Vauvan harrastukset vai tarvitseeko vauvan kanssa harrastaa?

Kun odotin esikoistamme, mietimme jo raskausaikana erilaisia harrastuksia vauvalle. Ainakin vauvauinti ja ehkä muskari. Mutta tarvitseeko vauva harrastuksia?

Vauvan harrastukset vai tarvitseeko vauvan kanssa harrastaa? 

Aloitimme esikoisemme kanssa vauvauinnin heti, kun se oli mahdollista. Tätä olimme odottaneet kovasti ja se olikin tosi kivaa. Esikoisen kanssa se oli myös helppoa, kun saimme molemmat osallistua eikö tarvinut miettiä kenenkään aikatauluja sen kummemmin. Jatkoimme vauvauintinnista jatkokurssille ja kävimme vauvauinneissa kolme lukukautta.

Esikoisen kanssa kävin myös muskarissa, vauvatanssissa ja hieman isompana vanhempi-lapsi jumpassa. Esikoisen kanssa oli aikaa harrastaa. Viikot tuntuivat pitkiltä, jos olimme vain kotona. Samaan aikaan tein myös gradua, kärsin unettomuudesta ja kipuilin ison elämänmuutoksen tuomien tunteiden kanssa. Näin jälkeenpäin ajatellen, en ymmärrä miten jaksoin, mutta luultavasti nimenomaan harrastukset toivat sisältöä meidän viikkoihin ja tapasimme niissä muita äitejä.

Vauvauintia lukuun ottamatta, muut harrastuksemme olivat, aluksi ainakin, enemmän minun harrastuksiani. Muskarin kautta tutustuin lähialueen muihin äiteihin ja heistä löytyi ystäviä, jotka kulkevat edelleen mukana. Tämä oli siis minulle tosi tärkeä harrastus ja hyvä paikka verkostoitua.


Vauvan harrastukset toisen lapsen kanssa

Toisen lapsemme kanssa olisimme halunneet jatkaa vauvauintia, mutta lähialueelta ei löytynyt sopivaa ryhmää koko perheelle. Vauvauinnissa parasta oli tehdä yhdessä koko perheenä ja en halunnut mennä uimaan kaksin vauvan kanssa. Enkä ole varma, olisiko sellaisiakaan ryhmiä ollut lähiuimahallissamme. 

Kun kakkonen oli noin 1,5 vuoden ikäinen, kävimme koko perhe perheuinnissa ja se oli tosi kivaa. Toki vauva ei enää pystynyt sukeltamaan, mutta uskoisin, että hän osasi nauttia vedestä ja yhdessä tekemisestä paljon. 

Kakkosen kanssa kävin vauva-aikana myös muskarissa ja se onnistui hyvin, kun esikoinen oli päiväkodissa 2-3 päivänä viikossa. Useamman lapsen kanssa vauvaharrastukset saattavat olla haastavia, jos kotona on vanhempia lapsia. Vauvamuskariin ei yleensä toivota isompia sisaruksia mukaan vaan sisarusryhmät ovat erikseen.


Kolmas vauva ja vauvan harrastukset

Kun kuopuksemme syntyi, halusin löytää harrastuksen, joka olisi nimenomaan enemmän minulle kuin vauvalle, mutta missä voisimme käydä yhdessä. Kolmen lapsen kanssa tuntuu, ettei viikossa ole tunteja, jolloin pääsisin yksin harrastamaan. Tai, kun lopulta siihen olisi aikaa, en enää jaksa.

Aloitin äiti-vauva jumpan, mikä oli nimenomaan synnytyksestä palautumiseen. vauva oli vajaa kahden kuukauden, kun aloitimme jumpassa ja ensimmäiset kerrat vauva nukkui koko jumpan ajan. Harrastus oli siis minun harrastukseni, mihin pystyin menemään päivällä vauvan kanssa. Olemme käyneet jumpan lisäksi äiti-vauva pilateksessa. Kun vauva oppii liikkumaan, äidin jumppahetki on aika erilainen kuin kaukalovauvan kanssa.


Aloitin myös kolmannen vauvan kanssa muskarissa ja ensimmäisellä kerralla vauva oli vain viiden viikon ikäinen. Niin pieni vauva ei ymmärrä harrastamisesta, joten aluksi myös muskari oli enemmän minulle kohtaamispaikka muiden äitien kanssa. Musiikki on toki hyödyllistä jo pienelle vauvalle, mutta sitä voi kuunnella ja laulaa myös kotona. Kun vauva kasvaa, on ihanaa huomata, miten vauva kuuntelee, ottaa kontaktia muihin vauvoihin ja kikattaa loruille. Harrastus muuttuu koko ajan enemmän myös vauvan harrastukseksi.

Tarvitseeko vauva harrastuksia?

Vauva ei tarvitse kasvamiseen tai kehittymiseen harrastuksia. Aivotutkija Minna Huotilainen toteaa Kaksplussan artikkelissa: "Kaikkein tärkeintä vauvan aivojen kehitykselle on se, että hän saa turvallista läheisyyttä sekä katsella vanhempiensa kasvoja, kuunnella heidän jutusteluaan ja lauleskeluaan. Muskarit tai värikylvyt eivät ylitä naama-ajan merkitystä."

Meidän viimeisin vauva-aika on ollut suurelta osin sumuisaa huonojen yöunien takia. Olen yrittänyt kuunnella itseäni ja jättänyt esimerkiksi jumpan välistä, jos olen ollut liian väsynyt. Välillä on vaikea puntaroida, milloin kotoa lähteminen väsyneenä vauvan kanssa tuo kuitenkin enemmän mielihyvää kuin kotiin jääminen. Uskoisin, että tärkeintä vauvan harrastuksissa on niiden tuoma ilo vanhemmille ja sitä kautta se heijastuu lapseen läsnäolona ja hymyilevinä kasvoina. Vauvan harrastukset ovat silloin tarpeellisia, kun ne tuovat hyvinvointia koko perheelle.

Mitä teillä harrastetaan tai on harrastettu vauvan kanssa? 

Kommentit

  1. Mulla tulee aina melkein "huono omatunto" kun luen, kuinka muut äidit jaksavat harrastaa vauvojenkin kanssa kaikenlaista, kuten uintia ja muskaria. En ole kenenkään kolmen lapseni kanssa harrastanut virallisesti mitään, olemme vain käyneet lähipuiston ohjatuissa lauluhetkissä, vauvahieronnassa tms., emmekä niissäkään kovin säännöllisesti. Asiaan vaikuttaa varmaan se, että en ole kovin sosiaalinen luonne eli viihdyn mainiosti kotonakin vauvan kanssa, tietoisuus siitä että halutessaan voi mennä lähipuiston ohjelmaan mukaan riittää. On totta, että jos on väsymystä niin käynnit kodin ulkopuolella piristävät. Siksi onkin totta mitä kirjoitat, että vauva-ajan harrastukset ovat enemmänkin äidin kuin vauvan harrastuksia. Vauva varmasti ei itse kaipaa yhtään mitään muuta kuin äidin tai tutun hoitajan sylin, läsnäolon ja vuorovaikutuksen. Mutta äidille ne ovat usein tärkeitä ja siksi kannattaa harrastaa, jos siltä vain tuntuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vauva ei varmasti kaipaa harrastuksia. Parasta on olla vanhempien sylissä ja saada huomiota :) Tuo on aika optimi tilanne, jos viihdyt kotona, mutta halutessa on mahdollisuus lähteä harrastamaan!

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi