Kirja- ja linkkivinkki: Lapsen tunnetaidot ja niiden harjoittelu

Yhteistyössä Kustannus Mäkelän ja Perhekuplan kanssa

Kolmen lapsen äitinä tunnetaitojen harjoittelu on meille koko ajan ajankohtaista. Lapsemme ovat eri ikäisiä ja eri luonteisia, joten meillä on koko ajan menossa useampi erilainen vaihe. Joku asia, mikä toimii yhden lapsen kanssa, ei toimi toisella. Sain tilaisuuden tutustua Kustannus Mäkelän Ympyräiset kirjasarjaan. Ympyräiset on suomalainen, pedagogisesti kehitetty konsepti, joka tarjoaa työkaluja lapsen tunne- ja kaveritaitojen kehittämiseen. Tämä kirjasarja on siis minulle erityisen mieleinen!

Kirjasarja on tarkoitettu 3-6 vuotiaille lapsille. Ympäräiset kirjoista löytyy myös nettisivusto, joka tarjoaa tietoa tunnetaidoista. Sivustolta löytyy muun muassa vinkkejä, miten lasta voi auttaa erilaisten tunteiden kanssa. Kannattaa käydä katsomassa!


Me tutustuimme lasten kanssa kolmeen Ympyräiset kirjaan: Siro Saparon iso moka, Pelokas Pingviini ylittää itsensä sekä Pieni kirja tunteista. Sarjaan kuuluu lisäksi muitakin kirjoja, jotka kaikki löytyvät esimerkiksi Kustannus Mäkelän tai Ympyräiset sivustoilta.

Miten selvitä virheen tekemisestä?

Täydellisyyttä rakastavasta Siro Saparosta kertovassa tarinassa selvitään ison mokan tuottamasta harmituksesta. Kirjassa on sadun lomassa kysymyksiä lapsille, joita voidaan miettiä yhdessä aikuisen kanssa. Esimerkiksi tämän tarinan myötä mietimme: Mikä on sinun erityistaitosi sekä Miltä tuntuu, kun on tehnyt virheen?

Luin kirjaa 3- ja 7-vuotiaiden lasteni kanssa. Molempien lasten kanssa keksimme heidän omia erityistaitoja sekä tunteita, mitä virheen tekeminen aiheuttaa. 3-vuotiaalle tunteet itsessään ovat vielä hankala käsite. Mutta, kun toin ne lapsen tasolle erilaisilla esimerkeillä, niin lapsi osasi itse nimetä, että virheen tekeminen tuntuu pahalta. Sadun edetessä mietimme, miten virheen jälkeen kannattaa toimia ja miten harmituksesta pääsee eroon. Olimme kaikki samaa mieltä siitä, että parhaita ratkaisuja ovat asian kertominen ja anteeksi pyytäminen.


Avaruusalus vie Ympyräiset jännittävään seikkailuun! Pikkutarkka Siro Saparo ei malta olla säätämättä muutamaa vipua ohjaamossa… Voi ei, Ympyräisten alus kääntyy väärään suuntaan! Joskus moka voi kuitenkin kääntyä onnenpotkuksi. Kenties nytkin, sillä raketti päätyy yllättävään paikkaan.

Jännittäminen

Varovaisesta pingviinistä kertovassa tarinassa tulee vastaan monta jännittävää tilannetta. Kirjan edetessä mietimme lasten kanssa muun muassa: Mikä sinua pelottaa? Miltä pelko tuntuu? Milloin sinua on jännittänyt? Miltä tuntuu, kun pelottava asia ratkeaa? 3-vuotias ei tunnistanut, mitä jännittäminen tarkoittaa, mutta esimerkkien kautta keksimme asioita, mitkä voisivat olla jännittäviä.Pelokas Pingviini on saanut mahtavan idean. Se lähtee esittelemään keksintöään Poutapilven toiselle laidalle, mutta matkan varrelle osuu pelottava tunneli. Perillä Pingviiniä odottaa vielä suurempi haaste, kun keksinnöstä täytyy kertoa isolle yleisölle. Pelokas Pingviini on kovin ujo – miten se selviytyy jännittävästä tilanteesta?

Jännittäminen on tuttu tunnetila niin aikuisilla kuin lapsillakin. Lasten on hankala tunnistaa erilaisia tunteita ja usein ne saattavat purkautua kiukkuna, raivona tai itkuna. Meidän lapsistamme kaksi kolmesta elää todella vahvasti tunteiden vietävänä. Harmi suututtaa tosi paljon ja ilo syleilee maailmaa. Yritän nähdä lapsen huonon käytöksen taakse ja pohtia, mistä se voisi kertoa? Esimerkiksi syksy on tuonut meidän perheellemme paljon uusia asioita ja osa niiden tuomista tunteista on näkynyt selvästi arjessamme.

Erilaiset tunteet

Kolmas meidän kirjoista sopii parhaiten pienemmille lapsille. Siinä on pieniä loruja ja isoja, värikkäitä kuvia. Lapsen kanssa on hauska arvuutella erilaisia tunteita ja samalla niitä voi opetella tunnistamaan. Miltä innostuminen näyttää ja ilo tuntuu? Entä kiukku? Erilaiset tunteet tuntuvat koko kehossa.


Tunteista puhuminen kannattaa aloittaa jo aivan pienen lapsen kanssa. Tässä kirjassa opetellaan nimeämään tunteita kuvien ja lorujen avulla. Aikuisille annetaan vinkkejä tunteiden sanoittamisesta arjessa.Yhdessä pedagogien kanssa kehitettyyn ja lasten testaamaan konseptiin on kehitteillä kirjojen lisäksi animaatiosarja, mobiilipelejä ja -sovellus. Ympyräiset sarjaan liittyy myös päiväkodeille kehitetty Tunnetaito-ohjelma. (Lähde: Ympyräiset)

Kustannus Mäkelän valikoimasta löytyy paljon ihania lasten kirjoja! Lue esimerkiksi Ripaus taikaa kirjoista The Baby Step blogista sekä Kolmikko kirjasarjasta Emilia Alesandra blogista. Itse voisin hankkia nuo kaikki :)


Lapsen tunnetaidot - lue lisää!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Taaperon talvi: Minkä ikäisenä hiihtämään ja luistelemaan?

Elf on the shelf tonttu -ideat 1-24: Itse tehty joulukalenteri lapsille. Mukana kuvat toteutuneista kepposista.

Mitä lahjaksi isälle / miehelle: 10 vinkkiä isänpäivälahjaksi