59m2 koti ja 5 henkilöä: Mikä on vaikeinta?

Olemme asuneet nyt kaksi kuukautta väliaikaisessa kaksiossamme. Rakennamme uutta kotia ja löysimme sopivalta alueelta vain tämän yhden asunnon, 59m2 kokoisen kaksion. Lapset nukkuvat kaikki samassa makuuhuoneessa ja meidän sänky on olohuoneessa. Asunnossa on onneksi lasitettu parveke ja sauna, joten ne hieman auttavat asiaa. Mutta mitkä asiat tuntuvat vaikeimmilta?


Oman tilan kaipuu

Kaikista vaikeinta on juuri se, että minnekään ei pääse edes hetkeksi yksin. No ehkä vessaan tai saunaan joskus, mutta todellisuudessa monesti 1-vuotias konttaa vessaan perässäni ja usein käyn suihkussa kahden nuorimman lapsemme kanssa. Tässä tilanteessa, kun ei ole pelkästään pieni asunto, vaan myös se talon rakentaminen. Meille tulee talo muuttovalmiina, mutta mies on viettänyt paljon aikaa tontilla, varsinkin nyt maanrakennusvaiheessa. Minusta on tullut perheen harrastuskuski ja yritän pitää jotenkin langat käsissäni. Aina tämä ei onnistu ja esimerkiksi viime viikolla unohdin R:n hammastarkastuksen.

Perheeni on minulle kaikista tärkeintä, ihan ehdottomasti, ja olen niin onnellinen, että saan viettää tällä hetkellä lasten kanssa niin paljon aikaa. Mutta jokainen kaipaa välillä hetken omaa rauhaa, pientä hiljaista hetkeä, kun kuulee omat ajatukset. Pienessä kaksiossa, missä asuu viisi ihmistä ja koira, ei kovin montaa näitä hiljaisia hetkiä ole. Tämän huomaa myös lapsista. Tunteet kuumenevat helposti, kun kenelläkään ei omaa tilaa. Joku tulee aina sotkemaan leikit ja mitään leikkejä ei voi jättää kesken seuraavaan päivään.


Tilan tuntu korostuu, kun olen päivät kotona enkä käy tällä hetkellä esimerkiksi töissä. Olen siis opintovapaalla (Lue: Opintovapaa 1-vuotiaan kanssa) ja pieni asunto tuo opiskelullekin omat haasteensa. Verkkoluentojen, tehtävien ja verkkotenttien tekemiseen ei ole mitään omaa tilaa, vaan teen kaikki keittiön pöydän ääressä.

Vieraiden majoittaminen on myös suhteellisen haastavaa. Meillä on ollut yhden yön kaksi aikuista, joista toinen nukkui olohuoneessa ja toinen kolmen lapsen kanssa, lastenhuoneessa. Menee toki tilapäisesti, mutta ei ole ehkä kaikista ihanteellisin ratkaisu. Rakennusprojektin aikana meillä on pidetty talkoita autokatoksen parissa ja kolme aikuista tuntui jo liian isolta määrältä majoittaa meille. Varasimme talkooporukalle muun majoituksen, mikä olikin kooltaan isompi kuin oma asuntomme. Muutenkin vieraiden kutsuminen on vähän haastavaa ja meille ei mahdu oikein kavereita kylään leikkimään.

Yksi vessa

Erityisesti lähtötilanteissa korostuu se, että meillä on vain yksi vessa. Kaikilla on yhtä aikaa sinne asiaa ja eteisessä odottajien hermot kiristyy. Sama toistuu iltaisin, kun yksi on suihkussa, toisella on asiaa vessaan ja kolmas haluaisi pestä hampaat. Kolmen lapsen taloudessa tulee myös paljon pyykkiä ja, vaikka meillä on kuivausrumpu, pyykinkuivausteline on AINA tiellä kylpyhuoneessa.


Tavarat

Kun muutimme tähän asuntoon, yritimme pakata mukaan vain niin sanotusti tärkeimmät tavarat. Esimerkiksi osa huonekaluista, astioista, kirjoista, vaatteista, leluista jne. on varastossa odottamassa uuden kotimme valmistumista. Silti tavaraa on liikaa ja säilytystilaa ihan liian vähän. Tämä taas tarkoittaa sitä, että tavarat ovat aina levällään. Eteinen on täynnä kenkiä ja ulkovaatteita, lasten leluja on jokapaikassa ja kaikki tasot ovat täynnä kaikkea sekalaista. En vielä ole uskaltanut ajatella, että mihin saamme kaikki talvivaatteet ja talviharrastusvälineet mahtumaan.

Toisaalta siivottavaa on sinänsä vähän, koska neliöitä on vähän. Mutta silti minusta tuntuu, että siivoan koko ajan ja silti on koko ajan sotkuista. Tämä tosin on varmaan tuttua kaikissa lapsiperheissä! Asiaa ei helpota yhtään se, että meillä on lisäksi esimerkiksi vaunut ja rattaat, joille ei ole oikein mitään järkevää säilytyspaikkaa. Tavarat eivät pysy siksikään paikallaan, koska R tykkää tyhjentää kaikkien kaappien ja laatikoiden sisällöt lattialle :)

Kaipaan erityisesti ulkokalusteita, grilliä, trampoliinia ja muurinpohjalettupannua. Ja näiden myötä sitä oma pihaa! Onneksi kerrostalon ympärillä on metsää ja heti pihasta pääsee metsäpoluille lenkille.

Tämä on paras leikki!

Hyvät puolet

Oikeastaanhan se on ihanaa, että asumme tässä kodissa, koska se tarkoittaa sitä, että saimme myytyä vanhan kotimme ja pääsimme rakentamaan. Koko ajan tapahtuu jännittäviä ja odotettuja asioita. Saamme seurata, kun meille valmistuu uusi, ihana koti. Tämä näkökulma on se suurin asia, mikä auttaa jaksamaan pienessä kodissa.

Vaikka tuntuu, että tavaraa on paljon, silti meillä ei ole paljonkaan mitään ylimääräistä. On oikeastaan aika kivaa, kun ympärillä ei ole niin sanotusti turhaa tavaraa, vaan vain jokapäiväisiä juttuja. Toki joskus, kun tulee se hetki, että voisi juoda lasin viiniä, se ehkä maistuisi vielä paremmalta viinilasista kuin "maitolasista", mutta menee se näinkin. Luulen, että kun alan purkamaan kaikkia varastolaatikoita, mietin monen asian kohdalla, että tarvitaanko me tätä oikeasti?

Tämän syksyn ja talven aikana olemme ainakin tiiviisti, koko perhe yhdessä. Lapset kaipaavat omaa tilaa, mutta toisaalta heistä on myös kivaa nukkua samassa huoneessa. Luulen, että tulen vielä kaipaamaan tätäkin aikaa tästä näkökulmasta ajatellen.


Meidän rakennuskuulumisia voi lukea tarkemmin Pikkuleijonien Helmitalo -blogista.Kommentit

 1. Tuo on varmaan todella rankkaa olla noin pienessä tilassa noin monen ihmisen kanssa. Toisaalta voi aina miettiä lopputulosta, että on varmasti sitten sen arvoista loppujen lopuksi. Meilläkin on juuri pohdinnan alla muuttovalmiin talon hankkiminen meidän omistamalle tontille. Olemme juuri pohtimassa erilaisia rakennusvaihtoehtoja ja tarjoajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Joo, kyllä täällä välillä on "hermot kireällä" yhdellä jos toisellakin ;) Mutta lopputulos mielessä tämän jaksaa. Ihanaa, että tekin pääsette rakentamaan!

   Poista
 2. Pienessä tilassa asuminen kyllä vaatii oman totuttelemisensa, varsinkin jos on aiemmin tottunut omaan tilaan. Mekin hankimme tänä kesänä tontin Turusta ja pian alkaa maanrakennushommat. Vielä asumme vanhassa talossa, mutta väliaikaisasunto lähempää tulee varmaan pian ajankohtaiseksi meilläkin. Tsemppiä projektiin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Noin 40 ilmaista tekemistä lapsiperheille Tampereen seudulla

Lapsiperheen ruokalista: Kuuden viikon kiertävä ruokalista

Ekaluokkalaisen puhelin: Miten lapsi huijaa Family Link sovellusta?

Tekemistä Tampereella ja 40 ideaa lastensynttäreille Tampereen seudulla

Kolmen lapsen turvaistuimet takapenkille: Minkälaiset ja mihin autoon ne mahtuvat?

Toiveet lapsen sukupuolesta ja kysymykset: "Kai te vielä tytön teette?"

Ilmaista kesätekemistä lasten kanssa: Mitä tehdä kesällä lasten kanssa?

8 helppoa ja edullista DIY joululahjaa: Itse tehdyt joululahjat

Lapsiperheen viikon ruokalista ja kustannukset: Helppoa arkiruokaa lapsille

Tuulimunaraskaus: Raskaana ilman vauvaa