Miten järjestää pienen koululaisen kesäloma: Lasten pitkä kesäloma aiheuttaa haasteita ja harmia

Kesälomat ovat täällä! Koululaiset aloittivat viime lauantaina koko kesän pituisen kesäloman ja ovat sen toki ansainneet. Takana on raskas ja haasteellinen koronavuosi ja se on näkynyt myös koulun ja koululaisten arjessa.

Koululaisten pitkä loma aiheuttaa kuitenkin haasteita monessa perheessä, myös meillä. Oma lomani on neljä viikkoa ja se on vain pieni osuus koululaisen 9 viikon kesälomasta. Onneksi saan tehdä etätöitä ja olen saatavilla kotona, mutta etätöiden ja pienen koululaisen kesäloman yhdistelmä ei ole loppujen lopuksi kivaa oikein kenellekään. Eli miten järjestää pienen koululaisen kesäloma?


Etätyö ja lapsen kesäloma

Meillä lapset ovat jo tottuneet siihen, että teemme töitä kotona. Kysyin pian 3-vuotiaalta, missä äiti on töissä ja hänen vastauksena oli, että kotona. Niinpä, olen kotona, mutta olen kuitenkin töissä. Olen aamulla kotona, kun koululainen herää, mutta en pysty lähtemään uimarannalle, pelaamaan jalkapalloa tai jäätelöreissulle kesken päivän. Työpäivän jälkeen huomiostani kilpailevat myös pienet päiväkotilaiset, ruoanlaitto sekä lukuisat kotityöt. Ehkä lenkillekin olisi kiva (ja oman hyvinvoinnin kannalta tärkeää) päästä.

Muutama päivä koululaisellakin menee ok. On kivaa, kun saa herätä oman aikataulun mukaan eikä aamulla ole kiire minnekään. Ruutuaikaa on ehkä vähän enemmän kuin arkena. Etätyöläiset istuvat luurit päässä vähintään puolet päivästä ja ruutuajan lisäämisellä saa lomalaisenkin pysymään tyytyväisenä. Kun ruutuaika lopulta päättyy, on tylsää. Kaverit ovat mummolassa tai reissussa. Yksin on mälsää olla ulkona ja kotona ei ole mitään tekemistä. Lopulta kenelläkään ei ole enää kivaa.

Niinä päivinä, kun kaverit ovat maisemissa, on taas tekemistä. Onneksi iltaisin on harrastuksia, viikonloppuna pelejä ja muu aika yritetään ulkoilla ja keksiä yhteistä tekemistä. Se tosin tarkoittaa sitä, että kotona on vielä vähemmän valmista ruokaa tai puhtaita pyykkejä. Viikonlopun vapaina hetkinä keksitään kesätekemistä lasten kanssa, että lapset pääsevät kokemaan kesälomafiiliksiä. Ja onhan ne hetket ja retket meille kaikille kivoja! Mielummin tietysti olen siellä retkellä lasten kanssa kuin kotona pyykkäämässä. Harmi vaan, että jonkun on jossain vaiheessa tehtävä ne kaikki kotityötkin.

Työpäivien aikana mieli kuormittuu tavallista enemmän, kun yrittää samalla olla hyvä työntekijä ja läsnäoleva äiti. Näinä päivinä etätyön hyvät ja huonot puolet ovat törmäyskurssilla. On helpottavaa, että saan olla kotona eikä tarvitse huolehtia lapsen pärjäämisestä yksin. Samalla kuitenkin työpäivät ovat raskaampia, kun keskittymistä vaativia asioita on enemmän.

Lapsen näkökulmasta vanhemmat ovat poissaolevia ja ehkä hieman ärtyneitä. Heistä ei saa seuraa, kun itse olisi kotona ja vailla tekemistä. Vanhempien työpäivät tuntuvat pitkiltä ja sen jälkeenkin heillä on taas paljon tekemistä. Riittämättömyyden tunne  itselläni on toisinaan aika valtava.


Miten järjestää pienen koululaisen kesäloma?

Entäpä sitten ne perheet, joissa ei ole mahdollista tehdä etätöitä? Heillä tilanne on vieläkin haastavampi. 7-8 vuotias on vielä aika pieni olemaan pitkän työpäivän ajan yksin kotona enkä itse ainakaan haluaisi jättää. Olen siis onnekas siinä, että saan tehdä etätöitä kesän alkuviikot. Vähemmän se kuitenkin kuormittaa kuin se, että joutuisin olemaan toimistolla huolesta soikeana.

Olemme myös siitä onnellisessa asemassa, että poikkeusolot alkavat helpottaa ja meillä on tänä kesänä mahdollisuus tavata lasten isovanhempia ja pieni koululainen saa viettää siellä aikaa kesäkuun ensimmäisinä viikkoina. Jokaisessa perhessä tämäkään ei ole vaihtoehtona ja meilläkin etäisyydet ovat pitkiä. Pienen koululaisen pitkä kesäloma voi aiheuttaa koko perheelle isoja haasteita.

Viime vuonna lapsemme kävi omalla koululla pidettävässä kesäkerhossa kaksi kesäkuun ensimmäistä viikkoa. Se oli tosi kiva mahdollisuus ja helpotti paljon arkeamme. Helposti saavutettavia ja pienen budjetin kesäkerhoja tulisi olla enemmän saatavilla. Näiden avulla voitaisiin helpottaa monia perheitä ja se olisi myös ennaltaehkäisevää työtä lasten hyvinvoinnille.

Meillä on asiat tänä kesänä hyvin ja pienen koululaisen loma tuntuukin ihan hyvältä. Miten teillä järjestetään pienen koululaisen kesäloma?

Hyvää ja aurinkoista kesää jokaiselle koululaiselle! Olette lomanne ansainneet!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa