Tahranpoisto lastenvaatteista: Jäätelöä paidassa ja mustikkaa shortseissa

Lajittelin tällä viikolla pyykkejä ja uudestaan pesuun lähti ainakin viisi lasten paitaa. Huomaa, että kesä on tullut! Yritän aina bongata tahrat lastenvaatteista mahdollisimman nopeasti ja saada tahraiset vaatteet tuoreeltaan puhdistukseen, mutta aina se ei tietenkään onnistu. Tahroja tulee päiväkodissa ja ulkoleikeissä. Usein ulkoa tullaan suoraan suihkuun ja lapset osaavat viedä itse pyykit kodinhoitohuoneeseen.

Sinänsä en ole mikään tahrapoliisi. Meillä on tosi vähän vaatteita, mitä lapset eivät käytä arkena ja pienien tahrojen takia mikään vaate ei mene käyttökieltoon. Onhan se silti aina kivempi, että vaate olisi pesun jälkeen tahraton. Kysymys siis kuuluukin: Miten poistaa tahrat lastenvaatteista?


Miten puhdistaa tahrat lastenvaatteista: Puhdista tahrat tuoreeltaan

Varmasti paras ja tärkein neuvo missä tahansa tahrassa on, että se kannattaa puhdistaa heti! Jos tahra ehtii kuivumaan, se on todennäköisesti huomattavasti haastavampaa saada irti. Jos tahraa ei ehdi heti putsaamaan, tahraan kannattaa sipaista jotain pesuainetta ja vaate heittää likoamaan ämpäriin. Jos tahra ja vaate ehtivät kuivamaan, on homma jo huomattavasti haastavampaa.

En ole mikään speciaali tahrojen poistaja enkä tosiaankaan tiedä kaikkia mahdollisia tahrakikkoja. Vuosien varrella on kuitenkin tullut putsattua yhtä sun toista lastenvaatteista. Kaikki ei ole irronnut, mutta yhä useammin onnistun.


Tahranpoiston ABC

Minun tahranpoiston ABC on Fairy, sappisaippua ja Vanish. 

Fairy: Fairy toimii monissa ruokatahroissa ja se toimii varsinkin rasva- ja öljytahroihin. Jos ruokapöydässä lapsilla tippuu jotain paidalle, usein kostutan tahraa, hieron siihen hieman Fairya ja tahra saattaa lähteä jo samantien. Jos se ei vielä tällä irronnut, laitan tahran kohdalle uudestaan pesuainetta, likoamaan ämpäriin ja seuraavaan pesukoneelliseen.

Sappisaippua: Sappisaippuaan olen tutustunut vasta lasten myötä. Sappisaippualla irtoaa monenlaiset tahrat ja mikä parasta, se on luontoystävällistä. Sappisaippuaa hierotaan likaiseen kohtaan ja  tarvittaessa sen voi antaa vaikuttaa yön yli ennen konepesua.

Vanish: Jos Fairy tai sappisaippua ei ole tehonnut, tuvaudun Vanish tahranpoistajaan. Tämä on minun tahranpoiston "viimeinen" oljenkorsi. Eli vaate Vanish-veteen ja sen jälkeen pesukoneeseen.

Bonus aurinko: Jos tahra ei irtoa käytettävissä olevilla pesuaineilla, sen irrottamista voi yrittää vielä auringon avulla. Eli vaate jätetään kuivumaan aurinkoiselle paikalle. Tämän riskinä tosin on, että vaatteen värit voivat haalistua.


Tapaus tahranpoisto lastenvaatteista

Kuten heti postauksen alussa kerroin, viime pyykistä löytyi useampi lastenvaate, joissa oli tahra. Aina en jaksa yrittää poistaa näitä jo pinttyneitä tahroja, mutta tällä kertaa otin tahraiset paidat erilleen ja tein jokaiselle sappisaippua käsittelyn. Tämä ei näyttänyt toimivan, joten laitoin vaatteet Vanish-veteen ja sen jälkeen uudestaan pesukoneeseen.

Tämä oli tilanne, kun paita tuli "puhtaana" pyykkikoneesta


Jokaisen paidan tahra oli vaalentunut ja vain yhdestä paidasta se oli kokonaan kadonnut. Osa tahroista taitaa tosin olla jäänteitä jo kauempaa (viime kesältä) ja erittäin pinttyneitä. Muutamassa hieman uudessa paidassa tahrat eivät kuitenkaan ole ollut viikkoja, joten niiden kohdalla ajattelin kokeilla vielä toista kierrosta.

Laitoin ne uudestaan, hieman pidemmäksi aikaa Vanish-veteen. Tämän jälkeen pesin ne pesukoneessa 60 asteessa ja laitoin kuivumaan aurinkoiselle paikalle. Kuvassa olevasta leijona-paidasta tahrat olivat kokonaan kadoneet! Paidassa oli kolme vastaavaa tahraa eri puolilla ja jokainen niistä lähti lopulta pois. Kahdessa muusta paidassa tahrat näkyivät vielä, mutta erittäin himmeänä.Veritahra paidassa, mustikkaa kauluksessa: Miten puhdistaa veritahra?

Näiden tahrojen lisäksi tälle viikolle osui veritahra lastenvaatteessa. Lapsen ihan uusi paita sai osumaa, kun lapsen nenästä valui valtoimenaan verta. Veritahrat irtoavat hyvin, jos ne eivät ehdi kuivumaan. Suihkutin vielä tuoreeseen veritahraan kylmää vettä ja tahra irtosi pelkästään sillä kokonaan. Laitoin sen vielä pesukoneeseen ja koneesta palasi täysin tahraton paita.

Lisäksi tälle viikolle on osunut mustikkaa kauluksessa, mikä lähti kokonan pois sappisaippualla.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa