Voiko pojat leikkiä nukeilla?

Meillä on kolme poikaa ja jokainen pojistamme on ollut kiinnostunut pienestä lähtien autoista. Meillä onkin esimerkiksi pikkuautoja tosi paljon ja niitä tuntuu olevan joka paikassa! Mun käsilaukuissa, kengissä, keittiön laatikoissa, kylppärissä, sängyn alla jne. R vaihtoi vauvalelut reilusti alle vuoden ikäisenä isoveljien leluihin ja on jo pitkään ajellut autoleikkiä lattioilla. Melkein uskon, että pieniin poikiin on sisäänrakennettu kiinnostus autoja, junia ja isoja koneita kohtaan. Emme ole suoranaisesti ohjanneet poikia vain "poikien leikkeihin", mutta täytyy toki myöntää, että suurin osa leluistamme on nimenomaan poikien juttuja.


Isoveli keksi nimen vauvalle

E sai 3-vuoden ikäisenä joululahjaksi isovanhemmilta nuken. Hänellä oli vaihe, kun kaikkien kärryjen työntäminen oli kivaa ja ostimme pienet (noin 10e maksavat) taiteltavat nukenrattaat. Tai oikeastaan olimme kaupassa ja E katosi jonnekin hyllyjen taakse. Pian hän ilmestyi näkyviin ja kantoi rattaita käsissään. Olihan ne sitten ostettava, kun pieni niin päättäväisesti ilmaisi asiansa. Rattailla on leikitty paljon, mutta E:n leikeissä niissä työnnettiin enemmän autoja kuin nukkea.

Kun aloin odottamaan O:ta, kiinnostus nukkea kohtaan hieman kasvoi vauvajuttujen myötä ja E antoi nukelle nimen. Samaan aikaan mietimme mieheni kanssa tulevalle vauvalle sopivaa nimeä ja E:n nuken nimi tuntui heti oikealta! Itse emme ehkä olisi keksineet tätä nimeä missään vaiheessa, emmekä tiedä, mistä E sen keksi. Se ei ollut kenenkään kaverin nimi eikä päiväkodissakaan ollut samannimistä poikaa. Kun O syntyi, nimi tuntui sopivan tälle pikku-miehelle täydellisesti ja nuken nimeksi vaihtui samalla pikku-O. Kun O oli vauva, E joskus hoiti nukkea ja vei rattaissa nukkumaan terassille vaunujen viereen. Tämä oli kuitenkin nopeasti ohimenevä vaihe ja pikku-O nukke jäi jonnekin lastenhuoneen lelukasaan.


Muutaman vuoden päästä nukke sai uuden leikkikaverin O:sta. O täytti 2-vuotta juuri silloin, kun R syntyi ja pikku-O nukke pääsi taas vauvaleikkeihin mukaan. Meidän pieni 2-vuotias hoivasi nukkea samalla, kun äiti hoiti vauvaa. O:n kohdalla nukkevaihe ei mennyt yhtä nopeasti ohi, kuin E:llä ja nukke on edlleen välillä mukana 3-vuotiaan leikeissä. Välillä se unohtuu, mutta välillä se pitää saada yöksi viereen.

Voiko pojat leikkiä nukeilla?

Meillä poikia kasvatetaan pojiksi ja tarkoitan tällä sitä, että emme kiellä lapsilta asioita, mutta kutsumme heitä esimerkiksi pojiksi emmekä "henkilöiksi". No tuskin kukaan kutsuu lastaan henkilöksi, mutta viittaan tällä sukupuolineutraaliin kasvatukseen. Jari Sinkkonen on mainunnut eräässä haastattelussa näin:

"Sinkkosen mielestä sukupuoli on niin tärkeä osa ihmistä, ettei sitä pidä vähätellä. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että lapsia pitäisi laittaa valmiisiin muotteihin sukupuolen perusteella.
– Sukupuolen sisällä pitäisi olla vapaus pojan tanssia balettia ja soittaa viulua ilman, että häntä siitä kiusataan, Sinkkonen sanoo."

Ja olen tästä samaa mieltä. Sukupuoli määrittää ihmistä ja esimerkiksi teini-iässä tyttöjen ja poikien erot tulevat viimeistään selkeästi esille. Mutta sukupuoli ei saisi määrittää sitä, mitä lapsi saa ja pystyy tekemään. Olemme varmasti ohjanneet lapsiamme poikien juttujen pariin, mutta toisaalta se on ollut luontevaa. Jos olemme menneet esimerkiksi perhekerhoon, pojat ovat suunnanneet heti juuri niiden "poikien lelujen" pariin. Sama tapahtuu päiväkodissa, vaikka tarjolla olisi myös niitä niin sanotusti tyttöjen juttuja. Meillä siis pojat saavat leikkiä nukeilla ilman, että se olisi mitenkään erikoista, mutta he saavat myös toteuttaa poikamaisia kiinnostuksen kohteitaan.

Myös vaatteissa olemme suosineet aina "poikien värejä", mutta näihin lasken kuuluvaksi myös esimerkiksi keltaisen ja oranssin. Pinkki ja violetti taitavat olla ainoita värejä, joita ei löydy meidän lasten vaatekaapista. Rakastan värikkäitä lastenvaatteita!

O, pikku-O ja Funny koiramme

Kuva ja ompelu: Jennin Murusia

En tietenkään ole ikinä kieltänyt lapsilta tiettyjä värejä tai leluja. Esimerkiksi E sai valita 2-vuotiaana potkupyöränsä värin ja valitsi punaisen, ja sen myös sai. Valinta tosin taisi liittyä Salama McQueeniin. Meillä on nuken lisäksi esimerkiksi lasten leikkiastioita ja niillä on leikitty paljon ja ne ovat ihan parhaita esimerkiksi vesileikeissä! Kotileikit myös kuuluvat mielestäni sekä tytöille että pojille. O on nyt innostunut kovasti leikkimään kotia ja sitä meillä leikitään nykyään aika usein. Itse hän tosin haluaa aina olla iskä, minä olen äiti ja R on vauva. Iskä käy töissä ja tontilla rakentamassa :)

Meidän nukke on muuten poikanukke. Alunperin nukella on ollut kaupassa pinkit vaatteet (miksi muuten nuket ovat kaupoissa lähes poikkeuksetta tyttöjä?), mutta poikien täti on ommellut nukelle paljon Murusia merkkisiä vaatteita. Kun E sai nuken, sillä oli silloinkin jo päällä poikien vaatteet. Ja mikä hauskinta, nämä kaikki nukenvaatteet ovat samaa kuosia, mitä löytyy myös poikien omista vaatteita. Ne on siis ommeltu tilkkupaloista, joista on tehty pojille vaatteita. O tykkää samistella nuken kanssa samoilla vaatteilla.


Tehdään yhdessä hyvää - Roosa nauha huutis

Facebookissa järjestetään lauantaina 19.10.2019, kello 10-22 Alavara -ompeluryhmän hyväntekeväisyyshuutokauppa, jonka potti lahjoitetaan suoraan Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräykseen. Huutiksessa voi huutaa ihania käsitöitä! Klikkaa mukaan tapahtumaan tästä. Samalla voit siis saada itselleni ihanuuksia ja auttaa tärkeässä asiassa.

Aihe on tosi tärkeä ja se koskettaa vuosittain useita ihmisiä. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä ja siihen sairastuu vuosittain noin 5000 naista. Lähes joka kahdeksas suomalaisnainen sairastuu jossain vaiheessa elämäänsä rintasyöpään. (Lähde.) Roosa nauha on Syöpäsäätiön tunnetuin keräys ja se kerää varoja naisten syöpien tutkimukselle.

Huutiksessa on mukana esimerkiksi nämä ihanat nukenvaatteet ja paljon kaikkea muuta ihanaa!  Nämä nukenvaatteet on ommellut meidän poikien täti, joka ompelee meidän lapsille paljon Murusia merkkisiä vaatteita (Lue: 6 vinkkiä lapsiperheen vaatevalintoihin: Kurkistus meidän vaatekaappiin)

Jennin muut huutiskohteet löytyvät esimerkiksi Murusia omasta blogista: Jennin Murusia
Kuvat ja ompelu: Jennin murusia
Kuvat ja ompelu: Jennin Murusia. Roosa nauha kuva ryhmän on oma mainos

Tehdään yhdessä hyvää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi