DIY: Tee itse helpot tonttulakit!

Tänä vuonna olen aloittanut jouluvalmistelut ajoissa. En ole aikaisemmin kokenut olevani "jouluihminen", mutta ehkäpä koronan ja kotoilun takia joulun valmistelu ja odottaminen tuntuu tänä vuonna erityiseltä. Kaikki menot ja live-pikkujoulut on peruttu, joten joulu tuntuu normaalia suuremmalta juhlalta. Ja onhan tässä joulussa muutakin erityistä, vietämme ensimmäistä joulua omassa uudessa kodissamme. On ihanaa laittaa joulua omaan kotiin ja viettää koko joulun aika perheen kanssa omassa kodissa.

 


Ihan niin pitkällä en vielä ole tässä joulun laittamisessa, että suunnittelisin jouluverhoja. Ehkä sekin johtuu vain siitä, että meillä ei ole vielä verhoja kaikissa ikkunoissa ollenkaan. Joulu vaatii kuitenkin samistelu tonttulakit lapsille. Myynnissä on kaikkia ihania, mutta kätevänä jouluihmisenä ajattelin ommella sellaiset itse.

Tässä oli vain yksi "ongelma". En ole ommellut moneen vuoteen eikä tässä arkihässäkässä ole mitenkään liikaa aikaa keskittyä uusiin asioihin. Päätin kuitenkin ottaa haasteen vastaan, koska ompelukone kuitenkin löytyy vaatehuoneen uumenista ja joskus nuorempana olen ommellut jonkin verran.


Tonttulakkien kaava

Tonttulakissa ei ole kovin montaa saumaa, mutta ilman kaavoja en kuitenkaan uskaltanut lähteä niitä tekemään. Onneksi netistä löytyy useita erilaisia ilmaisia kaavoja tonttulakkeihin. Itse käytin Jujunan kaavaa, mikä löytyy täältä. Kaavan voi tulostaa itse ja koota A4-arkeista. Kaavoissa on mallit lakeille käännevaralla sekä resorilla ja lisäksi kaavat lyhyemmälle ja pidemmälle mallille. 

Kaava tulostetaan ja teipataan yhteen numeroiden mukaan. Minulla ei ollut kaavapaperia, mutta piirsin tarvittavat kappaleet leivinpaperille. Tein kolme eri kokoista lakkia, joten piirsin kaavan isoimman koon mukaan ja piirsin siihen valmiiksi seuraavien kokojen viivat. Leikkasin kankaasta siis myös ensimmäiseksi isoimman lakin, leikkasin kaavaa viivan mukaan pienemmäksi ja tein seuraavan.

Kappaleiden leikkaaminen kankaasta ei ole hankalaa, mutta muutama perusasia täytyy kuitenkin tietää. Näiden kaavojen mukana oli suhteellisen selkeät ohjeet, joten siitä kyllä selviää pienemmälläkin osaamisella.

Ompeleminen on nopeaa, sillä tässähän on vain muutama ommeltava sauma. Resorin jouduin tosin kerran purkamaan, koska se oli mielestäni liian leveä. Kavensin sitä aika reilusti alkuperäiseen kaavaan verrattuna.

Myös esimerkiksi Eurokankaan sivuilta löytyy ilmaiset kaavat ja ohje tonttulakkien ompeluun.

 

Tonttulakit lapsille ja ihanat joulukankaat

Alunperin tonttulakkien ompelun idea lähti siitä, kun näin Paapiin ihanat joulukankaat. Tilasin siis näihn lakkeihin kankaan Paapiilta. Paapilla on paljon erilaisia ihania joulukankaita. Olisin voinut valita niistä useammankin, mutta päädyin suhteellisen neutraaliin joulukankaaseen, mikä sopii sekä 2-vuotiaalle, että pienelle koululaiselle. Paapiilta saa myös resoria sekä isot tupsut.

 

Kankaiden valinta olikin ehkä tämän projektin hankalin vaihe. Siihen ainakin käytin eniten aikaa. Kankaita valitessani alkoi tehdä mieli ompelemaan myös paitoja ja housuja. Ennen joulua tähän ei ehkä ole aikaa, mutta jos korona vielä jatkuu pitkään, voi olla, että löydän itsestäni uusia taitoja. Voisin helposti kuvitella, että ompeleminen veisi minut mukanaan, jos pääsisin alkuun.

Postaus on osa Kaksplussan verkostobloggaajien joulukalenteria. Käy kurkkaamassa myös eilinen Kaksplussan blogiverkoston joulukalenteriluukku Rakkauden iso/pieni kupla -blogista sekä huominen luukku Unelma5 -blogista.

Kommentit

  1. Onpa kivan näköiset tonttulakit! :) Mukavaa joulun odotusta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Näistä tuli kyllä ihan kivat :) Samoin sinne!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa