Maidoton mustikkakakku ja testissä sveitsiläinen marenkivoikreemi maidottomana

Koronan takia en ole päässyt leipomaan pitkään aikaan. Ei ole siis ollut oikein syytä leipoa, kun meillä ei ole käynyt ketään vieraita aikoihin. Nyt päätin kuitenkin viikonloppuna tehdä kakkua, olkoon vaikka kakkua korona-ahdistukseen.

Olen jo pitkään halunnut kokeilla sveitsiläisen marenkivoikreemin tekemistä. Sain joululahjaksi leivontaan sopivan lämpömittarin, joten sekin piti jo saada koekäyttöön. En ole vielä ehtinyt hankkia raappaa kakun pinnan tasoittamiseen, joten tällä kertaa en saanut kakun pintaa tasoitettua, mutta pikkuhiljaa opin uutta :) Yksi lapsistamme ei pidä suklaasta, joten tein suklaaganachen vain kakun toiseen reunaan ja kakun koristelu jäi hieman vajaaksi. Kakku ei siis ole mitenkään viimeistelty, mutta mustikkamoussesta tuli niin hyvää, että haluan sen kirjoittaa itsellenikin muistiin.


Kakkupohja

Kakkupohjana on niin sanottu tavallinen sokerikakkupohja. Tämä on tehty lasitekniikalla eli mittaan kolmeen samanlaiseen lasiin yhtä paljon kananmunia, sokeria ja jauhoja. Minulla oli käytössä korkea kakkuvuoka ja halusin leikata sen neljään osaan, joten tein pohjan 5 kananmunalla. Tässä pohjassa on:

  • 5 kananmunaa
  • 5 kananmunan verran sokeria
  • 5 kananmunan verran jauhoja: 1 tl leivinjauhetta + noin 1/3 perunajauhoja + vehnäjauhoja TAI Semperin gluteenitonta jauhoseosta

Paista 175 asteeessa noin 30-40 minuuttia. Kokeile tikulla, onko pohja kypsä myös keskeltä. 


Maidoton mustikkamousse

  • 2 prk Piltti mustikkasose
  • 3/4 purkkia Alpro Soya Vanilja Greek Style -rahkaa (500g purkki)
  • 1 pieni prk Alro Soya mustikka Greek Style -rahka (tästä saa makeaa mustikkahilloa mousseen)
  • 1 prk Alpro Soya vispautuva vispi vispattuna
  • 5-6 liivatetta + mehua liivatteiden sulattamiseen
  • pakasteesta mustikoita ja vadelmia
  • ripaus vaniljasokeria


Maidoton sveitsiläinen marenkivoikreemi

Sveitsiläiseen marenkivoikreemiin löytyy paljon erilaisia ohjeita ja lueskelin ohjeita eri paikoista. Perus voikreeni kuulostaa mielestäni aika raskaalta, joten en ole ikinä siitä innostunut. Sveitsiläisessä marenkivoikreemissä on vähemmän voita, joten se on hieman kevyempää.

Mittasuhteet tähän bongasin Pilvilinnan Annan Instan kakkuvinkeistä ja tein sen ohjeen mukaan. Kannattaa kurkata, sieltä löytyy selkeät ja kuvalliset ohjeet tallennetuista insta storyista.

Tein vain pienen määrän, sillä halusin kokeilla onnistunko ja, miten tämä toimii kakun päällä. Minulla ei siis ollut aikomustakaan peittää sillä koko kakkua, vaan laittaa sitä vain kakun päälle ja reunoille pieniä määriä. Nyt, kun tiedän, että tämä onnistuu, voin ensi kerralla kokeilla sitä koko kakun pintaan. Tämä määrä muuten riitti hyvin ja sitä vielä jäikin noin puolet käyttämättä.

Tässä annoksessa on:
  • 2 kananmunan valkuaista
  • 1 dl sokeria
  • 100g maidotonta leivontamargariinia
Kananmunan valkuaiset ja sokeri vatkataan vesihauteessa 65 asteen lämpöiseksi. Sen jälkeen paloiteltu margariini lisätään vähitellen massan sekaan, mitä vatkataan sähkövatkaimella tai yleiskoneella koko ajan. Jossain vaiheessa kreemi näyttää kokkareiselta, mutta se alkaa muuttumaan sileäksi ja kuohkeaksi, kun vaan jaksaa vatkata sinnikkäästi. Lopuksi kreemi kannattaa maustaa, esimerkiksi vaniljalla tai sitruunalla. Kakun päälle kreemi levittyi tosi hyvin ilman raappaakin. Reunoille raapasta olisi varmasti iso apu, joten se menee nyt hankintaan.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa