Tekemistä lapsille talvella ja talvilomalla: Talviloma Tampereella ja Pirkanmaalla

Koronarajoitusten takia on jäänyt paljon tekemättä sellaista, mitä normaalisti tekisimme. Onneksi tänä vuonna on ihan täydellinen talvi ja se on mahdollistanut paljon. Itse en ole edes kaivannut viime viikkoina mitään sisähuvituksia, kun ulkona voi tehdä niin paljon. Olisipa jokainen talvi tälläinen!

Normaalisti tähän aikaan olemme jo suunnitelleet jotain ohjelmaa talvilomalle. Jos ei tarvitsisi välittää koronasta, kaipaisin lappiin, kylpylälomalle tai edes lasten isovanhempien luokse. Nyt emme todennäköisesti lähde minnekään, mutta mielessäni on jo vaikka mitä suunnitelmia lomaviikolle. Postauksen lopusta löytyy ideoita, mitä voi tehdä talvella ja talvilomalla Tampereella ja Pirkanmaalla :) Ja kaiken lisäksi talvella ja talvilomalla on paljon tekemistä ilmaiseksi Tampereella!

Itse olen osan lasten lomaviikosta töissä, mutta onneksi saan viettää myös muutaman vapaapäivän lasten kanssa. Jos säät suosivat, niin tulemme olemaan suurimman osan päivistä ulkona. Tänä vuonna lapin kaipuu on hieman helpottanut, kun kotipihasta pääsee monoilla kävellen laduille ja maisemakin on lumimäärän osalta lappimainen.

tekemistä talvella lapsille

Talviloma Tampereella 2021

Lasten kanssa liiallinen suunnitteleminen ei tosin kannata. Meidän perheellä varsinkin talvilomiin on liittynyt epäonnea. Viime vuonna lähdin lasten kanssa talvilomaviikoksi vanhempieni luokse. Tämä oli vielä aikaa ennen koronaa. Tai koronaa oli jo maailmalla, mutta Suomessa vasta yksittäisiä tapauksia. Olen muuten käynyt koronan takia tämän vuoden takaisen reissun jälkeen vain yhden kerran vanhempieni luona! 

Olin ollut ennen lomaviikkoa angiinassa, mutta lääkekuuri oli jo loppumaisillaan, joten uskalsimme lähteä reissuun. Perillä nuorin lapsistamme alkoi oireilemaan ja menimme paikalliseen lääkärikeskukseen. Lopulta reissun aikana kahdella lapsistamme todettiin A-streptokokki sekä korvatulehdus ja ostin yli 80 eurolla lääkkeitä apteekista.


Kaksi vuotta sitten olimme talvilomareissussa Vuokatissa. Reissu itsessään meni ihan hyvin, mutta kotiin päästyämme sairastimme koko perhe vatsataudin. Tämä oli tuttu reissutuliainen, sillä kolme vuotta sitten olimme samassa lomakohteessa ja silloin sairastuimme jo loman aikana. Sen lomaviikon aikana oli lääkekuuria, oksennustautia ja korkeaa kuumetta. Meillä oli kylpylään 6 päivän liput, mutta lopulta jokainen meistä pääsi käymään siellä koko loman aikana vain yhden kerran.

Lue lisää: 
Ehkä siis hyvä, että tänä vuonna meillä ei ole suurempia suunnitelmia. Toivottavasti saataisiin olla tällä kertaa terveenä.

Tekemistä talvella lapsiperheelle: Luistelemaan Tampereella

Me olemme käyneet tänä vuonna ulkojäillä enemmän kuin moneen aikaisempaan vuoteen yhteensä. Yhtenä syynä on koronarajoitukset, mutta myös se, että lapset ovat olleet siitä todella innostuneita. Lisäksi asumme nyt ensimmäistä kertaa kodissa, missä luistelukenttä on ihan lähellä. Oman kodin ulkojäät ovat siis tulleet tutuiksi, mutta olemme ehtineet käymään myös Sorsapuiston tekojäillä.

Täältä löytyy kaikki Tampereen ulkojäät. Lähikuntien kentät löytyvät helposti kuntien omilta sivuilta.

Talvilomalle suunnittelen retkeä Tampereen retkiluistelureiteille, jos vaan jäätilanne sen sallii. Tampereelta retkiluisteluratoja jäiden salliessa löytyy Näsijärveltä sekä Tohlopista. Kangasalan Saarikylät on myös käymisen arvoinen paikka ja kiva retkikohde. Mukaan vielä lämmintä mehua tai kaakaota termariin, niin retkipäivä on varmasti onnistunut.

tekemistä lapsille talvella

Pulkkamäkeen Tampereella ja Pirkanmaalla

Tänä vuonna olen laskenut mäkeäkin enemmän kuin aikoihin. Meillä on ihan kodin lähellä kivoja mäkiä, mutta välillä on kiva lähteä mäenlaskuretkelle. Yksi parhaimmista retkistä on ollut tänä vuonna Eväsretki Pikku-Ahvenisto järvelle, missä pääsee myös laskemaan mäkeä.

Olen kuullut hurjia tarinoita Horhan pulkkamäestä, mikä on entinen laskettelurinne Lamminpäässä. Toinen kiinnostava kohde on Kangasalan Sorolan monttu. Aamulehden mukaan Sorolan montun alueella on 4-5 mäkeä, hiihtolatuja ja kuntoportaat sekä lisäksi makkaranpaistopaikka (puita ei ole ilmeisesti valmiina). Tämä on ehkä pakko lähteä testaamaan!

Pirkkalassa olen laskenut Kurikan mäessä ja Nokialla Penttilänpuiston pitkässä mäessä. Aamulehti on listannut Tampereen pulkkamäkiä ja listalta löytyvät muun muassa seuraavat mäet: Viinikan Idmanin puiston kirkonmäki, Hervannan näyttämönpuiston mäki, Eteläpuisto, Uittotunnelin ja neuvolan välinen Pispalan mäki, Pyynikin näkötornin mäki ja Pyynikin uimaranta. Retki Pyynikille olisi aika kiva. Liukurit mukaan ja laskujen välissä munkkikahville.


Tekemistä talvella Tampereella ja lähiseudulla

Tänä talvena olen kaivanut sukset varastosta ja kilometrejä on kertynyt jo jonkin verran. Myös lapset ovat päässeet hiihtämään ja sitä aiomme harrastaa talvilomalla sekä ennen lomaa. Haaveilen hiihtoretkestä koko perheen voimin, mutta 2- ja 4-vuotiaat eivät taida vielä päästä suksilla kovin pitkälle.

Tampereella kiva retkikohde hiihtäen olisi Niihaman maja. Nokialta löytyy hieman vastaava kohde hiihtolatujen katveesta eli Koukun maja. Kahviloiden aukioloajat löytyvät niiden omilta sivuilta.

Tänä vuonna myös Tampereelta löytyy mahdollisuuksia lasketteluun, kun Mustavuoren laskettelukeskus on avoinna. Meillä lapset eivät ole vielä päässeet laskettelemaan, mutta haluaisin viedä meidän 8-vuotiaan rinteeseen. Ehkä tätä voisi miettiä yhtenä talvilomakohteena tai sitten lähialueen muita laskettelupaikkoja, kuten Sappeeta, Ellivuorta tai Himosta.

 
Myös talvella voi retkeillä ja kiva retkikohde on esimerkiksi Yltä ja alta maataideteos. Sieltä löytyy myös makkaranpaistopaikka. Seitsemisen talvireitit löytyvät täältä. Talvisin kansallispuistoissa voi retkeillä kävellen ja lumikenkäillen.

Jos kaipaa jotain spessua, niin ainakin Hiking Travel vuokraa monenlaisia talvisia liikuntavälineitä. Hinnastosta löytyy esimerkiksi lumikengät, retkiluistimet, ahkio sekä erilaisia potkukelkkoja. Näiden avulla saakin jo järjestettyä monenlaista ohjelmaa talvilomalle koronarajoituksia kunnioittaen :) Useista kirjastoista voi myös lainata erilaisia liikuntavälineitä. Ainakin lumikenkiä olen nähnyt listoilla.

Loppujen lopuksi lapsille tärkeimmät lomamuistot syntyvät usein ihan pienistä jutuista. Yhdessä olosta, perheen yhteisistä retkistä, lautapeleistä, leffailloista ja herkkuhetkistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa