Curly girl suorille hiuksille: Miten hiukseni reagoivat?

Kun kuulin viime keväänä ensimmäisiä kertoja Curly girl metodista, elin keskellä vauvasumua. Monet kokeilivat metodia ja asiasta oli tekstejä niin Instagramissa, Facebookissa kuin lehdissäkin. En ymmärtänyt ollenkaan sitä villitystä enkä varsinkaan sitä, miksi joku suorahiuksinen lähtisi toteuttamaan metodia. Lisäksi koko asia tuntui tosi monimutkaiselta ja kummalliselta.

Minulla on ohuet ja liukkaat hiukset. Hiuksissani ei ole yhtään luonnonkiharaa, mutta ne ovat suhteellisen taipuisat. Eli hiukseni eivät meinaa aina suoristua edes suoristusraudalla ja latvat elävät omaa elämäänsä, vaikka niitä yrittäisi kääntää. Tehty kihara pysyy aika hyvin ja esimerkiksi pikkuleteillä saa tosi hyvän kiharan. Hiukseni rasvoittuvat nopeasti ja olen pessyt hiuksia 1-2 päivän välein. Aikaisemmin yleisin tapani laittaa hiukset on ollut suoritusrauta ja hiuslakka.


Mitä tekisin hiuksilleni?

Noin kuukausi sitten sain jonkun boostin eräänä huonona hiuspäivänä. Leikkaanko hiukset lyhyemmiksi? Kasvatanko? Millä shampoolla pesisin? Ja päätin, että nyt kokeilen, miten omat hiukseni reagoisivat curly girl metodiin! Metodin avulla voi myös hoitaa hiuksia, eikä pelkästään ylläpitää kiharoita. Olen monessa muussakin asiassa ehkä hieman hitaasti lämpeävä ja niin kävi myös tässä. Mietin ensimmäistä kertaa metodin kokeilemista jo kesällä, kun kuulin lähipiiristäni, miten hiukset olivat tulleet parempi kuntoisiksi, mutta silloin en vielä ollut valmis kokeilemaan (en siis jaksanut vauvasumun läpi omaksua mitään uutta). Alla olevissa kuvissa hiukseni ovat ennen metodin kokeilemista.

Lueskelin metodista lisää ja aluksi se tosiaankin tuntui monimutkaiselta. Ei pyyhekuivatusta? Geeliä märkään tukkaan? Ploppaus? CO-pesu? Cast? SOTC? Suhteellisen nopeasti nämä termit kuitenkin aukesivat ("muutamien" WhatsApp-viestien jälkeen siskolle ja kälylle) ja pääsin perille perusperiaatteesta. Paljonhan en vielä tiedä enkä tosiaankaan ole tässä "ammattilainen", mutta sen verran omaksuin tietoa, että pääsin kokeilemaan. Netistä löytyy tosi paljon blogeja, missä on kerrottu asiasta lyhyesti ja selkeästi, mutta paras tietolähde on Facebookin Curly Girl Suomi -ryhmä.

Itse hain lisäksi tietoa esimerkiksi näistä blogeista:


Miksi kokeilin Curly Girl metodia?

Itselläni suurin syy kokeilla metodia oli hiusteni hoitaminen. Olen jo pitkään etsinyt sopivia hiustenhoitotuotteita. Liian vahvat aineet tuntuvat latistavan tukan nopeasti ja perus markettishampoilla hiukset pitää pestä päivittäin. Hiukset ovat myös aika kuivat ja latteat. Moni on kertonut, että metodin aloittamisen jälkeen hiukset tuntuvat pehmeämmiltä ja niiden pesuväli on pidentynyt. Olen jo usean vuoden ajan suoristanut hiuksiani raudalla monta kertaa viikossa ja käyttänyt hiuslakkaa. Myös tähän kierteeseen olisi kiva saada tauko. Jos metodista ei muuta hyötyä olisi, niin ainakin antaisin niille pienen tauon lämpökäsittelystä. Alla olevissa kuvissa hiukseni ovat ennen metodin kokeilemista.

Metodi tuntuu aluksi kummalliselta ja itselleni tuotti ainakin ongelmia se, etten kampaisi hiuksiani päivisin. Metodissa on paljon "sääntöjä", mutta vastapuolena siinä on ihanaa se, että sitä voi toteuttaa myös ihan omien mieltymysten mukaan. Voi käyttää vain CG-hyväksyttyjä tuotteita ja saada jo niillä muutosta aikaan. Geeliäkään ei ole mikään pakko laittaa. Ja nykyisin kyllä saatan myös kammata hiuksiani aamuisin.

Itse päätin, että kokeilen aluksi jonkin aikaa metodin oppien mukaan ja tulosten perusteella päätän, mitä tästä jää käyttöön ja, mistä voin lipsua. Olen myös täysin avoin sille, että kokeilen tätä hetken ja palaan sen jälkeen vanhoihin kaavoihin, jos se tuntuu hyvältä.

Curly Girl metodi lyhyesti

 1. Hiukset pestään ensimmäiseksi final wash-shampoolla. Shampoo sisältää sulfaattia, mutta ei silikoneja. Tämä tehdään vain kerran tai aina sen jälkeen, jos hiuksia on käsitelty "väärillä" aineilla.
 2. Jatkossa hiukset pestään CG-hoitoaineella tai sulfaatittomalla shampoolla.
 3. Pesun jälkeen hiuksiin laitetaan hoitoaine tai hiusnaamio, joka kosteuttaa hiusta. Hoitoaineena voi käyttää myös samaa, millä hiukset pestään.
 4. Pesun jälkeen märkiin hiuksiin lisätään vielä jätettävää hoitoainetta.
 5. Jos halutaan muotoilla kiharoita, märkiin hiuksiin lisätään seuraavaksi geeliä.
 6. Hiuksia ei kuivata pyyhkeellä, vaan niiden kuivaamiseen voidaan käyttää esimerkiksi vanhaa t-paitaa. Paidalla voi myös plopata eli hiukset kääritään paidan sisälle, jotta kihara pääsee muodostumaan paremmin.
 7. Hiukset ilmakuivataan kuiviksi tai käytetään diffuusoria.
 8. Hiusten kuivuttua, niistä puristellaan cast pois eli geelin muodostama kova kuori. Hiuksiin saa koskea vasta, kun ne ovat kokonaan kuivuneet!
(Lähde: Curly Girl Suomi Facebook-ryhmä)

 

Ensimmäiseksi piti etsiä sopivia CG-hyväksyttyjä tuotteita. Ei sulfaatteja eikä silikonia....mistä löytäisin oikeat tuotteet? Lisäksi joka paikassa luki, että joku tuote sopii toiselle, mutta ei toiselle. Päätin siis aloittaa edullisilla markettituotteilla, koska en halunnut laittaa hiustenhoitotuotteisiin paljon rahaa ja varsinkaan, jos ne eivät edes välttämättä sopisi hiuksilleni tai en haluisikaan noudattaa metodia. Etsin tuotteita kaupassa ihan Googlettamalla sekä tutkimalla Curly Girl Suomi -Facebook ryhmän kansioita. Joistain kaupoista löytyy erikseen CG-tuotteet omasta hyllystä ja netissä on valmiita listoja. Itse käytin esimerkiksi näitä:

Ensimmäiset Curly girl tuotteeni

 • Final washiin: Erittäin hieno suomalainen koivu shampoo (Tähän kannattaa valita, joku tosi edullinen tuote, koska sitä käytetään vain kerran, tai kun halutaan taas "puhdistaa" hius uudestaan esimerkiksi kampaamokäynnin jälkeen.)
 • Co-washiin: XZ Persikkanektari Sulfaatiton Shampoo ja XZ Persikkanektari Hoitoaine
 • Hiusnaamio: Organic Shop: Avocado & Honey hiusnaamio (maksoi Tokmannilla 2,99e)
 • Jätettävä hoitoaine: Herbina hair care, kosteuttava Hair Mist
 • Muotoilutuotteet: Loreal Paris Mineral & Control ja pellavasiemen geeli

Jo kahden kerran jälkeen totesin, että en pidä vahvasti tuoksuvista jätettävistä aineista joten ostin pellavansiemeniä. En olisi uskonut, että ryhdyn tähän, mutta nyt meillä on jääkaapissa, vanhassa saippuapullossa pellavasiemengeeliä. Ja jo muutaman käyttökerran jälkeen olen vakuuttunut siitä! Se on ihanan pehmeää, ei tuoksu miltään ja mikä parasta, se on täysin luonnonmukaista, ilman mitään lisäaineita! Ja on kaappiin ilmestynyt muutama muukin uusi tuote ;)

Pellavasiemengeeli: (minä teen sen näin)

noin 2,5dl vettä
noin 2 rkl pellavansiemeniä
Keitetään noin 7-10 minuuttia. Valutetaan geeli siivilän läpi jäähtymään.
Valmis geeli säilyy jääkaapissa noin viikon verran, joten tämä annoskoko on siihen tarkoitukseen aika sopiva. Ja geelin käyttäminen on tosi helppoa, kun laittaa sen vanhaan saippuapulloon.

Miten hiukseni reagoivat Curly Girl metodiin?

Jo ensimmäisen pesun jälkeen hiukseni menivät laineille. Laineet eivät kuitenkaan pysyneet yön yli ja aamulla hiukset olivat latteat. Jälkeenpäin voin myös todeta, että kuivasin ne hieman väärin ja laitoin geeliä tosi vähän. Toisen pesun jälkeen hiuksiini tuli jo oikeaa kiharaa. Curly Girl ei tee suorasta hiuksesta kiharaa, mutta taipuisa hius voi taittua laineille. Minulle kävi juuri niin :) Aika hassua nähdä oma tukka kiharana pesun jälkeen.

Olen siis noudattanut metodia vasta tosi vähän aikaa ja sen tulokset tulevat paremmin esiin pitkällä aikavälillä. Noin kuukauden käytöstä ei siis voi vetää vielä merkittäviä johtopäätöksiä, mutta jo tässä vaiheessa hiukseni pysyvät selvästi pidempään puhtaamman tuntuisina ja näköisinä. Hiukseni menevät jonkin verran kiharaan pesun jälkeen, kun olen laittanut geeliä ja tehnyt ploppauksen, mutta aamulla ne ovat aika paljon suoristuneet. Freesauksella saan niihin jonkin verran kiharaa, mutta Curly Girl -metodihan ei tosiaan tee suorista hiuksista kiharia.

Tykkään kuitenkin siitä, että hiukset tuntuvat paksummilta ja niitä voi pitää auki ilman suoristamistakin. Hiukseni taipuvat jotenkin luonnollisemmin ja minulla ei ole "pakottavaa" oloa, että ne pitäisi suoristaa. Tosin kerran metodin aloittamisen jälkeen olen tarttunut suoritusrautaan, kun oli huono hiuspäivä ja minulla oli menoa. Toisinaan jaksan laittaa hiuksiani enemmän ja toisinaan vain pesen, enkä laita esimerkiksi geeliä. Metodissa on paljon hyviä juttuja, joiden uskon jäävän käyttööni myös pidemmällä aikavälillä. Suoran tukan kanssa ei tarvitse niin paljon vaalia kiharoita, koska niitä ei periaatteessa ole "luonnostaan". Olen tosi tyytyväinen, että uskalsin kokeilla!


Lue, tuliko minulle kiharoita 4 kuukauden jälkeen?

4 kuukautta curly girliä takana: Tuliko hiuksistani kiharat? Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa