Isänpäivälahja: Mitä lahjaksi isälle, jolla on jo kaikkea?

Isänpäivä lähestyy ja monessa kodissa mietitään, mitä isälle lahjaksi, jolla on jo "kaikkea". Jotenkin olisi kiva muistaa isää, mutta t-paitoja, tyynyliinoja ja avaimenperiä on jo ihan riittävästi. 

Nyt koronan takia myös lahjakortit esimerkiksi tiettyihin palveluihin tai tapahtumiin voivat tuntua epäsovilta. Vaikka itse kannatankin tässä tilanteessa erityisesti pienten kotimaisten yritysten tukemista ja lahjakortit ja palveluiden ostaminen on parasta tukemista, niin silti esimerkiksi leffaliput, konserttiliput tai muut vastaavat eivät välttämättä ole nyt kaikista toivotuimpia lahjoja. Tai ehkä juuri niitä nyt toivottaisiin, mutta niiden käyttäminen voi tuoda mukanaan ahdistusta ja perumisia.


Jos kaipaat niitä perinteisiä ideoita niin kurkkaa viime vuotinen isänpäiväpostaus: Mitä lahjaksi isälle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi. Sieltä löytyy myös vinkkejä verkkokaupoista, mistä olen itse ostanut aikaisempina vuosina lasteni isälle isänpäivälahjoja.


Ravintolatunnelmaa kotiin: Brunssi ja jäätelöbuffet

Aikaisempina vuosina isä on saatettu viedä brunssille tai kakkubuffettiin, mutta saman voi järjestää myös kotiin. Aamiainen sänkyyn taitaa olla monessa kodissa perinteinen isän- ja/tai äitienpäivän aloitus, mutta kotiin voi järjestää myös ravintolatunnelmaa päivän aikana muullakin tavalla. Monesta ravintolasta saa myös noutoruokaa, jos ei itse halua kokata. Meillä muten ei ole ikinä tarjoiltu aamupalaa sänkyyn, koska kumpikin meistä syö mielummin pöydän ääressä kaikessa rauhassa. Itse en myöskään ehkä kestäisi muruja sängyssäni ;)


Jos tänä vuonna ei tule lähdettyä ravintolaan ja ravintolan kakkubuffet jää välistä, niin kotona sen voi korvata helposti esimerkiksi jäätelöbuffetilla. Eri makuja, erilaisia kastikkeita ja paljon strösseliä! Toki myös kakku toimii aina. Me olemme usein koristellet kakun perinteisesti lasten kanssa, mutta viime vuonna leivoin isänpäiväksi lasteni isälle kinuskikakun, koska kinuski on hänen yhtä suurinta herkkuaan. Meillä on muutenkin tapana juhlistaa pieniäkin merkkipäiviä kakulla tai hieman arkiruokaa "paremmalla" ruoalla.


Metsäretki eväillä ja yhdessä ulkoilua

Lahjana voi toimia myös yhteinen tekeminen. Isälle voi suunnitella esimerkiksi koko perheen metsäretken tai retken jonnekin muualle ulkona olevalle nähtävyydelle. Yllätyksellisyyttä retkeen tuo esimerkiksi aamulla annettava vihjekortti. Isälle ei siis kerrota etukäteen minne ollaan menossa, vaan retkikohde paljastuu vasta kohteessa. Onnistuneeseen retkeen kuuluu tietysti myös eväät ja isänpäivänä retkieväinä voi olla jotain spesiaalia.


Jos tähän haluaa yhdistää jonkun lahjan, niin eväiden seasta voi löytyä esimerkiksi taiteltavat makkaranpaistotikut, puukko, otsalamppu tai monitoimityökalu. Jos isä ei ole metsähenkinen, niin lähiympäristöstä löytyy varmasti myös paljon muita kivoja kohteita.
 
 

Vapautus kotitöistä ja lupaus yhteisestä ajasta

Tämä idean bongasin Ilta-Sanomien artikkelista. Ehdotuksina oli antaa isälle viikon vapautus kotitöistä tai lapsilta lipukkeita pieniin kotitöihin kuten esimerkiksi lumitöiden tekemiseen tai auton siivoamiseen. Toisaalta lipukkeissa voisi olla myös lupaus yhteisestä ajasta ikätason mukaan.
 
Isomman lapsen lipukkeessa voisi olla yhteistä peliaikaa jalkapallokentällä tai reissu flowparkkiin (mukana lahjakortti kyseiseen paikkaan), hieman pienemmän lapsen lahjana lautapelien pelailua ja palapelin rakentamista tai uimahallireissu (+vapaaliput kohteeseen). Kysyttäessä moni isä toivoo lapsilta erityisesti yhteistä aikaa. Lapsille on myös tärkeää antaa jotain isälle ja tässä olisi molemminpuolinen lupaus yhteisestä kivasta tekemisestä.
 

Hemmottelupäivä kotona

Isät harvemmin käyvät jalka- tai kasvohoidossa, joten isälle lahjakortti hemmotteluun tai näin korona-aikana kauneusstudio kotiin. Jos hankkisin lasteni isälle lahjakortin hemmottelumielessä, ostaisin hieronta- tai parturilahjakortin.
 
Jos suunnittelisin lasteni isälle kotiin jotain spessua hemmottelua, siihen kuuluisi ehdottomasti sauna. Saunasta voisi löytyä esimerkiksi uusia ihonhoito- tai pesutuotteita. Jos tuntuu, että isällä on jo "kaikkea", niin peruskäytössä kuluvat lahjat ovat aina hyvä valinta. Shampoota ja partavaahtoa ei kai(?) koskaan voi olla liikaa!

Hemmotteluun voi kuulua myös perheen yhteinen leffapäivä tai antaa isälle omaa aikaa katsoa joku oma suosikki- tai uutuusleffa. Lapsiperheissä ei välttämättä ole kovinkaan usein vanhemmilla mahdollisuus katsoa elokuvia eikä varsinkaan päiväsaikaan. Popparit ja muut herkut esille ja rento päivä kaikille :)
 
 

Omaa aikaa 

Moni isä, kuten lapsetkin, haluavat varmasti viettää isänpäivää erityisesti perheen kesken. Päivään voi liittyä paljon odotuksia ja lapsilta saatetaan "vaatia" erityisen hyvää käytöstä "koska isänpäivä". Ja minunkin mielestäni isän- ja äitienpäivää kuuluu viettää perheen kanssa.
 
Mutta moni, varsinkin pienten lasten, isä saattaa kaivata myös kaikista eniten "omaa aikaa", esimerkiksi pitkää ja hidasta aamua tai "iltatoimista vapaata iltaa". Korttien ja halien jälkeen isä saattaisi arvostaa hiljaista aamukahvihetkeä, jos muu perhe lähtee esimerkiksi ulkoilemaan. Muut ruokahetket ja esimerkiksi iltapäivän voi viettää taas yhdessä ja illalla antaa isän nauttia iltatoimista esimerkiksi vain parhaat palat, kuten iltasadun lukemisen ja iltahalit.
 
 

Tarvitseeko isä lahjoja ja kenen lahjat pitäisi ostaa?

Voi myös miettiä kaiken lahjamietinnän jälkeen, että tarvitseeko isä erityisiä lahjoja isänpäivänä? "Nimensä mukaisesti päivää vietetään kaikkien isien kunniaksi ja muistoksi. Päivän tarkoitus on lähentää isän ja lapsien välejä sekä korostaa isän merkitystä perheen arjessa." (Lähde: Aamulehti) Mielestäni kaikkein tärkeintä onkin isän huomioiminen, itsetehdyt kortit ja tunnelma, että isä on tärkeä. Pienet huomionosoitukset, hyvä ruoka ja yhteinen tekeminen on varmasti paras lahja useimman isän mielestä.

Lisäksi olen lukenut useita keskusteluita siitä, että tarvitseeko äidin ostaa lasten isälle lahjoja, koska tämä ei ole kyseisen henkilön isä. Itse näen tämän asian niin, että pienille lapsille on tärkeää antaa jokin lahja isälle, mutta heitä ei voi vaatia itse hankkimaan mitään. Toisaalta lasteni isä on myös minulle erittäin tärkeä ihminen ja haluan juhlistaa ja kiittää sitä, että hän on lasteni isä. Siksi meillä onkin ollut usein lahjana jotain isään tai lapsiin liittyvää. Ei mitään kovin kallista, mutta omalla tavallaan kuitenkin jotain erityistä. Kuten esimerkiksi juurikin niitä t-paitoja, avaimenperiä ja yhteistä aikaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?