Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa

Esikoisemme oli noin 2,5-vuotias, kun olin uudestaan raskaana. Olimme niin onnellisia! Haaveissamme oli jo ennen ensimmäisen lapsen syntymää, että saisimme vähintään kaksi lasta. Ikäeroksikin tulisi aika sopiva reilu 3 vuotta.

Alkuraskaus sujui hyvin. Minulla oli enemmän raskausoireita kuin ensimmäisessä raskaudessani, mutta ei kuitenkaan mitään kovin merkittäviä. Kävin neuvolassa noin rv 8, mutta siellä lähinnä vain keskusteltiin ja sain lähetteen np-ultraan. Raskausviikon 10 jälkeen raskausoireeni loppuivat lähes kokonaan, mutta en osannut olla kovin huolissani, sillä ensimmäinen raskauteni oli ollut melkein kokonaan oireeton. Meillä oli ensimmäinen ultra (rv12+) juhannusviikolla ja sen odottaminen oli kuin tulisilla hiilillä käveleminen. Päivät matelivat ja odotin, että vihdoin pääsisin kertomaan kaikille, että meille tulisi toinen lapsi!

tuulimunaraskaus

Tuulimunaraskaus

Ultraus aloitettin vatsan päältä, mutta vauvaa ei saatu näkymään ruudulle. Puristin mieheni kättä ja huoneeseen laskeutui hiljaisuus. Meille ei tulisikaan vauvaa. Olin raskaana, mutta ilman vauvaa. Raskaus oli tuulimunaraskaus. Tuulimunaraskaudessa hedelmöittynyt munasolu kehittää kohtuun ainoastaan tyhjän sikiöpussin. Sikiötä ei muodostu lainkaan, mutta naisella kehittyy raskaushormonia ja raskaustesti näyttää positiivista. Kehoni siis luuli olevansa raskaana, vaikka vauvaa ei oikeasti ollutkaan. Olin raskaana ilman vauvaa. (Lähde: Potilaan lääkärilehti)

tuulimunaraskaus

Lääkkeellinen raskaudenkeskeytys

Sain lähetteen lääkkeelliseen raskaudenkeskeytykseen. Useimmiten tuulimunaraskaus päättyy keskenmenoon itsestään, mutta minulla ei ollut mitään vuotoja. Kävimme vielä sairaalassa varmistamassa diagnoosin ja sain lääkkeet kotiin. Lääkkeellisiä raskaudenkeskeytyksiä tehdään myös osastolla, mutta itse koin kotiin lähtemisen parempana vaihtoehtona. Keskeytyspäiväksi osui juhannusaatto. Sinä vuonna meillä ei juhlittu juhannusta. Minun kohdallani lääkkeellinen keskeytys sujui paremmin kuin etukäteen pelkäsin, mutta onhan se fyysisesti raskas. Itse otin heti aluksi kunnon kipulääkkeet enkä jäänyt odottamaan, että ottaisin ne vasta tarpeen mukaan.

"Arviolta 10–15 prosenttia kaikista raskauksista menee kesken. Yleensä tämä tapahtuu ennen 12. raskausviikon täyttymistä. On arvioitu, että suurin osa keskenmenoista olisi tuulimunia."

Kun aikaa kului joitakin päiviä, yritin ajatella positiivisesti, että me emme olleet menettäneet vauvaa vaan ajatuksen vauvasta. Olin kuitenkin ehtinyt jo kaksi kuukautta kuvittelemaan vauvan ja näkemään, millaista meillä olisi kahden lapsen kanssa. Kokemus oli surullinen ja sen käsitteleminen vei aikaa.

tuulimunaraskaus

Vertaistuki keskenmenon kokemukseen

Tapaus jätti arvet ja kun noin viiden kuukauden päästä olin uudestaan raskaana, en osannut nauttia siitä ollenkaan. Kävin varhaisultrassa noin rv 6-7 ja viikon 12 np-ultra jännitti ihan älyttömästi. Vielä rakenneultran jälkeenkin pelkäsin, että saammeko todella tämän vauvan syliimme. Tässä raskaudessa minulla oli istukka takaseinämässä ja O oli muutenkin aika rauhallinen masussa. Loppuraskaudesta jouduin tekemään usein liikelaskentaa ja välillä en saanut tuntiin edes kymmentä liikettä vaan jouduin kuulostelemaan vielä toisen tunnin. Tämä oli pelottavaa, sillä esikoisemme oli todella liikkuvainen ja liikkeitä tuntui paljon ilman laskemistakin. Tapaus varjosti vielä myös R:n raskautta ja kävimme myös siitä varhaisultrassa.

Kun puhuin asiasta myöhemmin ystävilleni, huomasin, että ihan lähipiirissäkin oli useampi, joka oli kokenut keskenmenon. Moni ei vain puhu siitä ääneen. Vertaistuki on kuitenkin sitä parasta tukea ja itseäni ainakin helpotti jutella asiasta muiden saman kokeneiden kanssa. Minusta onkin tärkeää tuoda asia esille, koska se on kuitenkin valitettavan yleistä.

keskenmeno

Tuulimunaraskaus johtuu viallisesta munasolusta, jollaisia on jokaisella naisella ja sen hedelmöittyminen on huonoa tuuria. Se ei ole este uudelleen raskautumiselle. Me olemme saaneet sen jälkeen kaksi ihanaa lasta. Hyväksymistä helpottaa myös tieto, että me emme menettäneet oikeastaan vauvaa vaan ajatuksen siitä. Jos raskaus olisi keskeytynyt itsestään, en oliski ikinä saanut tietää, keskeytyikö jo alkanut raskaus vai olisiko se ollut tuulimunaraskaus. Toisaalta taas toipuminen olisi ollut varmasti helpompaa, jos asia olisi tullut päätökseen jo viikkoja aikaisemmin.

Mielestäni keskenmenoista ja tuulimunaraskauksista on tärkeää puhua julkisesti, koska itseäni ainakin auttoi eniten muiden vastaavan kokeneiden kanssa juttelelminen tai aiheeseen liittyvien blogien lukeminen.

Seuraa blogia:
FollowKommentit

 1. Mä pystyn niin samaistua teidän tunteisiin. Ja just tuo, että se on paljon kun kaksi kuukautta ehdit ajatella sitä vauvaa ja tulevaisuutta. Ja sitten se kaikki vain häviää. Ihana, että säkin kirjoitit teidän tapauksesta, tästä saa varmasti moni vertaistukea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Siinä aika nopeasti romahtaa haaveet vauvasta :( Kahdessa kuukaudessa ehtii jo miettimään aika paljon asiaa. Esikoisen kohdalla en jotenkin osannut edes pelätä mitään, joten siitä raskaudesta osasin nauttia enemmän kuin seuraavista.

   Poista
 2. Itse juuri tänään keskenmeno tuomion saaneena. Miten tuo lääkkeellinen keskeytys oikein menee? Eli ultrataanko sairaalassa ennen kuin lääkkeet määrätään ja paljonko kipulääkkeitä suositellaan? Tämä päivä on muutenkin menty sumussa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, olen tosi pahoillani! Itsekin olin ensimmäiset päivät ihan sumussa ja itkuinen. Minut ultrattiin vielä sairaalassa ja varmistettiin diagnoosi. Sain kipulääkkeiksi mukaan Buranaa ja Panacodia. Otin molempia jo etukäteen. Lääkkeellinen tyhjennys tuntui vaikealta, mutta kun se oli ohi, pystyi aloittamaan henkisen parantumisen. Toivottavasti voit jutella jonkun kanssa asiasta. Et ole yksin asian kanssa <3

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille