Lapsi päiväkodissa, kun äiti on kotona

O aloitti päiväkodissa 1v 3kk ikäisenä. Olin pian uudestaan raskaana ja O ehti olla päiväkodissa täysiaikaisena noin 7 kuukautta kunnes jäi kesäksi kotiin lomalle. R syntyi elokuussa 2018 ja O jatkoi silloin päiväkodissa osa-aikaisena. Meidän asuinkunnassamme päivähoito-oikeutta ei ole rajattu, joten O olisi voinut olla hoidossa myös täydet päivät. Koin kuitenkin kaikkien kannalta parhaaksi ratkaisuksi, että hyödynnämme tuntiperusteista hoitoa ja O on hoidossa maksimissaan 85 tuntia kuukaudessa. Se tarkoittaa, että hoitopäiviä on 2-3 viikossa.


Lapsen vieminen hoitoon, kun äiti on kotona, jakaa mielipiteitä. Itse en koe, että minun pitäisi perustella päätöstämme kenellekään, mutta siihen on olemassa taustalla monta hyvää syytä. Kolmen alle kouluikäisen lapsen kanssa arjen pyörittäminen on suhteellinen haastavaa, varsinkin jos yksi lapsista on vauva. Ja meidän kohdallamme vielä huonosti nukkuva vauva. Syksyllä R:n pikkuvauva-aikana oli todella merkittävää koko perheen hyvinvoinnin kannalta, että O pääsi välillä hoitoon. En olisi pystynyt huomioimaan O:ta tarpeeksi kotona tai käymään perhekerhoissa. Täällä 2-vuotiaille ei ole tarjolla kerhoja, missä voisi käydä ilman vanhempaa, joten päiväkoti on ainoa vaihtoehto, jos lapselle halutaan hoitoa / aktiivista tekemistä. Päiväkotiin vieminen oli myös siltä osin helppo ratkaisu, että paikka oli O:lle valmiiksi tuttu ja hän oli ollut jo yhden talven ajan päiväkotilainen.


Meillä ei ole lähellä isovanhempia tai muita sukulaisia, jotka voisivat olla mukana perusarjessa. Päiväkoti on antanut mahdollisuuden hoitaa asioita vain vauvan kanssa, kuten esimerkiksi neuvolat, omat lääkärikäynnit, pankkiasiat yms. Olemme myös päässeet käymään R:n kanssa vauvamuskarissa sekä äiti-vauva jumpissa, mihin ei olisi ollut mahdollisuuksia, jos O olisi ollut joka päivä kotona. Olen pystynyt tekemään kotihommia jonkin verran E:n ollessa eskarissa ja O:n päiväkodissa, esimerkiksi ruokaa valmiiksi tai siivoamaan. Kun olen hakenut isommat lapset kotiin, ruoka on ollut valmiina ja olemme voineet tehdä yhdessä jotain muuta. Ja ovathan O:n päiväkotipäivät mahdollistaneet pieniä lepohetkiä päiviin ja varsinkin aluksi vauvan kanssa tutustumista ihan rauhassa kahdestaan.


Kaikista parasta päiväkodissa on ollut se, että O on saanut mielekästä tekemistä. Hän nauttii musiikkihetkistä ja liikuntapäivistä. Nyt myös kaverileikit ovat alkaneet sujumaan ja hän on oppinut paljon talven aikana. Koen, että päiväkoti on ollut pelkästään positiivinen asia kaikkien kannalta.

Lue myös: 

Kommentit

 1. Meillä kun kuopus oli vauva ja olin hänen kanssaan kotona oli isommat lapset rajatulla päivähoito-oikeudella sen 4 tuntia päivässä päiväkodissa. Jos kunta olisi mahdollistanut kokopäiväisen hoidon, olisin pitänyt isommat lapset päiväkodissa pidempään. Meillä nimittäin lapset kyselivät kovasti sitä, miksei he koskaan saa olla päiväkodissa iltapäivällä ja kiukuttelivat toisinaan, kun päiväkotipäivä jäi kesken. Nykyäänhän tuosta rajauksesta on täällä Vantaallakin luovuttu, mutta sitä testattiin juuri siitä elokuusta elokuuhun, kun minä olin äitiyslomalla/vanhempainvapaalla.

  Isompien lasten päiväkotiin viennissä oli minusta parasta se, ettei tarvinnut heitä "pakottaa" elämään vauvan rytmiä. Eikä minun tarvinnut sanoa lapsille, että odottakaa tai en pääse nyt mukaan leikkiin, kun piti esim. syöttää vauvaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samaa mieltä! Meidän esikoinen oli 4v kun keskimmäinen lapsi syntyi. Sen ikänen jo osaa kaivata kavereita ja todella kaipaa päiväkotijuttuja, kun oli niihin jo tottunut. Itse myös pidän parempana, että lapsi saa olla ns koko päivän kuin vain sen 4h. Jää tosiaan aina leikit kesken.

   Poista
 2. Mielestäni kaikille lapsille kuuluu oikeus varhaiskasvatukseen, olipa vanhempi töissä, opiskelija, työtön, pitkällä sairaslomalla tai vaikkapa äitiyslomalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on myös hyvä näkökulma. Hoito on lapsen oikeus :)

   Poista
 3. Olen samaa mieltä kanssasi, että valintaa lapsen laittamisesta päiväkotiin, vaikka hoitaakin vauvaa kotona, ei tarvitse perustella kenellekään. Syitä voi olla niin monenlaisia, ja jokainen vanhempi pyrkii kyllä parhaaseen mahdolliseen ratkaisuun juuri omalle perheelleen. Tämä pätee monissa muissakin asioissa, joissa niin kärkkäästi usein olemme arvostelemassa muita...=)

  Itse olen aina pitänyt vanhemmat kotona päiväkodista, vaikka vauva on syntynyt. Esikoinen kävi monta vuotta leikkitoiminnan kerhossa lähipuistossa 3 krt viikossa, keskimmäinen ei ole halunnut sitäkään käydä kokeilun jälkeen. En ole koskaan kokenut raskaana sitä, että vauvan lisäksi on isompia kotona, mutta olenkin varmaan harvinaisen kotiäitihenkinen ihminen kaiken kaikkiaan eli en kuvittelekaan, että tämä olisi hyvä ratkaisu läheskään kaikille! =)

  Se on myös totta mitä kommenteissa joku toi esiin, että varhaiskasvatus on joka lapsen oikeus. Varhaiskasvatusta voi kuitenkin myös toteuttaa kotona ja erilaisten leikkikerhojen, äiti-lapsi -ryhmien ym. kautta. Siihen ei päiväkotia aina tarvita.

  Anna / Mustikkapasta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anna kommentista! :) Mielestäni myös lapsiperheiden ja vauvojen asioita arvostellaan ja kommentoidaan vähän liian kärkkäästi. Jokainen perhe kyllä tietää, mikä heille on parasta eikä samat jutut sovi kaikille perheille.

   Minusta myös kerhot olisi tosi hyvä vaihtoehto päiväkodin tilalle. Meillä täällä kerhoon päästääkseen pitää olla vähintään 3-vuotias. Toki siis on perhekerhoja, mutta niitäkään ei meiltä ihan vieressä ja vauvasumussa en olisi mitenkään jaksanut niissä käydä. Nyt toivon, että kevään myötä vauva alkaa nukkumaan paremmin ja olisi intoa itselläkin enemmän tehdä kotona juttuja. Ja helpottaa ihan hirveesti, kun pääsee ulkoilemaan paremmin ja puistoihin!

   Poista
 4. IHANAA että joku kirjoittaa tästä aiheesta! Ja vielä rehellisesti. Meilläkin lapset ovat hoidossa jos itsellä sattuisi olemaan vapaapäivä keskellä viikkoa. Meillä ei ole isovanhempia täällä jotka hoitavat lapsiamme. Joten meidän omaa aikaa on päivällä, kun lapsi on hoidossa. Toki ei joka päivä tarvi tarhaan/eskariin mennä. Mutta mekin ollaan vain ihmisiä ja mekin tarvitaan sitä omaa aikaa. Olen itse saanut taistella tämän asian kanssa monta vuotta kunnan kanssa. Viimeks viime kesänä sain puhelun että mut oli bongattu torilta kun lapsi hoidossa, että mikä juttu... Ja että "lapselle se on hyvä viettää aikaa äidin kanssa jos äidillä on vapaa päivä." huomautin tähän että perheellä on oikeus tohon 20h/vko olla tarhassa,ihan sama mitä mä silloin teen ��‍♀️. Kerran ne jopa sanoi että minun pitäisi mennä sosiaalitoimistoon hakemaan todistusta siihen että lapseni saa olla" ylimäärästä aikaa" tarhassa?! Enää he eivät jaksa taistella kanssani kun uhkailin viedä heitä oikeuteen mikläli tämä pelleily ei lopu. Että tiedän kyllä oikeuteni (lapsen oikeus)... Silti. Ärsyttävää että tästäKIN pitää tehdä iso asia. ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Kuulostaapa tosi tylsältä oudolta! Eihän vanhempien tarvi tosiaankaan selvittää, mitä tekevät päivisin, jos lapselle on hoitopaikka myönnetty. Kun vanhemmat huolehtivat itsestään, he ovat myös parempia vanhempia lapsilleen <3

   Poista
 5. Isomman kanssa kuljettiin ahkerasti perhekerhossa. Toisen tultua päiväkoti oli pelastus, kun isompi 3v aloitti lyhyet päivät ja seuraavana vuonna kerhossa 9 tuntia viikossa kun se perustettiin vaihtoehdoksi. Mies oli reissutyössä ja kahden vilkkaan lapsen kanssa oli tosi vaikeaa käydä kaupassa ja siivota, kun sai imurin esiin oli kerätyt lelut jo levitetty jos molemmat oli kotona. Tai sain edes hetken omaa aikaa kun vauva nukkui, kun olin arkiviikon yksin. Oltais käyty perhekerhossa lisäksi mutta ne oli seurakunnalla samoja kuin esikoisen kerho/ päiväkotipäivät. Joskus käytiin sitten nuoremman kanssa kaksin. Eihän siinä ollut kuin pari tuntia kun pääsi kotiin ja lähti hakemaan ja kerhosta oli kiire lounaalle (kerho loppui klo 12) mutta ne oli kyllä elintärkeät tunnit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, kun löysit jonkin keinon, miten saitte arjen sujumaan :) Meilläkin lapsi on ollut päiväkodissa osa-aikaisena, kun olen ollut vauvan kanssa kotona, joten ei siinä päivään jää edes kovin montaa tuntia aikaa kaksin vauvan kanssa. Onhan tuo rankkaa, jos vielä toinen vanhempi oli arkisin pois. Meillä päiväkoti on antanut lapselle paljon mielekästä tekemistä muutamaksi tunniksi päivään ja äidille merkittävää hyvinvointia esim levon kannalta. Lisäksi onhan vauvallekin tärkeää saada viettää sitä kiireetöntä aikaa äidin kanssa tutustuen, mikä ei välttämättä muuten onnistu oikeastaan ollenkaan.

   Poista
 6. Sellainen päätös on jokaisen perheen oma, eikä kenelläkään ole oikeutta tulla tuomitsemaan. Mutta joskus jotain ratkaisut keräävät vinoja katseita. Vaikka yksi meidän naapuri, itse työtön (ja ilman minkänäköistä hinkyä töihin), kaikki kolme lasta on hoidossa, istuu päivät pitkin kaljalla pihalla. Onneksi kunnassamme hoito-oikeutta ei ole rajoitettu ja lapset pääsivät sinne hoitoon, ettei tarvitse istua kaljalla mutsin kanssa päivät pitkät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin myös tämä. Varhaiskasvatus on lapsen oikeus ja joskus on tilanne, että lapset saavat sieltä enemmän kuin, että olisivat kotona. Meillä on onneksi Suomessa laadukasta hoitoa tarjolla :)

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa