Koronatesti: Miten sujuu lapsen kanssa drive-in koronatesti?

Kirjoittelin viime postauksessa meidän ruuhkautuneesta arjesta ja mainitsin, että meidän perheestä 3/5 on tähän mennessä käynyt korontestissä. Nyt lukema on 4/5. Yksi lapsistamme alkoi loppuviikosta niiskuttamaan ja jätin hänet heti kotiin.


Koronaohjeet lapsen sairastuessa

Tällä viikolla Wilmaan ja Päikkyyn on tullut lähes päivittäin päivitettyjä ohjeita siitä, miten tulee toimia, jos lapsi sairastuu flunssaan, hengitystieoireisiin tms. En ollut enää varma kaikkien näiden ohjeiden jälkeen, että mitä meidän tulisi tehdä, joten soitin kaupunkimme korona-infoon ja kysyin, mikä on tämän hetkinen meidän kaupungissa oleva ohjeistus. Sain ohjeeksi, että edelleen lapsi pyritään testaamaan, mutta jos lapsi ei pääse testiin, kun oireet ovat jo loppuneet, hän voi palata hoitoon / kouluun. Lisäksi samasta perheestä ei tarvitse testata kaikkia, jos yksi on testattu negatiivisena ja muille tulee samanaikaisesti samanlaisia oireita. Tämä on mielestäni hyvä muutos, sillä onhan se vähän kaikkien resurssien tuhlausta, jos samassa perheessä useampi lapsi on nuhainen samaan aikaan ja yksi on todettu jo korona-negatiiviseksi. Tämä ohjeistus koskee siis perheitä, jotka eivät ole matkustaneet tai altistuneet tiettävästi korona-virukselle. Matkustaneita tai altistuneita koskee hieman tiukemmat ohjeet.

Saimme ajan seuraavalle päivälle drive-in koronatestiin ja tulos tuli kahdessa vuorokaudessa. Saman päivän testausajat olivat jo täynnä. Odotin paljon pidempää odottelua, joten meidän kohdallamme asia eteni ihan vauhdikkaasti. Saimme lähetteen korona drive-in testiin, mihin voi mennä päivän aikana sen aukiolojen aikana haluamaansa aikaan.

 

Koronatesti drive-in testipaikalla lapsen kanssa

Korona drive-in testiin tulee mennä autolla eikä autosta saisi poistua testauspaikalla. Testipaikalla autot ohjattiin kolmeen jonoon ja lisäohjeet olivat vasta ihan jo testauspaikan luona. Siellä pyydettiin soittamaan kyltissä olevaan puhelinnumeroon, hoitaja tarkasti lähetteen tiedot ja teki tulosteet testiputkeen valmiiksi. Sen jälkeen auton tuntomerkkien perusteella testin ottaja tuli auton luokse ja suoritti testauksen.

Minulla oli autossa mukana kaksi lasta ja otin testiin tulevan lapsen jo jonossa istumaan auton etupenkille. Testiä tehdessä pidin lasta sylissä ja pidin kiinni hänen käsistään ja otsasta. Testi otettiin nenän kautta avonaisen auton ikkunan kautta. Olin kertonut lapselle etukäteen, miten testi tehdän ja varoittanut, että se saattaa tuntua ikävältä, mutta on hetkessä ohi. Lapsi pysyi hyvin paikallaan ja hän oli testin jälkeen samaa mieltä kanssani siitä, että se oli nopeasti ohi. Hänen mielestä se ei edes ollut kovin ikävää eikä nenässä tuntunut jälkeenpäin pahalta. Tämä on tietysti lapsikohtaista ja jokainen kokee sen eri tavalla. Testaaja oli selkeästi kokenut testaaja eikä kenellekään meistä jäänyt siitä paha mieli. 

Saimme ohjeet mukaan, miten seuraavaksi tulee toimia ja lähdimme kotiin päin. Lapsi pitäisi pitää testin tuloksen saapumiseen saakka karanteenissa. Kun isä kysyi lapselta, miten meni, lapsen vastaus oli: "Sain sieltä liskon!". Testauspiste oli siis Mehiläisen ja lapselle testauksesta jäi mieleen kotiin saatu lisko. Tulokset tulevat omamehiläiseen ja olen kuullut, että ne näkyisivät siellä nopeammin kuin omakannassa. Jos tulos olisi positiivinen, meille tulisi vielä soitto asiasta ja alettaisiin selvittämään altistuksia yms.

Testauspaikka oli auki klo 10-16 välisenä aikana. Menimme sinne heti aamulla ja jo hieman ajoissa. Olimme omassa jonossamme neljäs auto eli pääsimme sieltä aika nopeasti pois. Autoja tuli kuitenkin koko ajan lisää ja jono kasvoi. En osaa sanoa onko jokin aika päivässä rauhallisempi, mutta olin varautunut eväillä ja kirjoilla, jos joutuisimme odottamaan pitkään.


Milloin koronatestiin?

Syksy ja päiväkotien / koulujen alkaminen on varma merkki flunssasta. Niiltä ei vaan voi välttyä, vaikka kuinka huolehtisi käsihygieniasta ja pitäisi turvavälejä. Lapsilta ei edes voi vaatia turvavälien pitämistä, joten tämä ei varmasti ole meidän perheen tämän syksyn viimeinen flunssa. Toivon kuitenkin, että koronatestissä käyminen ei tulisi ihan joka viikkoiseksi ohjelmaksi.

Pidän hyvänä, että Suomessa testaamiseen on nyt laitettu lisää resursseja, mutta tarvitseeko esimerkiksi korvatulehduskierteessä olevaa lasta testata moneen kertaan? Kun meidän keskimmäinen lapsemme aloitti päiväkodissa muutama vuosi sitten, hän ei ollut ensimmäiseen puoleen vuoteen montakaan täyttä hoitoviikkoa hoidossa. Ja hänen täysi hoitoviikkonsa oli nelipäiväinen. Hänellä taisi olla neljä korvatulehdusta peräkkäin, kunnes saimme putket ja kierre alkoi helpottaa.

Nämä ovat vaikeita kysymyksiä ja sen takia varmasti tällä viikollakin ohjeistusta lasten kohdalla on päivitetty jo moneen kertaan. Eiköhän kokemus ja aika helpota viranomaisiakin tekemään oikeanlaisia ratkaisuja. Pääasia tietysti on, että Suomessa koronavirus ei pääsisi leviämään holtittomasti ja mahdollisimman moni säästyisi tartunnalta.

Edit 28.8.2020: Nyt perheen koronatestaus luku on 5 kpl. Onneksi loppuviikosta ohjeet taas muuttuivat sen verran, että pientä nuhaa ei tarvitse testata, vaan sen voi vain sairastaa kotona. Tosin silloin ei kaiketi saa nuhaisena mennä hoitoon/kouluun.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat