan ja synnytin kuopuksemme ambulanssissa.

Täältä voit lukea tarinan tästä aamusta: Vauhdilla maailmaan ja matkasynnytys: Ambulanssisynnytys matkalla sairaalaan.


Matkasynnytys oli paras synnytyskokemukseni

Minulla on kokemusta kolmesta erilaisesta synnytyksestä. Kaikki ovat olleet omalta osaltaan helppoja eikä niistä ole jäänyt minulle mitään ikäviä muistoja. Jokainen niistä on sujunut myös suhteellisen helposti, jos voidaan yhdistää sana helppous synnyttämiseen.

Matkasynnytys oli kuitenkin helppouden osalta lopulta se kaikista helpoin. Se on ollut myös ainoa näistä kokemuksista, mikä tapahtui ilman mitään lääkkeellistä kivunlievitystä. Se onkin varmasti yksi syy siihen, että koen sen kokemuksena kaikista parhaaksi. Synnytys eteni helposti ja tosi luonnollisesti. Kahdessa aikaisemmassa synnytyksessä en ole esimerkiksi tuntenut ponnistamisen tarvetta läheskään yhtä selkeästi. Synnytyksenä se oli siis aika mahtava kokemus. Jälkeenpäin olen myös ihmetellyt sitä, miten rauhallinen olin tilanteessa. Se kaikki vain vei mukanaan eikä siinä hetkessä ehtinyt pelkäämään mitään.

Kuten arvata voi, matkasynnytys eteni myös nopeasti. Olimme lähteneet kotoa omalla autolla kohti synnytyssairaalaa, mutta jouduimme kesken matkan soittamaan hätäkeskukseen ja sieltä meitä kehotettiin pysähtymään tien varteen odottamaan ambulanssia. Meiltä kotoa on sairaalaan matkaa noin 20 minuuttia. Vauva syntyi heti ambulanssin saavuttua paikalle.


Matkasynnytyksestä kesti palautua henkisesti

Matkaynnytys itsessään sujui hyvin ja helposti. Myös fyysisesti palauduin siitä nopeasti ja kävelin itse pian synnytyksen jälkeen vauvan kanssa potilashotelliin. Henkisesti se oli kuitenkin raskaampi kuin kaksi muuta synnytystäni. Synnytyksen jälkeen mieleeni alkoi valua monia jos-kysymyksiä. Meillä kaikki meni hyvin, mutta jälkeenpäin kävin läpi monenlaisia asioita, mitä olisi voinut mennä huonosti.

Oli pienestä kiinni ettei mieheni joutunut toimimaan kätilönä. Vauvalla oli napanuora kaulan ympärillä enkä tiedä, miten hän olisi siitä selvinnyt. Ensihoitaja kiitteli myös, että kätilö oli ehtinyt paikalle ja kaikki meni niin hyvin.

Olin valmistautunut hyvin vauvan syntymään, mutta silti se tunne yllätti, kun vauva oli niin nopeasti sylissäni. Saavuin synnärille vauvan kanssa eikä mieli heti ehtinyt mukaan siihen, että missä vaiheessa vauva syntyi. En ollut tietenkään osannut valmistautuu siihen, että vauva syntyisi jo matkalla ja kaikki tapahtuisi niin nopeasti.

Jos vielä joskus olisin raskaana, jännittäisin synnytystä todennäköisesti paljon. En haluaisi kokea uudestaan matkasynnytystä tai synnyttää esimerkiksi kotona. Synnyttämiseen liittyy paljon epävarmuutta eikä siihen voi täysin valmistautua. Sairaalassa on parhaat valmiudet tehdä nopeita siirtoja, jos asia ei etenekään äidin tai vauvan osalta normaalisti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?