VR ja epäonninen junamatka: Lasten kanssa jumissa kuumassa junassa 3 tuntia!

Meidän 3-vuotias O on odottanut koko kesän, että pääsisi junaan. Hän on matkustanut pienenä muutaman kerran junalla, mutta ei kertaakaan niin, että muistaisi sen. Junat ja autot ovat ihan lemppareita, joten tästä on jaksettu puhua moneen kertaan. Kesä alkaa olla jo lähempänä syksyä, joten minun piti keksiä meille jokin reissu, että pääsisimme menemään junalla.

Vietimme miehen töihin paluun jälkeen viikon mummolassa ja tässä tuli meille samalla tilaisuus junamatkailuun. Hieman minua jännitti, miten pärjään kolmen lapsen, rattaiden ja viikon reissutavaroiden kanssa (muun muassa skuutti, E:n golfmailoja, vaatekassit, vauvan tavaroita, lelureppu...) junassa, mutta lupaus on lupaus ja ostin meille menoliput Lahdesta Helsinkiin. Samalla saimme tehtyä vielä yhden kesälomareissun, kun jäisimme Helsinkiin yöksi ja kävisimme Korkeasaaressa.


Junaan ehtiminen meni tosi viime tinkaan. Meillä oli paljon tavaroita ja jouduimme hieman juoksemaan, että ehdimme tarkastamaan, miltä raiteelta junamme lähtisi. En ole aikoihin lähtenyt junalla Lahdesta, joten en myöskään muistanut, että raiteille on asemarakennuksesta paljon rappusia enkä tiennyt, missä hissit ovat. Ne olivat kuulema jossain toisella puolella rakennusta, mutta emme olisi mitenkään ehtineet enää sinne. Joku ystävällinen mies kantoi minun kanssani rattaat alas ja ehdimme kuin ehdimmekin laiturille ajoissa. Tai no ajoissa...juna oli myöhässä muutaman minuutin ja sen takia me ehdimme. Myöhemmin kyllä toivoin, että emme olisi ehtineet...

Meidän paikat oli lastenvaunussa kakkoskerroksessa. En ole matkustanut junalla viime aikoina enkä osannut ajatella, mihin laittaisimme tavaramme. Rattaat toki jäivät alakertaan, mutta en mitenkään olisi saanut kaikkia tavaroita ja vauvaa vietyä yläkertaan. Vaatereput toki voisi jättää rattaille, mutta isossa kassissa oli muun muassa läppäri ja kaksi padia, joita en uskaltanut jättää vapaasti saataville. Huomasin oven vieressä tavaroiden säilytysluukkuja, mutta niihin tarvitsi 50 sentin pantin. Minulla ei tietenkään ollut sopivaa kolikkoa. E lupasi huolehtia pienistä pojista hetken ja lähdin ravintolavaunuun rikkomaan euron kolikkoa. Kolikon rikkominen ei kuitenkaan onnistunut siellä(!) ja palasin takaisin lasten luokse. Lipuntarkastaja tuli hetken päästä ja hän pystyi onneksi vaihtamaan meille sopivan rahan!


Saimme siis tavarat kaappiin ja lähdimme yläkertaan leikkivaunuun. Ylhäällä oli huomattavasti kuumempi kuin alakerrassa, mutta leikimme siellä kuitenkin jonkin aikaa. Olin itse aivan hiestä märkä. Päivä oli helteinen ja juokseminen tavaroiden ja rattaiden kanssa oli aika hikistä puuhaa. Selkä oli märkä ja hiuksista valui hikeä. Aika fresh olo :) Meidän matkan piti kestää noin 40 minuuttia ja kun olimme lähestymässä Tikkurilaa, ajattelin lähteä poikien kanssa alakertaan kasailemaan meidän tavaroita. Tässä vaiheessa juna kuitenkin pysähtyi ja meille ilmoitettiin, että syynä on tekninen vika.

Lähdimme kuitenkin alakertaan juomaan mehua ja odottelemaan matkan jatkumista. Pyysin myös miestäni hakemaan meille valmiiksi Pasilan asemalta Subwaylta ruokaa, koska olimme menossa siskoni kanssa vielä piknikille Espooseen. Juna ei kuitenkaan jatkanut matkaa, vaan tuli uusia kuulutuksia, että vikaa edelleen selvitellään. Aluksi ilmastointi pysyi päällä, mutta jonkin ajan päästä se sammui ja lämpötila alkoi nousta nopeasti täydessä junassa hellepäivänä. Myöhemmin myös ilmoitettiin, että vessat eivät toimi.


Aikaa kului ja kului....noin kahden tunnin odottelun jälkeen näin lipuntarkastajan ja kysyin, että saisimmeko lapsille jotain juomista ja syömistä. Hän lupasi epämääräisesti hankkia meille jotain lippuja ravintolavaunuun, mutta ei ikinä palannut asiaan. Ennen tätä joku ihana ystävällinen nainen haki meille ravintolavaunusta mehujäät ja itse kävimme kerran lasten kanssa hakemassa juotavaa. Kassatkaan eivät toimineet ja saimme jopa nämä pillimehut maksutta. Mielestäni VR olisi voinut oma-aloitteisesti tarjota juotavaa tai kuuluttaa, että sitä voisi hakea maksutta ravintolavaunusta, mutta mitään tälläistä ei tapahtunut. Iltalehden uutisessa mainitaan, että: "VR:n ohjeistus on, että matkustajille jaetaan vettä tunnin myöhästymisen jälkeen ja välipalaa kahden tunnin jälkeen." Ei toiminut tämä ohjeistus ainakaan meidän kohdalla!!R oli tosi itkuinen ja riisuin hänet vaippasilleen. Myös isommilta pojilta otin paidat pois ja he olivat pelkillä shortseilla. Onneksi minulla oli ylimääräisiä pikkumaitoja mukana vauvalle, koska en tiedä, miten olisimme ilman niitä pärjänneet. Annoin vauvalle myös pillimehua, vaikka muuten en antaisikaan alle vuoden ikäiselle sokerisia juomia. R oksensi päälleni jossain vaiheessa, mutta mitään peseytymismahdollisuuksia junassa ei ollut. Olin myös aika huolissani, miten lapset ja erityisesti vauva jaksaisi, jos tämä jatkuisi vielä pitkään.

Junaa ei saatu paikan päällä korjattua ja paikalle tilattiin toinen veturi hinaamaan meitä. Kun toinen veturi saatiin lopulta yhdistettyä, ilmastointi palautui junaan! Mikä helpotus! Ongelmat eivät kuitenkaan päättyneet tähän vaan myöskään korvaavaa veturia ei saatu toimimaan ja odottelimme edelleen. Odottelun aikana junassa ei juurikaan tullut väliaikakuulutuksia eikä myöskään asemalla tiedotus ollut toiminut. Mieheni oli soittanut maksulliseen! asiakaspalveluun, missä ei oltu osattu sanoa mitään asiasta. Sieltä tullut tieto oli, että juna on 90min myöhässä, mutta siinä vaiheessa juna oli jo 120 minuuttia myöhässä! Hienot järjestelmät VR:llä.


Lopulta juna lähti liikkeelle ja ilmoitin miehelleni, että me jäämme pois heti seuraavalla asemalla eli Tikkurilassa. Olimme jumissa kuumassa junassa kolme tuntia noin 20 kilometrin päässä Tikkurilan asemasta!! En ymmärrä, miten näin lähellä Helsinkiä ja asemaa voi avun saaminen kestää näin kauan.

Pääsimme lopulta ulos junasta, mutta suunniteltu piknik-reissu jäi välistä ja valmiiksi ostetut ruoat menivät pilalle. Aika lattea tunnelma aloittaa Helsingin loma. Myös O:n odottama junamatka meni pilalle ja isommat lapsemme eivät halua (tällä hetkellä ainakaan) enää junaan!

Kommentit

 1. Voi ei, olipa teillä ikävä seikkailu! Kuulostaa melko painajaismaiselta, sellaisella helteellä! Ja harmittaa teidän puolesta, että piknik-suunnitelmat menivät pilalle ja muutenkin lapsille jäi huono kokemus junasta... VR:lle kyllä miinusta tuosta palvelusta, että juotavaa ei oma-aloitteisesti tuotu.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, oli aika painajaismainen reissu ja meni Helsingin reissusta osa ihan pieleen. Mutta onneksi selvittiin eikä mitään pahempaa sattunut! :)

   Poista
 2. Kuulostaa karmeelta, etenkin pienten lasten kanssa. Toki myös esimerkiksi jostain perussairaudesta kärsivät ihmiset ei ole ihan parasta kohderyhmää moiseen seikkailuun, mutta ei kyllä varmasti kukaan muukaan.
  Muistattehan myös, että lipuista saa osan takaisin, jos juna on tarpeeksi myöhässä. Teidän pitäis myös saada lippuja ravintolavaunuun hyvitykseksi. Itte sain kun juna pohjoiseen oli kaksi tuntia myöhässä aikataulusta (tämäkin oli yhdenlainen seikkailu odottaa helteisellä laiturilla koiran kanssa tietämättä koska pääsee junaan ja uskaltamatta lähteä hakemaan esim. juotavaa, ettei missaa junaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! Itse olen tosi onnellinen ettei meidän vanha koira ollut mukana, vaan jäi hoitoon mummolaan. En tiedä olisiko selvinnyt matkasta. Laitoin vr:lle korvaushakemuksen, mutta vielä ei ole mitään kuulunut.

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa