Testissä vegaaniruokaa lapsiperheessä: Maistuvaa vegaaniruokaa lapsille

Osallistuin tammikuussa vegaanihaasteeseen. En tosin noudattanut sitä täysin haasteen mukaisesti eli en syönyt kuukauden ajan vegaanista ruokaa. Opettelin kuitenkin kuukauden aikana uusia reseptejä ja luin tietoa esimerkiksi erilaisista kasvisperäisistä proteiineista. Jatkossakin meidän perheessä syödään siis lihaa, mutta nyt viikkoon kuuluu pysyvästi myös kasvisruokapäiviä.


Vegaaniruokaa lapsille

Kokeilin tammikuun aikana erilaisia reseptejä ja uusia makuja. Listaan tähän kokeilujakson aikana meidän perheessä suosituimmat reseptit. Nämä maistuivat myös lapsille eli nämä ruoat ovat lapsille tuttuja ja jo valmiiksi lemppareita, mutta nyt ne on tehty ilman lihaa.


1. Linssikastike ja spagetti

Maistoin tammikuun aikana ensimmäistä kertaa ikinä linssejä! En tiedä, miten olen onnistunut välttämään niitä tähän saakka, mutta tästä edespäin ne kuuluvat meidän perheen ruokakaappiin. Linssit sopivat monenlaiseen ruokaan ja ne ovat hyvä proteiininlähde. Linssit kuuluvat hernekasveihin. Linssit sisältävät proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita, mutta vain vähän energiaa.

Olen tehnyt linsseistä nyt ruokaa useamman kerran ja tässä kaksi tähän mennessä lemppareinta. Eli linssikastike spagetin kanssa sekä linssilasagne. Linssireseptejä löytyy paljon ja tämän pastakastikkeen tein varioiden muutamia eri reseptejä. Tässä on punaisia linssejä, raastettua porkkanaa ja kesäkurpitsaa, kaurakermaa, paseerattua tomaattia, kasvisliemikuutio ja mausteita oman mauan mukaan. Päällä on babypinaattia ja lisukkeena spgettia.

 

2. Linssilasagne

Linssilasagne on tämän hetken ehdoton suosikkini vegaanisista resepteistä! Tämä maistui hyvin myös 4- ja 2-vuotiaille lapsillemme.

Linssilasagneen löytyy useita ohjeita. Itse käytin tätä ohjetta: Kevyt linssilasagne. Muokkaan usein ohjeita, joten tästäkin tein oman variaation ja lisäsin esimerkiksi lasagnen päälle vegaanista juustoraastetta ja muutin hieman ainesosia meille sopivaksi.


3. Porkkanaletut

Yhdistelmä lapset ja letut toimii lähes aina. Nyt kokeilin porkkanalettuja. Käytin näihin lettuihin hieman sovellettua ohjetta, mutta esimerkiksi Vegaanihaasteen omilta sivuilta löytyy resepti vegaanisiin porkkanalettuihin. Me söimme lettujen kanssa kauramaitoon tehtyä perunamuussia ja salaattia. Myös pinaattiletut ovat toinen lasten suosikki!


4. (Tofu) tortillat

Tortillat kuuluvat lähes meidän jokaiseen viikkoon jossakin muodossa. Ne ovat helppo ja nopea ruoka ja lapset syövät tortilloiden kanssa paljon kasviksia. Tortillat ovat sellainen meidän perheen pikaruoka. Jos aikaa on hieman enemmän, olen tehnyt tortilloista esimerkiksi pitsaa tai enchiladat uunissa.

Käytän paljon soijapohjaisia tuotteita, mutta tofua en ollut koskaan aikaisemmin valmistanut. Tortillat tuntui helpolta kohteelta lähteä kokeilemaan tofua. Tofun valmistaminen on oma taiteenlajinsa ja ensimmäisellä kerralla en ihan onnistunut. Tortilloiden mukana se meni ihan hyvin, mutta mitään suurta innostusta en niihin saanut. Tortillat on kuitenkin helppo kohde kokeilla erilaisia kasvisperäisiä tuotteita. Näihin voisi laittaa väliin myös esimerkiksi härkistä, nyhtökauraa tai papuja.5. Vegaaniset hampurilaiset

Lapsille on helppo myydä ruoka kuin ruoka, kun sen nimi on hampurilainen. Tässä menin siitä, mistä aita on matalin ja käytin valmiita kasvispihvejä. Pihvit voisi tietysti valmistaa myös itse. Helppo ja nopea arkiruoka, mutta sopii myös hyvin viikonloppuihin.6. Kasvissosekeitto

Kasvissosekeitto on kuulunut meidän ruokapöytään jo vuosia. Tässä keitossa on bataattia, porkkanaa ja perunaa. Päällä on pinaattia ja vegaanista juustoa. Tämä on meidän 2- ja 4-vuotiaiden yksi lemppariruoka. Jos ruoasta haluaa täyttävämpää, siitä voisi soveltaa esimerkiksi soijarouhe kasviskeiton.


Bonus

Helppo ja nopea lounassalaatti. Salaattia, kidneypapuja ja granolaa. En aiemmin tajunnut, että saisin näin helpolla lounaan.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa