6 vinkkiä lapsiperheen vaatevalintoihin: Kurkistus meidän vaatekaappiin

En osta usein lastenvaatteita, mutta silti meillä on niitä aika paljon! Suurin syy on varmaan siinä, että meidän lapsilla on super taitava täti, joka ompelee lapsillemme Murusia-vaatteita. Minä bongaan ihania kankaita, tilaan niitä suoraan tädille ja jossain vaiheessa kankaat ovat muuttuneet vaatteiksi lasten vaatekaappiin. Toinen syy on se, että olen säästänyt E:n ja O:n kaikki hyvinä säilyneet vaatteet ja ne ovat olleet käytössä aina seuraavalla pojallamme. R:llä on paljon vaatteita, jotka ovat meidän perheessä nyt kolmannella kierroksella ja ne ovat edelleen täysin käyttökelpoisia. Osa pieneksi jääneistä on lähtenyt vielä eteenpäin seuraavallekin käyttäjälle.

1. Kierrätä vaatteet lapselta toiselle ja hanki laadukkaita ja kivoja vaatteita. Kivoja kuoseja jaksaa käyttää uudestaan ja uudestaan.


Toki ostan jonkin verran perus käyttövaatetta, kuten kolitsihousuja ja t-paitoja. Niistä ei usein jää säästettäväksi ja välillä ne kuluvat huonoiksi jo yhdenkin lapsen käytössä. Kolmen pojan äitinä olen todennut, että kolitsihousuista ei kannata maksaa montaa kymppiä, sillä ne kuluvat autoleikeissä rikki joka tapauksessa.

2. Meillä kollarihousut saavat uuden elämän vielä shortseina, kun leikkaan niistä lahkeet irti. Osan housuista paikkaan silitettävällä kankaalla, mistä leikkaan sydän- tai pallopaikat.

Meillä on ollut muutamia kalliimpia "merkkikollareita" ja ne ovat kuluneet samalla lailla polvista rikki kuin "markettihousutkin". Toki ne ovat usein ihanan tuntuisia, istuvampia ja niissä saattaa olla jokin ihana yksityiskohta. Ja sellaisia voikin olla mielestäni yhdet tai kahdet niin sanottuna siistimpänä vaatteena. Mutta en pidä järkevänä hankkia paljon sellaisia vaatteita, joita en raaski antaa lasten päälle. Ajattelen, että lastenvaatteet ovat kuitenkin käyttötavaraa ja parhaista vaatteista yritän puhdistaa tahrat heti tuoreena. Jos en ehdi heti pestä niitä, kostutan ja laitan nestemäistä pesuainetta.

3. Osta vaatteita, joita raaskii käyttää ja putsaa tahrat heti! Siistejä "jemmavaatteita" ei tarvita kuin yhdet.

Parhaat valmisvaatteet

Rakastan Polarn O. Pyretin velour asuja! Meillä on niitä koossa 74, 86 ja 92. Jokainen lapsistamme on saanut yhden setin uutena eli R:llä on käytössään niistä kolme eri kokoista settiä. Ja paljon käytetty E:n värikäs raitasetti on edelleen hyväkuntoinen. Ne ovat tosi kivoja talvella ulkovaatteiden alla, mutta niitä voi käyttää myös sisävaatteena ja esimerkiksi alkusyksystä pitkähihaisena ulkopaitana. Alla olevassa kuvassa näkyy jokaisesta setistä yksi osa; R:llä paita sekä housut ja O:lla housut.

O:n trikoopaita on Murusia-paita

Eniten ostan vaatteita E:lle. Nyt varsinkin kesän jälkeen tuntuu, että kaikki housut ovat taas lahkeista lyhyet. O:lle ja R:lle löytyy "uusia" vaatteita varastosta, mutta toki heillekin hankin välillä jotain uutta. Pyrin kuitenkin ostamaan uusia vaatteita vaan tarpeeseen. Tykkään, että lasten vaatteet ovat värikkäitä ja mukavia päällä. Värien takia olenkin koukuttunut kankaisiin, koska varsinkin pojille on välillä vaikea löytää värikkäitä valmisvaatteita.

4. Hanki vaatteita, jotka ovat monikäyttöisiä ja kestäviä.

Samistelu vaatteet

Meillä on lapsilla aika paljon Murusia samisteluvaatteita. Tässä kuvassa näkyvät pienten poikien kesän samistelupaidat. O:lla on housuina Murusia sydän velourhousut ja ne on ihan mahtavat! Ihanaa ja kestävää kangasta. Pienten valmisvaatteissa tykkään tosi paljon erilaisista peppukuvioiduista :) Ne ovat ihania, kun pieni mönkii ja konttaa lattialla.


Tässä alla olevassa kuvassa on yhdet Me&I "peppuhousut" ja Murusia mopopaita, mistä löytyy myös samistelupaidat eri väreissä.


Meillä on samisteluvaatteita ihan samoilla kuoseilla ja väreillä, mutta myös samoilla kuoseilla, eri värisinä, kuten esimerkiksi alla olevassa kuvassa olevat kamerapaidat. Näitä ei ole tehty tai tilattu samalla kertaa, vaan ovat eri vuosilta. Vihreä Noshin kamerakankaasta ommeltu on E:n paita, joka nyt on O:n vaatekaapissa ja keltainen O:lle tehty paita, joka löytyy nyt R:n kaapista. Samistelu on ihanaa!


Pikku Leijona samistelupaidat

Pupujemma kangas

Jumpsuit

Jumpsuitit on ihania! Meillä on muutama kappale ja molemmat ovat jälleen Murusia merkkisiä. Vihreä velourhaalari on ollut alun perin E:n ja se on siis jo kolmannella kierroksella. Sininen haalari on O:n 1-vuotislahja ja nyt se löytyy R:n vaatelaatikosta. Pienellä jumpsuit menee sisävaatteena sekä lämpimällä säällä myös ulkovaatteena. Meillä esimerkiksi R on nukkunut usein vaunuissa jumppis päällä.Näiden kahden työmaahaalari kuvien (kuva yläpuolelella ja alapuolella) välissä on mennyt aikaa noin 7 kuukautta ja R:llä on päällään sama haalari! Rakastan näitä vaatteita, mitkä kasvavat lapsen mukana! Tykkään ottaa käyttöön hieman reilun kokoisia vaatteita ja sitten en raaski myöhemmin laittaa niitä pienien vaatteiden kasaan. Monissa vaatteissa on nykyään käännettävät hihat tai lahkeet sekä bodeissa tuplanepparit, mitkä pidentävät oleellisesti vaatteiden käyttöaikaa

5. Hanki lapsen mukana kasvavia vaatteita ja osta (pienelle lapselle) jo kokoa isompi, jos vaan mahdollista. Housuissa ei usein isompi koko toimi, mutta bodeissa se usein onnistuu. Hihat on helppo kääriä.


Lasten vaatteiden suhteen iskee välillä innostus. On olemassa paljon tosi ihania ja kaikkea olisi kiva saada. Yritän kuitenkin pitää malttia mukana ja hankkia vaatteita vain hyvällä syyllä ja kierrättää vaatteet mahdollisimman monelle. Meillä on onnistunut myös ulkovaatteiden ja pienten kenkien kierrätys hyvin, kun on kolme poikaa ja jokainen on syntynyt melkein samaan aikaan vuodesta. Isoveljen talvihaalari on siis ollut aina sopivan kokoinen myös pikkuveljelle / pikkuveljille. Tulevana talvena R esimerkiksi saa käyttöönsä E:lle aikoinaan ostetun talvihaalarin, jota on ehtinyt käyttää myös O. Toki lasten kasvaessa, esimerkiksi kengistä ja haalareista ei jää enää välttämättä seuraavalle ja tänä talvena esimerkiksi O saa ihan uuden haalarin.

6. Osta ulkovaatteet käytettynä. Varsinkin pienet koot ovat usein tosi siistejä.

Olen kirjoittanut helmikuussa postauksen: Kurkistus vauvan vaatekaappiin paljasti jotain äidistäkin ja sieltä löytyy lisää meidän vauvavaatteita.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Miten rauhoittaa lapsi unille: Kokemuksia itsetehdystä painopeitosta

Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Korona-ajan kaverisynttärit

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Mikä lapselle nimeksi: Vinkkejä nimen valintaan