Onko 8-vuotias liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen ja mitä harrastaminen maksaa?

Meillä on aktiivinen 8-vuotias. Hänen kanssaan on harrastettu ihan vauvasta saakka ja hän on ehtinyt kokeilla jo montaa eri lajia. Hän on myös ainoa lapsistamme, kenen kanssa on käyty vauvauinnissa. Harrastuskokeiluihin on kuulunut jo tähän mennessä muun muassa koripallo, yleisurheilu, jalkapallo, salibandy ja jääkiekko. Koripallo tosin vain pallokoulun muodossa. Jalkapallon pelaamisen hän aloitti 4-vuotiaana pallokoulussa ja jatkoi sieltä suoraan joukkuetoimintaan 6-vuotiaana. Hän on siis ehtinyt harrastaa jalkapalloa jo noin 4,5 vuotta ja jatkaa sitä edelleen.

Lue aiheesta lisää: Minkä ikäinen tarvitsee harrastuksen: 3-vuotiaan harrastukset

 

Minkä ikäinen lapsi on liian vanha aloittamaan uuden harrastuksen?

Lapseni jalkapallojoukkueessa on noin 25 pejaajaa. Osa heistä on ollut mukana jo useamman vuoden ja mukana on myös vasta-alkajia. Tämän ikäiset pelaavat peleissä 5 vs 5 ja joukkue on jaettu kolmeen eri peliryhmään. Joukkue on ilmoitettu eri tasoisiin liiton sarjoihin, joten jokainen pääsee pelaamaan pelejä, joissa on mahdollisuus onnistua.
 
Harjoituksissa kaikki treenaavat yhdessä samoja harjoituksia ja siellä pienryhmät vaihtelevat. Tosin nyt korona-aikana toimintaa on jouduttu mukauttamaan. Kaikille pyritään tarjoamaan haasteita ja onnistumisia. Pojat treenaavat kolme kertaa viikossa, joten kehitystä tapahtuu vuositasolla paljon. Mukaan otetaan mielellään uusia pelaajia, mutta lapselle kynnys aloittaa on varmasti koko ajan suurempi, mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa.

Tarkemmin mietin uuden harrastuksen aloittamista, kun esikoisemme pitkän keskustelun päätteeksi aloitti jääkiekon harrastamisen. Jääkiekko eroaa aika paljon monista muista lajeista esimerkiksi siinä, että sen harrastaminen joukkueessa vaatii usean taidon osaamista. Ilman luistelutaitoa on aika mahdotonta lähteä joukkueen treeneihin mukaan ja mailankin pitäisi pysyä jonkin verran kädessä. Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sitä vaikeampaa aloittamisesta ihan uutena pelaajana tulee.



Me mietimme pitkään, meneekö lapsemme kiekkokouluun vai suoraan joukkuetoimintaan. Osa joukkuekavereista on aloittanut kiekkokoulussa jo 3-vuotiaana ja jatkaneet sieltä joukkueeseen, kun tämän ikäisten joukkue on perustettu. Joukkueessa siis pelaa lapsia, jotka harrastavat jääkiekkoa jo viidettä vuotta. Luistelutaidossa vasta-alkajiin on huomattavia eroja. Lajeissa, joissa vaaditaan spesifejä taitoja, niiden aloittaminen vaikeutuu vuosi vuodelta. Onneksi useimmissa lasten harrastuksissa osataan huomioida eri tasoisia lapsia ja harjoituksissa toimintaa toteutetaan pienryhmissä. Koemme kuitenkin, että muutaman vuoden päästä jääkiekon harrastamisen aloittaminen "nollasta" joukkueen mukana olisi jo tosi haastavaa.

Kuinka moni 5-vuotias osaa jo itse määritellä, mitä haluaisi harrastaa? Lähtösysäys tulee lähes aina vanhemmilta. Joukkuetoiminta alkaa useissa lajeissa 6-vuotiaana, viimeistään 7-vuotiaana. Silloin on helppoa päästä mukaan. Vuosi vuodelta uuden aloittaminen on vaikeampaa, kun joukkuekaverit ovat jo tosi taitavia ja saattaneet harrastaa lajia useita vuosia.

Paljon lasten harrastukset maksavat?

Mitä vanhemmaksi lapsi kasvaa, sitä kalliimpaa harrastaminen on. Monessa perheessä lasten harrastuksiin kuluu merkittävä määrä rahaa kuukaudessa eikä kaikilla lapsilla ole mahdollisuus harrastaa rahan takia. Meillä harrastaa tällä hetkellä vain yksi lapsi, mutta pelkästään hänen harrastuksiin menee vuodessa rahaa nelinumeroisen summan verran. Jos kaikki kolme lapsistamme harrastaa tulevaisuudessa yhtä paljon, lasten harrastuksiin menee kuukaudessa jo aika järjetön summa.

Meidän perheemme ei ole yksin tämän asian kanssa. Tutkimuksien mukaan lasten ja nuorten urheiluharrastus maksaa keskimäärin tuhansia euroja vuodessa. Kustannukset ovat jopa kolminkertaistuneet 2000-luvulla. (Lähde: Yle) Hintojen korotus johtuu esimerkiksi siitä, että urheiluseurojen toiminnan määrä ja laatu on kasvanut. 8-vuotiaat saattavat treenata jo 3-4 kertaa viikossa ja harrastustilat, kuten esimerkiksi jää ja tekonurmi, maksavat paljon. Myöskin varusteet maksavat ja välineitä joutuu uusimaan lasten kohdalla suhteellisen usein. Monessa seurassa saattaa olla palkattuja työntekijöitä ja omia tiloja, joiden ylläpito myös maksaa.


Onneksi tarjolla on myös yhä enemmän edullisia ja jopa ilmaisia vaihtoehtoja. Monissa kunnissa järjestetään koulun yhteydessä erilaisia kerhoja ja seuroilla on tarjolla myös matalamman kynnyksen toimintaa.

Fakta on kuitenkin, että jos lapsi haluaa kilpailla, niin harrastaminen maksaa ja se vaatii koko perheeltä aikaa ja omistautumista. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lapsen pitää valita oma lajinsa jo nuorena. Usean lajin harrastaminen samanaikaisesti on usein lähes mahdotonta taloudellisesti sekä ajan käytön osalta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat