Etätyö ja sairasloma: Etätyö hämärtää sairasloman ja lapsi sairaana vapaan rajoja

Työntekijöiden sairauspoissaolot ovat vähentyneet etätyöaikana. Valtiovarainministeriön (VM) ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) etätyösuosituksen vaikutusarvioista selviää, että etätyö on vähentänyt sairauspoissaoloja yleisesti ainakin 30 prosenttia ja valtiolla lähes 50 prosenttia. (Lähde.) Tämä on helppo uskoa ja itsekin olen ollut etänäaikana puolikuntoisena työssä sekä myös nuhaisten lasten kanssa. Etätöissä sairaslomalle jäämisessä on isompi kynnys kuin ns normaalissa työssä.


Kevään sulku teki tavallaan normaalia siitä, että etätöitä tehdään lasten kanssa. Meillä oli samaan aikaan kotona etäilemässä yksi ekaluokkalainen, kaksi alle 4-vuotiasta ja kaksi aikuista. Jälkeenpäin en ymmärrä, miten siitä selvittiin, mutta oli vain pakko. Lapsetkin toki tottuivat erilaiseen arkeen ja viikot alkoivat sujumaan pikkuhiljaa omalla painollaan. Oli ihan normaalia, että kokouksissa kuului taustalta lasten ääniä ja oli vain pakko sopeuttaa kaikki tekeminen lasten kanssa. Meillä on molemmilla joustava työaika ja esimerkiksi se kenellä oli kokous, vetäytyi hiljaiseen tilaan ja toinen teki töitä samalla seuraten lasten tekemisiä. Se ei ollut helppoa eikä kivaa, mutta jotenkin se vaan saatiin sujumaan.

Syksyn alkaessa jokainen nuha on saanut varpailleen ja lapset ovat jääneet herkästi päiväkodista kotiin. Aluksi ajattelin, että etätyöt onnistuvat lapsen ollessa kotona ja osaksi ne onnistuvatkin. Riippuu myös lapsen iästä ja hänen voinnistaan. Isompi lapsi ymmärtää jo paremmin ja osaa touhuta omia juttujakin päivän aikana. Alkusyksystä myös itsellä oli ehkä vielä enemmän voimavaroja ja jaksoi paremmin sitä säätämistä. Lisäksi jokainen nuha vei koronatestiin ja lapselle saattoi tulla pienestä nuhasta monta kotipäivää testitulosten odottelun takia.


Voiko etätöissä olla sairaan lapsen kanssa kotona?

Nyt nämä yksittäiset lapsi sairaana+työpäivät ovat alkaneet pikkuhiljaa tuntumaan tosi kuormittavilta. Meidän 2v:llä alkoi viikonloppuna nuha ja unet olivat vähän mitä sattuu. Miettiessäni kauhulla tulevaa viikkoa, havahduin muistamaan, että sairaan lapsen kanssa saa olla pois työstä. Sama oikeus on myös etätöitä tekevällä ja myös etätöissä siihen on syynsä, että lapset ovat hoidossa.

Sama koskee omaa sairaslomaa. Kynnys jäädä sairaslomalle on etätöissä suurempi, mutta silloinkaan sairaana ei tarvitse tehdä töitä. Mutta en yhtään ihmettele, että etätyöt ovat vähentäneet sairaslomien määrää. Varsinkin kevään venymisen jälkeen työpäivä flunssasa tuntuu melkein levolta verrattuna siihen, kun vietimme koko perhe arkea yhtä aikaa kotona ja suoritin samalla omia töitä, huolehdin kahdesta pienestä lapsesta, neuvoin koululaista ja huolehdin, että kaikki saavat ruokaa, ulkoilevat ja arki sujuu jokseenkin sujuvasti.
 
Kirjat saatu Kumma-Kustannus


Tällä viikolla pidin siis ensimmäisen lapsi sairaana päivän tänä vuonna. Tai oikeastaan meillä oli molemmat pienet kotona, kun toinenkin heistä niiskutti yöllä. Seuraavana päivänä isä jäi vielä nuoremman lapsen kanssa kotiin ja minä tein työpäivän. Iltapäivällä olin suhteellisen tärkeässä kokouksessa ja juuri niiden muutaman puheenvuoroni aikana taustalta kuului koululaisen ja 2-vuotiaan älytön metelöinti. En olisi varmaan pystynyt osallistumaan ollenkaan, jos olisin ollut töissä ja samalla ollut vastuuvuorossa hoitamaan sairasta lasta kotona. Onneksi huomenna taas "normaali" arki palaa meillekin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa